Yarijutsu

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Co jest skuteczniejsze na polu bitwy?

yari
11
79%
naginata
3
21%

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
Hatamoto

Yarijutsu

Post autor: Hatamoto »

Ktos kiedys wspomnial na tym forum, że trzeba mieć sporo siły i umiejętności żeby przebić zbroję kataną. Tak sobie myślę, że do przebijania zbroi i wszelkiego rodzaju ochraniaczy to chyba yari słuzyła a nie miecz. Mieczem zadawalo sie ciecia po okregu nie kłucia (no chyba, ze przeciwnik juz lezal pod nogami i konczylo sie jego marny zywot jednym "pchnieciem" miecza)

Podobno yari byla skuteczniejsza bronią niż naginata. Nawet najlepszy szermierz nie mógł sobie poradzić z 3 weteranami atakujacymi wlucznia.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Yarijutsu

Post autor: GrafRamolo »

Troche niepodoba mi sie to pytanie. Nie odpowiem na nie bo ani na polu bitwy nie bylem anie nie ma sprecyzowanego w jakich warunkach, przeciwko komu w czyich rekach. To troche jakby pytac co jest skuteczniejsze na wojnie karabin czy panzervaust.

Mieczem pcha sie to podstawowy atak bardzo niebezpieczny i szybki, i jaknajbardziej przebija sie zbroje.

Yari owszem jest bronia bardziej kłuta nisz tnaca ale i ciut nia pociac mozna bo jest obusieczna.

Pozatym Yari byla to bron dla plebsu bardiej samurai poslugiwal sie mieczami i naginata.
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

GrafRamolo pisze:Troche niepodoba mi sie to pytanie. Nie odpowiem na nie bo ani na polu bitwy nie bylem anie nie ma sprecyzowanego w jakich warunkach, przeciwko komu w czyich rekach. To troche jakby pytac co jest skuteczniejsze na wojnie karabin czy panzervaust.
Pytanie o roznice miedzy yari a naginata zaklada te same warunki dla obu broni. Nie chcialem pisac tego wczesniej, bo to komplikowaloby tylko sprawe. Wiadomo, ze czasami jedna ma przewage a czasami inna. Ale pytanie ma sens ogolny. Czyli, gdyby zsumowc wszystkie za i przeciw wymienionych broni drzewcowych, ktora z nich (generalnie) okazalaby sie skuteczniejsza.

Ja tez nigdy nie bylem na polu bitwy, podobnie jak nigdy nie trzymalem w reku yari. Jednak pytanie nosi teoretyczny charakter. Wiec ten, kto potrafi udzielic zgodnej z sumieniem odpowiedzi niech glosuje w ankiecie.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Osobisnie nie lubie gdybac i teoretyzowac zatem nie wypowiadam sie.
Awatar użytkownika
Hyakusen

Post autor: Hyakusen »

ja uwazam ze naginata
Awatar użytkownika
Jigga

Post autor: Jigga »

Naginata wg mnie jest efektowniejsza ale czy efektywniejsza ??

parafrazujac Romeo must Die "Weapons dont kill people. People kill people" ;)
Awatar użytkownika
Okamura

Post autor: Okamura »

Zgadzam się.
W rękach mistrza nawet łyżka jest zabójczą bronią. Więc, decyduje się nie głosować.
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Skoro byla w urzyciu i to dosc powszechnym oznacza rze byla i efektowna i efektywna.
Awatar użytkownika
Jigga

Post autor: Jigga »

ale ja nie pisalem ze naginata nie jest efektywna .... tylko ze niekoniecznie jest efektywniejsza od yari ...
Awatar użytkownika
bennosuke

Post autor: bennosuke »

A ja mam pytanko czy niewiecie czy w polsce można zdobyć yari albo yari z krzyżowymi ostrzami. I czy gdzieś w polsce jest organizacja ucząca posługiwanie się tym typem broni?
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Co znaczy zdobyc? Chcesz ostrze do yari stare antyczne? Moge ci pomuc w poszukiwaniach ostatnio mialem mozliwosc zakupu za okolo 800zl nawet bylo z hamonem!
A organizacje oj obawiam sie ze cieszko ja raz na treningu mialem kilka podstawowych technik ale to w ramach ciekawostki ale wnosze z tego ze muj sansei cos niecos o tym wie.
Awatar użytkownika
bennosuke

800 zł powiadasz? To nie tak tragicznie. Jakby co to się zgłosze do ciebie. A co do szkół to znalazłem....w Narze :)
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To clakiem blisko :lol: Ale dolicz jeszcze zrobienie drzewca do yari, ale i tansze widzialem (choc i drozsze) ale yari to nie tak strasznie kosztowna bron a fajmnie miec w domu kawal histori z Japonii.
Awatar użytkownika
bennosuke

Właśnie chciałem spytać na jakiego rodzaju drewna najlepij osadzić ostrze?
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jesli Yari to tylko bambus, a najlepiej klejonka bambusowa czyli taki kompozyt z ruznych warstw listewek bambusowych.
Awatar użytkownika
bennosuke

No to trza bedzie jeszcze załatwic bambus...i znależć kogoś kto sie zna na wywijaniu tym draństwem :D oj marzenia......
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Trzeba wprowadzac w czyn mazenia.

Na Ame agaru i Ukrytej fortecy masz ladne przyklady poslugiwania sie Yari.
Awatar użytkownika
bennosuke

można prosic o jakis link ?
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Niestety jedyny link do tych filmuw jaki znam miesci sie na 3 pulce w mojej szafie :wink:
Awatar użytkownika
bennosuke

poszukam na kazie...
Jestem jaki jestem...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

na kazie niema predzej emul
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Co od Yarijjutsu to znalazłem film o nazwie Yarijutsu-Bujinkan.avi na DC++, hub nazywa się "KFF KungFuFlix" użytkownik [KFF]Tsang. Film ma ponad 900 MB. Podejżewam, ze może to być instruktarz. Jeśli uda się wam go sciągnąć to dajcie znać. Ostatnio zacząłem interesować się tą dziedziną japońskich sztuk wojennych. Co do zastosowania yari i naginaty na polu walki to myślę, że dużo zależało od umiejętności wojownika. Napewno naginata była użyteczniejsza gdy robiło się ciasno i ciężko było walczyć długą włócznią. Yari natomiast na pewno było owiele skuteczniejsze od naginaty gdy piechota atakowana była przez jazdę.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jak robilo sie ciasno wtedy w gre wchodzil miecz, pozatym yari bylo dla chlopuw podczas bitew, nainata tez dla mniej elitarnej formacji samurajuw. A do konnicy czesto sluzylo odachi. Ale racjanapewno na konnice yari byla odpowiednia bronia jednak wydaje mi sie ze jako las wluczni nie indywidualnie.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Wydaje mi się, że yari też było dobrą bronią przy walce w pojedynkę z jeźdźcem. Długa lekka włucznia w rękach wprawnego wojownika powinna dosięgnąć konnego gdy ten uzbrojony był jednie w krótki miecz.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

I tak i nie bo zauwaz ze i jeżdziec ial takze zazwyczaj jakas bran dzewcowa bo z konia trudno mieczem dosiegnac piechote.
ODPOWIEDZ