Zakup mieczy
Moderator: Zarząd
Re: Zakup mieczy
Zgodzę się z Tobą, a mimowolnie zacznę inną sprawę bo ciekawe jak to było z tą "żywotnością prawdziwego samurajskiego ostrza z czasów np. sengoku. Chodzi o to, czy samuraj musiał często korzystać z kolejnych usług kowala chociażby po stoczeniu kilku bitew, znam się trochę jeżeli chodzi o techniczną stronę miecza... ale zastanawia mnie fakt chociażby ostrości bo o tym za wiele nie wiem... może ktoś zna odpowiedź np. na pytanie co ile czasu miecz (uwzględniając częste używanie w walnych bitwach i na codzień) musiałbyć ponownie szlifowany i ostrzony. A przy okazji może ktoś wie co ile zwykle się ostrzy normalnie przy zwykłym używaniu miecz (uwzględniając staranną konserwację i comiesięczne ćwiczenia tameshigiri)
- GrafRamolo
Kazda szczeba lub glebsza rysa kfalifikowala miecz do serwisowania czyli oddania do platnerza. To byl normalny zawod jak dzis serwis komorek. Pewnie jednym przeszkadzala minimalna ryska inni dopiero jak miecz zaczynal rabac oddawali go do naprawy. Wiazalo sie to z zasobnoscia portwela i innymi sprawami to tak samo jak dzis. Jesli ktos ma auto to jeden pojedzie do warsztatu jak zadrapie dzwi a drugi dopiero jak auto stanie. Ale generalnie po kazdej bitwie miecz nadawal sie do konserwacji i tu takze liczyla sie jego jakosc gorszy miecz sybciej ulegal znieszczeniu leprzy wolniej. W zasadzie nawet po pojedynku w ktorym dochodzilo do zderzenia glowni miecz mogl nadawac sie juz do naprawy.
Obecnie sadze ze raz na rok naostrzyc nie zaszkodzi w zaleznosci ile sie tnie, co sie tnie i jaki ma sie miecz, kazda stal tepi sie inaczej. Generalnie powinienes sie moc nim oglolic wtedy jest ostry gdy przestaje golic to jeszcze troche mozna nim pociac ale nalezy zaczac juz myslec o tej czynnosci. Smieszne jak czasem malutka szczerba przeszkadza w cieciu mat, a czasem nawet spora nie jest zauwazalna.
Obecnie sadze ze raz na rok naostrzyc nie zaszkodzi w zaleznosci ile sie tnie, co sie tnie i jaki ma sie miecz, kazda stal tepi sie inaczej. Generalnie powinienes sie moc nim oglolic wtedy jest ostry gdy przestaje golic to jeszcze troche mozna nim pociac ale nalezy zaczac juz myslec o tej czynnosci. Smieszne jak czasem malutka szczerba przeszkadza w cieciu mat, a czasem nawet spora nie jest zauwazalna.
To faktycznie rozjaśnia sprawę dotyczącą żywotności przykładowego ostrza... i tym bardziej napawa szacunkiem dla tych starych ostrzy które wyglądają może nie jak nowe ale z pewnością nie wyglądają na bardzo używane... oczywiście słusznie zwróciłeś uwagę na indywidualne potrzeby i zapatrywania każdego korzystającego bezpośrednio z dobrodzejst miecza jednak to też daje nam do myślenia a propo faktycznie upowszechnionej usługi jaką pełnić musieli kowale i szlifierze dbający o stan ostrza.... czyli bardzo możliwe że biedny samuraj = poszczerbione ostrze 

Może rzeczywiście porównanie z łukiem nie było zbyt trafione ale wydaje mi się, że z samym sensem dopasywania sprzetu do umiejętności się zgodzicie.
A jeżeli chodzi o tradycyjny łuk japoński to z chęcią bym się czegoś dowiedział.
A jeżeli chodzi o tradycyjny łuk japoński to z chęcią bym się czegoś dowiedział.

zakup iaito
Jestem w trakcie kupowania IAITO. Co powiecie na temat tego? Jak na moj gust to wykonanie calkiem, calkiem. Jakie sa wasze opinie?
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-2.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-3.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-4.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-5.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-6.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-2.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-3.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-4.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-5.jpg
http://www.sekiryu.co.jp/fukkoku/jpg/08-6.jpg
" Nie patrzcie prosto w oczy przeciwnika, bo zaabsorbuja wasz umysl "
- GrafRamolo
Bardzo ladne, kwesta jeszcze ceny.
Naprawe jedne z pozadniejszych jakie widzialem. Choc na zdjeciach to ciezko zazwyczaj dokladnie ocenic ale iaito z seki musza byc chyba dobre.
Naprawe jedne z pozadniejszych jakie widzialem. Choc na zdjeciach to ciezko zazwyczaj dokladnie ocenic ale iaito z seki musza byc chyba dobre.
Seki slynie z produkcji mieczy. To sa juz lata tradycji, dlatego mysle ze to raczej nie jest jakas zabawka do polozenia na stojaku w pokoju tylko porzadne iaito. Cena tego iaito to 52000 yen. W porownaniu z innymi sklepami np. Tozando lub Budostuff to ceny sa naprawde niskie. W tym modelu nie ma mozliwosci wyboru materialu tsukaito. Jest tylko skora. Ostatecznie lepsze to niz bawelna. Dla porownania w Tozando za miecz ze skorzanym oplotem trzeba dac 72000 yen nie wspominam juz o Budostuff gdzie za skorzany oplot trzeba zaplacic co najmniej 3210zl!
- GrafRamolo
No to i cena bardzo dobra. Nic tylko kupowac. Raz chyba w rekach mialem podobne iaito i bylo super.Dolicz jeszcze przesylke cos kolo 4000Y. I popros by zanizyli cene na liscie przewozowym i opisali paczke jako "gift" unikniesz cla i podatku. Japonczycy robia to zazwyczaj chetnie bo wiedza co i jak. A oplot zawsze mzna zmienic u nas w kraju.
Hmm, ogólnie z tego co widziałem, to ładne miecze mają na tej stronie. A i ceny bardzo przystępne, bo koło 2tys zł za dobrze wykanne iaito z Japonii to dobry interes. Arutoru zdecydowałeś się już? Bo ciekawi mnie jak szybko i czy bezpiecznie dotrze takie iaito
.

Zdecydowany to juz jestem. Teraz to juz tylko kwestia czasu. Jak juz bede mial ten mieczyk to sie oczywiscie podziele wrazeniami. Bede mial problem z zamowieniem bo angielska wersja tej strony nie dziala poprawnie. Dziala tylko strona glowna i podstrona z opisami poszczegolnych modeli. Nie da sie wejsc na zadna inna podstrone a co za tym idzie na strone zamowienia. Jak ktos ma jakis pomysl to chetnie skorzystam 

- GrafRamolo
Tlumacz stron (google ma taka opcje) badz bezposredni mail do japonczykow oni sa zazwyczaj wylewnie mili napewno ci jakos pomoga jak opiszesz pro.blem
Wiem, że tłumacz ma na pewno altavista, czy google też? Nie wiem, ale próbuj 

WItam
przedstawie moj problem ,chodzi mi o zakup miecza ,dokladnie o płatnerza ktory by wykonal "prawie Boskie dzielo"ostrze ma byc zrobione na zamowienie (chodzi tez juz o wieksza sume pieniedzy ktora ta osaoba chce przeznaczyc na ostrze),czy ma ktos z was jakies namiary kto takie dziela w Polsce dokonuje?
Pozdrawiam KU
Podaje @ seikan@gmx.net
przedstawie moj problem ,chodzi mi o zakup miecza ,dokladnie o płatnerza ktory by wykonal "prawie Boskie dzielo"ostrze ma byc zrobione na zamowienie (chodzi tez juz o wieksza sume pieniedzy ktora ta osaoba chce przeznaczyc na ostrze),czy ma ktos z was jakies namiary kto takie dziela w Polsce dokonuje?
Pozdrawiam KU
Podaje @ seikan@gmx.net
- GrafRamolo
Odpowiedz mi prosze do jakich celow potrzebny jest ci miecz i jaka to suma pieniedzy. (nie krepuj sie jestesmy tu przyzwyczajeni do cen mieczy) A pytam o to bo mozliwe iz mam dlaciebie leprze rozwiazani ale jak chcesz dam ci namiary na kowali.
-
Graf sorry, że włączam sie do dyskusji, ale jestem na etapie poszukiwania ostrego miecza i taki by mnie interesował. Co do ceny - to sam nie wiem zdaje się na Ciebie.
Miecz ma byc dla naszego trenera w Niemczech ktory zajmuje sie tym juz od 28 lat ,powiedzieli ze klub dolozy do miecza ktory bedzie pezeznaczony jako prezent dla niego .ostatnio ogladalem program na tvn Turbo i pokazywali goscia ktory wlasnie takim czyms sie zamuje ,robi to od 20 lat wychodzi mu to calkiem niezle ,mowil ze robi ostrza ktore kosztuja w japoni od 15 tys $ do .... ,on robi wlasnie takie za cene okolo 2000 tys $ do ....
wlasnie za taka cene cos takiego by nas interesowalo 2000 do 3000 $
seikan@gmx.net
wlasnie za taka cene cos takiego by nas interesowalo 2000 do 3000 $
seikan@gmx.net
- Chifuretsu
Mowa jest z tego co wiem o p.Lukaszczyku z Czerwionki.
- Lord_Ninurta
A ja mam zapytanie co do iaito. Mam nadzieje ze ktos ma wiedze na temat metali zeby mi udzielic odpowiedzi. Mianowicie interesuje mnie czemu aqrat do produkcji iaito uzywa sie takich stopów matali, mam na mysli cynk-aluminium, beryl-aluminium (jak sie myle to niech mnie ktos poprawi, bede wdzieczny). Widac ze troche ograniczone ilosci tych stopów aluminiowych, a czemu np. nie robią iaito z duralu (miedz i aluminium) tez twarde a nie spotaklem sie, wszedzie pisze cynk-aluminium.
Moze troche glupie pytanie, ale kwestie materialowe mnie ostatnio dreczą i bylbym wdzieczny jakby mi ktos rozjasnil zagadnienie
Moze troche glupie pytanie, ale kwestie materialowe mnie ostatnio dreczą i bylbym wdzieczny jakby mi ktos rozjasnil zagadnienie

- Shirotatsu
Lordzie Nintura
iaito robione są ze stopu cynku i aluminium, gdzyż stop ten jest dużo tańszy niż np podany przez ciebie dural. Iaito są przeważnie odlewane i poźniej obrabiane. Stop Cynku z aluminium jes nierdzewny (cynkowanie karoserii samochodowych i innych blach, nie śniedzieje ani nie wytwarza ochronnej powłoki z tlenków jak aluminium i po wypolerowaniu wygląda podobnie do stali w przeciwieństwie do duralu no i też jest lekki.
To tyle.
Pozdrawiam
iaito robione są ze stopu cynku i aluminium, gdzyż stop ten jest dużo tańszy niż np podany przez ciebie dural. Iaito są przeważnie odlewane i poźniej obrabiane. Stop Cynku z aluminium jes nierdzewny (cynkowanie karoserii samochodowych i innych blach, nie śniedzieje ani nie wytwarza ochronnej powłoki z tlenków jak aluminium i po wypolerowaniu wygląda podobnie do stali w przeciwieństwie do duralu no i też jest lekki.
To tyle.
Pozdrawiam
- Chifuretsu
Grafie, zakładam, że skoro się z Kl34 przestaliście odzywać, to omawiacie jego sprawę na privie, zdajcie jednak jakąś relację raz na jakiś czas, żeby postronni też mogli z tego jakąś naukę wynieść
.

- GrafRamolo
KL34 czy za te pieniadze nie lepiej kupic orginalny stary miecz?
Ps przepraszam za brak odpowiedzi ale sesja itp oraz zepsulo sie cos i nie przysylalo mi powiadomien o odpowiedziach w tym poscie.
Ps przepraszam za brak odpowiedzi ale sesja itp oraz zepsulo sie cos i nie przysylalo mi powiadomien o odpowiedziach w tym poscie.
Tu jest mały przewodnik dbania o miecz. Niektórzy uważają, że przy częstej konserwacji miecza użytkowego nie trzeba sciagać tsuka.
Jeśli szukasz akcesoriów do konserwacji to zgłoś się do Grafa.
Jeśli szukasz akcesoriów do konserwacji to zgłoś się do Grafa.
Nie chcę być niewdzieczny ale czy jest możliwość otrzymania takiej instrukcji po polsku albo rosyjsku. Nie najlepiej znam angielski
. Ale tak w wogóle to DZIĘKI za poświęcony czas.
Z szacunkiem
Hideyoshi

Z szacunkiem
Hideyoshi
"Obowiązek, dyscyplina, śmierć"