Menuki
Moderator: Zarząd
Re: Menuki
Poczekaj na Grafa:D
- GrafRamolo
A co zonacza slowo "domowy"? Bo ja moje wyroby tez robie w domu.
Aha po domowemu?
No to maka , woda , jajeczka, albo od razu ciasto i już.....
Lepimy cos takiego
i gotujemy smazymy................... co chcemy robimy
A tak na serio to graf wiesz o co chodzi .
Jak wykonać swoje pierwsze menuki w życiu.
No to maka , woda , jajeczka, albo od razu ciasto i już.....
Lepimy cos takiego

i gotujemy smazymy................... co chcemy robimy
A tak na serio to graf wiesz o co chodzi .
Jak wykonać swoje pierwsze menuki w życiu.

Albo bez jakiś trudno dostępnych narzędi
Przy okazji domowych menuki. Widziałem gdzieś katanę której menuki były zrobione z jakiegoś medalu czy innego odznaczenia

Przy okazji domowych menuki. Widziałem gdzieś katanę której menuki były zrobione z jakiegoś medalu czy innego odznaczenia

- GrafRamolo
Hmm zakladam ze nazedzia typu pilniki imadlo i wiertarka nie sa zbyt wyszukane?
Sa dwie metody. Pierwsza wziac kawalek wosku i z niego porzezbic sobie cos a nastepnie poszukac jakiejs odlewni i odlac z brazu badz srebra.
Druga bierzemy kawalek miedzi, mosiadzu badz innego metalu i obrabiamy go, mozna w nim wysiac jakies wzorki, mozna cos rylcem wyryc, mozna mlotkiem go postukac by byl wypukly tam gdzie to potrzebne itp.
Sa dwie metody. Pierwsza wziac kawalek wosku i z niego porzezbic sobie cos a nastepnie poszukac jakiejs odlewni i odlac z brazu badz srebra.
Druga bierzemy kawalek miedzi, mosiadzu badz innego metalu i obrabiamy go, mozna w nim wysiac jakies wzorki, mozna cos rylcem wyryc, mozna mlotkiem go postukac by byl wypukly tam gdzie to potrzebne itp.
Z doświadczenia wiem że do zabawy w miedzi idealne są różnego rodzaju narzędzia dentystyczne... :]
- GrafRamolo
Byle w miare ostre to tak, polecam przed obrubka miedz czy inny metal jeszcze wyzarzyc, czyli rozgrzac do czerwonosci, spowoduje to iz stanie sie jeszcze bardziej miekki. Latwo mozna zrobicsobie rylce grawerskie posiadajac: palnik, pilniki, imadlo i kawalek dobrej stali. Bierzemy pasek wielkosci okolo 10cmx 2,5mmx 7mm i robimy z nigo badz plaski rylec, badz pul okragly badz ostry.
Rylce wygladaja tak:

Zakonczamy go drewienkiem i do pracy.
Rylce wygladaja tak:

Zakonczamy go drewienkiem i do pracy.
Jaka jest praktyczna funkcja menuki?
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
Oj kilka jest podstawowa to poprawienie uchwytu. Po zatym jest to jakby kompozycyjne dopelnienie calosci oprawy. A menuki wywodzi sie od zatyczki do kolka mekugi. Kieds nie bylo menuk tylko ozdubki zakrywajace mekugi, z czasem jednak wyewoluowalo to do formy znanej obecnie. Zasadniczo i w 9-% ma za zadanie poleprzenie uchwytu.
Poniewarz jest to temat o menuki, chciałbym zadać pytanie.
Widziałem zdjęcia tsuka bez oplotu, ale z menuki. Oplot będąc na tsuka "trzyma" menuki na miejscu. Jak jednak menuki utrzymuje się bez niego?
Czy jest przyklejone, czy może przybite?
Pozdro
Widziałem zdjęcia tsuka bez oplotu, ale z menuki. Oplot będąc na tsuka "trzyma" menuki na miejscu. Jak jednak menuki utrzymuje się bez niego?
Czy jest przyklejone, czy może przybite?
Pozdro
Zależy jakie. Czasem menuki są główkami mekugi (w tanto), czasem są przyklejone.
- GrafRamolo
Zasada jest taka: Dobre menuki to blaszka wyklepana na specjalnej matrycy, im lepsze menuki tym dokładniejsze a blaszka cieńsza. Dlatego od spodu ma często specjalne kołeczki które wzmacniają menuki oraz ponieważ wystają trochę poza menuke można je wbić w tsuka. Ich kształt też określa rodzaj menuki (żeńskie i męskie) a czasem na tym kołeczku znajduje się sygnatura.
Ale wiadomo jak to bywa, są lepsze i gorsze, czasem kołeczek odpadnie czasem go nie ma wcale dlatego często menuki były podklejone lub pod wpływem ściskania brudu itp same przykleiły się do tsuka.
Ale wiadomo jak to bywa, są lepsze i gorsze, czasem kołeczek odpadnie czasem go nie ma wcale dlatego często menuki były podklejone lub pod wpływem ściskania brudu itp same przykleiły się do tsuka.
Tak ale mi chodzi o to, że na tsuka nie jest przewidziany oplot i nie zostanie zapleciony,( menuki pozostaje na gołej same lub drewnie) a wtedy takie lekkie wbicie czy "przyklejenie" pod wpływem uścisku i brudu wydaje mi się niewystarczające. Chyba, że się mylę.
pozdro

pozdro
- GrafRamolo
W takim wypadku musisz zrobić dziurkę w same umieścić w niej wspomniany pręcik i podkleić, Dodatkowo możesz podkleić całe menuki za pomocą kleju opartego na żywicy (mam namyśli substancję podobną do kalafonii często widać ją na kashira lub właśnie menukach.)
Dzięki, o to mi chodziło.