filmik "zgrzewanie warstw"
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: filmik "zgrzewanie warstw"
Hehe o tym rozmawialismy sobie na spodkaniu, ale ze ja nie jestem kowalem nie bede sie wypowiadal.
- Shirotatsu
O tak rozmawialiśmy na spotkaniu
Tak, w przypoadku kiedy chcesz otrzymać ostrze proste musisz mu nadać przed hartowaniem krzywizne przeciwną. Jednak musisz sobie zostawić na tyle materiału żeby jeszcze ewentualnie po hartowaniu szlifowaniem doprostować głownię. Bo ja juz robiłem kilka prób i jeszcze nigdy mi się nie udało otrzymać czegoś idelnie prosteho.
Zresztą może nie powinienem się tu wypowiadać w roli eksperta bo ostatnio nic mi nie wychodzi.
I w dodatku dąłem się oszukać pewnej krakowskiej firmi, która mi sprzedała zamiast stali węglowej stal stopową w dodatku chromową. A ja sobie ją hartowałem spokojnie w wodzie i dziwiłem się, że juz 4 z kolei głownia mi pęka. na dodatek w kilku miejscach. Wczoraj wieczorem to się tak zdziwiłem że juz jestem taki siłacz jak w rękach głownia pękła mi jak patyczek.
Czy w tej Polsce koniecznie trzeba kupić 1 tonę stali zamiast 30 kg żeby nie wciskali chłamu. Przyznam że trochę jestem rozgoryczony walczeniem o trochę dobrej stali w małych ilościach.
Zazdroszczę amerykanom strasznie tego że tam mogą sobie nawet kupić 2 kg stali jakiej im się zachce.
Pociesza mnie tylko to, że N8E biorę ze sprawdzonego źródła choć w uciążliwych nieco wymiarach.
no to na zdrowie za tą Polską "gospodarke" i "podtrzymywanie" przez rząd drobnej przedsiębiorczości i rzemiosła. Dowalcie ZUSu jeszcze z 2000 zł przecież z czegoś Wy tam na górze musicie żyć.
Ech przepraszam za Offtopa, myślę że łyczek sake domowej roboty trochę mnie otrzeźwi
:D:D:D:D:D:D
pozdr
Shiro
Tak, w przypoadku kiedy chcesz otrzymać ostrze proste musisz mu nadać przed hartowaniem krzywizne przeciwną. Jednak musisz sobie zostawić na tyle materiału żeby jeszcze ewentualnie po hartowaniu szlifowaniem doprostować głownię. Bo ja juz robiłem kilka prób i jeszcze nigdy mi się nie udało otrzymać czegoś idelnie prosteho.
Zresztą może nie powinienem się tu wypowiadać w roli eksperta bo ostatnio nic mi nie wychodzi.

I w dodatku dąłem się oszukać pewnej krakowskiej firmi, która mi sprzedała zamiast stali węglowej stal stopową w dodatku chromową. A ja sobie ją hartowałem spokojnie w wodzie i dziwiłem się, że juz 4 z kolei głownia mi pęka. na dodatek w kilku miejscach. Wczoraj wieczorem to się tak zdziwiłem że juz jestem taki siłacz jak w rękach głownia pękła mi jak patyczek.
Czy w tej Polsce koniecznie trzeba kupić 1 tonę stali zamiast 30 kg żeby nie wciskali chłamu. Przyznam że trochę jestem rozgoryczony walczeniem o trochę dobrej stali w małych ilościach.
Zazdroszczę amerykanom strasznie tego że tam mogą sobie nawet kupić 2 kg stali jakiej im się zachce.
Pociesza mnie tylko to, że N8E biorę ze sprawdzonego źródła choć w uciążliwych nieco wymiarach.
no to na zdrowie za tą Polską "gospodarke" i "podtrzymywanie" przez rząd drobnej przedsiębiorczości i rzemiosła. Dowalcie ZUSu jeszcze z 2000 zł przecież z czegoś Wy tam na górze musicie żyć.
Ech przepraszam za Offtopa, myślę że łyczek sake domowej roboty trochę mnie otrzeźwi

pozdr
Shiro
- GrafRamolo
Nie przejmuj sie Shiro, ja jak kupuje zloto to tez 3 razy badam zanim zaplace i nigdy nie mam pewnosci czy jak kupuje 24k to nie dostaje dajmy na to 20.
Czasem zdarza sie niepowodzenie ale grunt to nie poddawac sie.
Czasem zdarza sie niepowodzenie ale grunt to nie poddawac sie.
W żadnym wypadku się nie poddaje, jestem nie do zdarcia 
To była chwilowa niedyspozycja spowodowana traktowaniem człowieka w wielkich firmach.
Wiesz Graf ze złotem masz trochę łatwiejszą sprawę bierzesz trochę płynu probierczego albo kamień probierczy do kieszeni i na miejscu sprawdzasz (tak myslę).
Gożej ze stala - przecież nie będę nosił ze soba szlifierki, próbki wzorcowej i robił próby iskrowe każdej kupowanej stali.
Choć z drugiej strony może jednak trzeba bedzie

To była chwilowa niedyspozycja spowodowana traktowaniem człowieka w wielkich firmach.
Wiesz Graf ze złotem masz trochę łatwiejszą sprawę bierzesz trochę płynu probierczego albo kamień probierczy do kieszeni i na miejscu sprawdzasz (tak myslę).
Gożej ze stala - przecież nie będę nosił ze soba szlifierki, próbki wzorcowej i robił próby iskrowe każdej kupowanej stali.
Choć z drugiej strony może jednak trzeba bedzie

Dzięki za rade - spróbuje,A ze stalą miałem podobny problem ale trzy lata temu "podlaczylem sie "z zamówieniami do duzej firmy (w zamian robię im projekty reklam) i teraz jak cos potrzebuje to zamawiają razem ze swoimi zamówieniami ale to kuznia przemysłowa wiec zazwyczaj korzystam z ich odpadów.Poza tym własciciel wykładal w politechnice i jest dla mnie kopalnią wiedzy o kowalstwie i technologii chociaz to straszny oryginał.A złoto kupuje w firmie,która robi rafinacje dla złotników to najpewniejsze albo biorę zapłate w złocie od odlewni dla,której czasem robię wzory.Ostatnio pojawilo się sporo dobrej stali z importu ale jeszcze sie gubię z oznakowaniem,naprzykład stal spręzynowa 0,67 węgla,z tasmy zrobiłem najlepsze rylce jakie mialem kiedykolwiek.Zazwyczaj sa za twarde i sie wykruszają albo za miękkie i sie tępią a z tej stali są twarde ale nie wykruszają sie na żelazie.
- GrafRamolo
Wiesz shiro nie kupuje wielkich ilosci ot czasem drucik czy cos. Ja bardziej sprawdzam na kolor i twardosc. Jak do tej poty chyba mnie nie oszukali jeszcze.
Najlepiej wytapiac wlasna stal
Jak japonczycy.
Dobra stal do rylcow to podstawa, ja kupilem komplet z niemiec ale w stali potrafia sie ukruszyc.
Yakiba, uzywasz shakudo? Jesli tak to z kond bierzesz? Robisz sam?
Mam jeszcze drugie pytanie, jak robisz kashiry? Wytlaczasz z jednego kawalka czy lutujesz? Jesli wytlaczasz czy bylbys tak mily i pokazal mi fotke matrycy, ktora do tego celu uzywasz?
Najlepiej wytapiac wlasna stal

Dobra stal do rylcow to podstawa, ja kupilem komplet z niemiec ale w stali potrafia sie ukruszyc.
Yakiba, uzywasz shakudo? Jesli tak to z kond bierzesz? Robisz sam?
Mam jeszcze drugie pytanie, jak robisz kashiry? Wytlaczasz z jednego kawalka czy lutujesz? Jesli wytlaczasz czy bylbys tak mily i pokazal mi fotke matrycy, ktora do tego celu uzywasz?
Shakudo robię sam ale dopiero eksperymentuje zwłaszcza z patyna, myślę o tym żeby zrobić modele i dać odlać "surowki" ale trzebaby mieć materiał na całą kuwetę a to już trochę kosztuje.Koshire robię z jednego kawałka ale nie mam matrycy.Robie półkulę na ance a dalej obkówam na trzpieniu,który ma ksztaut jak środek kashiry, trochę z tym zabawy ale idzie szybciej niż z lutowaniem ostatni komplet tak wlaśnie robiłem.http://yakiba.blog.onet.pl/1,29,24,album.html
- GrafRamolo
Patyna do shakudo to po prostu zgorzelina czyli popiol z paleniska przelany woda i doprowadzony do konsystencji papki.
Metoda, ktora opisales jest calkiem sprytna, ja jednak poeksperymentuje troche z matryca bo chcialbym wybijach odrazu gotowe kashiry.
Da sie odlewac shakudo? To przeciez w wiekszosci miedz? Jak to leja prozniowo, na wirowce, grawitacyjnie?
Metoda, ktora opisales jest calkiem sprytna, ja jednak poeksperymentuje troche z matryca bo chcialbym wybijach odrazu gotowe kashiry.
Da sie odlewac shakudo? To przeciez w wiekszosci miedz? Jak to leja prozniowo, na wirowce, grawitacyjnie?
Z tą patyną to trochę bardziej skomplikowane.A shakudo rzeczywiście wymaga wysokiej temperatury zwłaszcz do robienia stopu. Ale już zrobiony stop przy ponownym topieniu odlewa się nieżle tylko trzeba dodać odtleniacza.Grawitacyjnie odpada, najlepiej na podciśnienie w próżnióce Przynajmniej firma ,z którą współpracuję tak robi ale można też palnikiem i na podciśnienie jeśliby piec nie mógł osiągnąć temperatury.
- GrafRamolo
Ja sobie czernilem shakudo kiedys wlasnie taka papka, szlo niezle ale teraz uzywam preparatu o nazwie Rokusho, z dwoch powodow. Pierwszy jestem totalnym ignorantem dziedziny chemii i nie umiem nic zrobic samemu drugi ufam gotowym preparatom jakos jak ja cos zrobie zazwyczaj nie dziala jak by powinno. Polecam ten srodek zarowno do shakudo jak i shibuichi.
tu podaja jak go zrobic: http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/shakudo.htm
tu podaja jak go zrobic: http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/shakudo.htm
witam.ja juz troche hartowałem prostych katan,i powiem ze jest to potworna męczarnia:/jak narazie wyszły mi dwie proste katany z czego jedna wyszła nawet ładnie a drugą będe musiał wyprostowac przez podszlifowanie.ogolnie tak jak mowi Shiro,wygiecie przeciwne i hartowanie.niestety taka krzywizna (a w zasadzie jej brak)jest bradzo trudna do zrobienia,mi zdarzały się przedziwne wygięcia,czasem nie wygieła się prawie wogole,czasem za bardzo:/zycze ci Yakiba pomyslnych hartowan:)daj znac jak poszło!
kurcze to wyzej to ja tylko zapomniałem się zalogowac:)
Właśnie na podstawie tego opisu zrobiłem swoje rakusho ale mam tylko czarny kolor a chciałbym jeszcze granatowy.A jak barwi to Kupione?
Narazie robię kame, też nie takie to proste jak myślałem Potem spróbuję ninja - to .
Narazie robię kame, też nie takie to proste jak myślałem Potem spróbuję ninja - to .
- GrafRamolo
To kupione wpada w purpure, czasem w inny odcien to zalezy. I tak naprawde to wszystko zalerzy od shakudo. Bo tajemnica lezy w tym iz okolo 4% to zloto 95% to miedz ale 1% warto dorzucic badz srebra badz innego metalu. I to wlasnie tej jeden procent determinuje odcien czerni. Nie mam w tym duzego doswiadczenia ale efekty sa odrazu widoczne. Dobrze po prostu uzywac kiepskiej jakosc juz zanieczyszczonego zlota wtedy jest co prawda spora losowosc ale i efekty czasem zaskakuja.
jestem początkujący i mam pytanie do jakiej temperatury rozgrzewa się głownie podczas hartowania glinką

Zależnie od stali.
n8E to było chyba 790 czy tam 770 .
n8E to było chyba 790 czy tam 770 .
I wyszło zaj...cie bo to komplecik dla mnie był. Jest tak piękny że aż szkoda na miecz zakładaćyakiba pisze:.Koshire robię z jednego kawałka ale nie mam matrycy.Robie półkulę na ance a dalej obkówam na trzpieniu,który ma ksztaut jak środek kashiry, trochę z tym zabawy ale idzie szybciej niż z lutowaniem ostatni komplet tak wlaśnie robiłem.http://yakiba.blog.onet.pl/1,29,24,album.html

- GrafRamolo
Prosze sie zalogowac wpierw. A potem zapraszam do brania czynnego udzialu w dyskusji. Anonimy sa usuwane.
juz się zalogowalem
e jak tu mozna dać obrazek na tło
to moze mi ktoś podać ten przepis na glinkę
to moze mi ktoś podać ten przepis na glinkę
Jeśli możesz to nie pisz wiadomosci jedna pod drugą. Jeśli chcesz coś dodać wystarczy kliknąć przycisk "zmień" przy Twojej ostatniej wypowiedzi. Pytania techniczne typu "e jak tu mozna dać obrazek na tło" umieszczaj w dziale Propozycje i problemy
Musisz sie uzbroic w troche cierpliwosi. Osoby, ktore sa w stanie udzielic odpowiedzi na Twoje pytanie pracują i forum odwiedzaja raz na jakiś czas, poza tym sklad glinki przez wielu kowali jest traktowany jako zawodowa tajemnica.
Musisz sie uzbroic w troche cierpliwosi. Osoby, ktore sa w stanie udzielic odpowiedzi na Twoje pytanie pracują i forum odwiedzaja raz na jakiś czas, poza tym sklad glinki przez wielu kowali jest traktowany jako zawodowa tajemnica.
wiem ze jest to tajemnica ale mnie chodzi tak ogólnie co się daje i ile zeby powstal