Yumi

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Bushi

Yumi

Post autor: Bushi »

Tego chyba nikt nieporuszał jeszcze...

Robił ktos z Was Panowie już japoński łuk? Ja się dopiero przymierzam - choć przyznam że kilka łuków (różnych typów) mam juz na koncie...

jednak tego arcydzieła jeszcze nie:(

Niestety po lekturze działu o mekugi dowiedziałem sie o różnicach miedzy chińskim i japońskim bambusem i troszke się przeraziłem (choć myslę że i ten chiński niebyłby tragiczny...)

Jeśli ktoś cos wie na temat japońskiego łuku to prosze pisać, pisać, pisać i może jeszcze pisać bo tego niegdy za wiele...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Yumi

Post autor: GrafRamolo »

W kturyms Budojo był dośc obszerny artykuł na ten temat.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Przymierzałem się do zrobienia yumi ale skończyłem na razie na kilku grotach do strzał, wyszła książka na temat yumi z opisem budowy i produkcji a materiały zciągnąłem z firmy w Otrębusach koło Wa_wy .Jeśli dobrze pamiętam to nazywa się Kaba 2. Kilka razy strzelałem z takiego łuku bo mój znajomy ma taki ale nie miałem rękawicy więc dużo nie postrzelałem. Fajna zabawa i nie potrzeba dużo miejsca, do treningu wystarczy 5 m i tarcza o średnicy 10cm
Tomasz Leszkowicz

Post autor: Tomasz Leszkowicz »

Witam wszystkich zainteresowanych budową łuku japońskiego. Jest to trudny temat i praktycznie nie można znaleźć informacji w tej materii. Japończycy celowo chyba ukrywają swoją sztukę, co mnie nawet nie dziwi. Wysłałem też kilka naiwnych maili, jak się potem okazało, do ludzi w USA, którzy uprawiają kyudo lub konstruują łuki ale oprócz milej odpowiedzi żadnych praktycznych informacji nie było …….. Tym bardziej proszę o jakieś namiary gdzie można pozyskać wiedzę na temat samodzielnego wykonania yumi.

Informacja, ze wyszła na ten temat książka jest bardzo elektryzująca …. Proszę !! o więcej szczegółów.

Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Sprubuj sie skontaktowac z panem Januszem Szymankiewiczem. On jest obeznany w tej dziedzinie i slyszalem iżkonstruowal kiedys sam yumi.
Kontakt z niam znajdziesz na tej stronie: http://www.shinkageryu.trinet.pl
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

Kiedys tez interesowalem sie tematem luku japonskiego. Jakos mam do tego typu broni bardzo duza sympatie. Sam planuje kupno luku, ale zwyklego, nie yumi zeby sobie w wolnych chwilach postrzelac do tarczy. Jedna z polskich firm produkuje yumi: http://www.lukbis.pl/oferta.html Nie ma tam zbyt wiele napisane o materiale wykonania i czy jest to scisle tradycyjny typ yumi takze pod wzgledem techniki wykonania. Porownujac zdjecia oryginalnych yumi japonskich i yumi z lukbisu mozna latwo zauwazyc roznice w wygladzie na niekozysc tego drugiego. Moze jednak warto do nich napisac, zeby sie czegos wiecej dowiedziec.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Tomasz Leszkowicz

Łuk Yumi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!! Po powrocie z Rosji postarma się przekazac na forum moje doświadczenai zwiazane budową łuku japońskiego. Pozdrawiam!
Bushi

jeśli ktoś dysponuje przekrojem poprzecznym yumi to bardzo prosze tu wrzucić... niestety niemoge znaleźć niegdzie w sieci...
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Ja takim przekrojem nie dysponuje ale widziałem kiedyś na kanale Planet lub Discovery film o sztukach wojennych i różnych aspektach walki.
Było także o samurajach, mieczach oraz łukach yumi.
I był pokazany Pan z okolic Kioto (bodajże) który robi łuki czerpiąc doświadczenie z rodzinnej tradycji. Pokazywano jego warsztat w którym to miał przygotowane drewno na następne 20 lat(przygotował mu je jego ojciec)!!!!
Pamiętam że całe drewno na łuk było wiązane jakimś sznurem a pomiędzy kolejne pierścienie sznura zaciskające się na łuku były wkładane bambusowe deseczki które niejako kształtowały drewno.
Niepamiętam czy były one później wyciągane czy przycinane i szlifoewane ale wyglądało to ciekawie.
Jeśli znajde ten film na kasecie wideo to zgram na kompa i udostepnie wam.
Pozdrawiam
Tomasz Leszkowicz

yumi przekrój poprzeczny

Witam, proszę wejść na link:
http://www.yumi.hu/bows_japan_de.htm

Opis można znaleźć w książce: KYUDO - JAPOŃSKA SZTUKA ŁUCZNICTWA, Hideharu Onuma, Dan i Jackie de Prospero. Więc z przekrojem poprzecznym nie ma problemu tylko z dobraniem do wielkosci dłoni. Znalazłem coś takiego:
http://www.yumi.hu/order_de.htm
Ale ciężko to rozpracować.

Większym problemem jest znalezienie dokładnych wymiarów, jak kształtować refleksy i defleksy ......

Pozdrawiam
Bushi

dzięki wielkie:)
przyjglądne się temu i jak rozpracuje ten wzór to się pochwale:)
a film też właśnie widziałem ale niestety niecały:/
byłbym wdzięczny gdybyś go znalazł i zgrał:)
Bushi

rozpracowałem ten wykres... sam nieznam niemieckiego ale miałem dobrą pomoc:) L to ta długość pokazana na dłoni... tu niema nikt chyba watpliwości... C natomiast to obwód majdanu

trzeba sobie teraz zmierzyć paluszki i odczytać na wykresie obwód który zawiera się między tymi dwoma liniami:)

prawda że proste?

Obrazek
Tomasz Leszkowicz

Yumi obwód

Witam,
jest proste zmierzyć sobie paluchy i odczytać z tabeli jednak dla mnie problem polega na wykonstruowaniu geometrycznie przekroju majdanu. Jeśli ktoś to rozpracuje proszę zamieścić szkic. Ja próbowałem w AutoCadzie to wykonstruować z posiadanych danych ale coś nie bardzo wychodzi .......
Pozdrawiam
Tomek
Bushi

takie pytanko do Żuczka:) nieznalazłeś czasem tego filmu???
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Niestety, jescze nie - musze dogłębniej poszukać ;d

p.s.
Miałem kiedys adres strony Pana który robi yumi(polak oczywiście) ale mi się zagubił. Niezna go ktoś??

pozdro
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Bushi

hmmm jakby to powiedzieć
yumi to łuk
a pod linkiem jest katana
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

Sorry :lol:
Zapędziłem się. :lol:
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

YUMI w polsce robi pan Szymankiewicz w Sulejówku,sprawddź w starych BUDOJO pisał o łukach, może zostawił jakis ślad.
napisz cos od siebie
Bushi

znalazłem troszke materiałów w necie (głównie na japońskich stronach ale nietylko) i w tym tygodniu zabieram się za przygotowanie a w nastepnym za robienie yumi... będę informował o postepach na bierząco:)
bod

Post autor: bod »

http://198.170.108.27/phpBB2/index.php

pod tym linkiem znajduje sie forum serwisu atarn.
to najlepsze miejsce jakie znam , aby sie czegos dowiedziec.
tradycyjnie wpierw poprzegladac zasoby , potem rejestracja i pytania .

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam

Post autor: Adam »

Witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i muszę powiedzieć, że to prawdziwa skarbnica wiedzy. Gratuluje.
Jest to mój pierwszy post. Więc powiem coś o sobie. Mam 15 lat i Mieszkam w miejscowości Wyskoć (trzeba mieć dokładną mapę by znaleźć :lol: )
Od jakiś 2 lat interesuje się bronią białą, głuwnie japońską a także o niedawna łukami (stąd post w tym temacie). Także od niedawna należę do bractwa rycerskiego i praktykuje u znajomego kowala.
W niedalekiej przyszłości mam zamiar sklecić zbroję (oczywiście z pomocą, napewno będe zadawał pytania). W tej chwili pracuje nad kataną dla siebie.
Niestety cyfrówka będzie dopiero na gwiazdkę, więc wtedy się pochwale efektami pracy. Puki co chce zacząć zbierać info na temat yumi, gdyż mnie to wciągneło i mam zamiar go zrobić. Do tej pory strzelałem już z łuków europejskich a nawet sam stworzyłem jeden. Taki testowy ale sprawuje się niezle (znaczy jeszcze nie pęk :D ).
Co do yumi posiadam jedynie bardzo ogulną wiedzę techniczną i roche teori.
Chyba najlepiej będzie jeśli wrzuce wszystko co wiem a jeśli coś będzie nie tak to proszę o poprawke i ewntualne podpowiedzi.
Jeśli to Wam odpowiada to w kilku następnych postach o tym napiszę.

Pozdrawiam.
Bushi

a więc pytaj:) a my odpowiemy:) jesli będziemy znali odpowiedź :lol:
antoni maciej dietl

dlugosc yumi

Post autor: antoni maciej dietl »

czytalem chyba gdzies/dawno temu/ ze istniala specjalna jednostka miary - odleglosc od konca kciuka do konca palca wskazujacego,po maxymalnym rozciagnieciu - czyli indywidualna dla kazdego.luk robiony na zamowienie mial miec 15 takich jednostek.jednostka miala oczywiscie swoja nazwe,ktora dawno wyleciala mi z glowy....
pozdrawiam ,maciek dietl
ODPOWIEDZ