Hyakusen pisze:szukam ( razem z Madsun ) info wszelakiej masci a propo tytulowego sklepu Tozando
Sklep polecam.
Od początku bardzo miła i fachowa obsługa (jeżeli tak można mówić o sklepie internetowym

) - kompetencja i cierpliwość w udzielaniu odpowiedzi na pytania o każdy szczegół, porady, a muszę zaznaczyć, że odbywało się to w trybie: mój mail - w nocy odpowiedź, bo przesunięcie czasowe - mój następny mail, itd.

Dokładniej to wtedy, kiedy ja przymierzałam się do zakupu, czyli już ponad rok temu, na Tozando były tylko standardowe modele, teraz już i tam jest możliwość indywidualnego doboru niektórych elementów, ale moje iaito pochodziło z ich podstrony, a dokładniej stąd:
http://japanesesword.net/eng/iaito/index.html , model Suzaku, który w tej chwili nie jest dostępny. Zostałam tam skierowana po iluś tam zapytaniach na temat możliwości zmiany różnych elementów miecza
Była tam możliwość samodzielnego doboru praktycznie wszystkiego: długości i ciężaru ostrza, rodzaj hamon, długości tsuka, koloru i faktury saya, koloru same, koloru i materiału sageo i ito, motywu tsuba, fuchi, kashira i menuki (każde osobno), czy ma mieć kojiri czy nie...
Miałam pewne obawy co do płatności kartą - okazało się, że niepotrzebnie. Przesyłka przyszła w dobrym stanie (trzeba ją było odbierać na składzie celnym, na szczęście trafiłam na wyjątkowo miłą zmianę

), porządnie zapakowana, w środku wszystko wedle zamówienia. Iaito dokładnie takie, jak zamówione. Nie wiem, czy to przypadek, bo dat nie sprawdzałam, ale o pobraniu pieniędzy z konta bank poinformował mnie dopiero wtedy, kiedy wysłałam do Japończyków maila z podziękowaniem i informacją, że jestem bardzo zadowolona z przesyłki...
Jeżeli chodzi o jakość wykonania - moim zdaniem bardzo dobra (nie jestem ekspertem). Ocena mojego senseia - również pozytywna, wyważenie dobre, żadnych zastrzeżeń.
Kilka fotek mojego iaito jest tutaj:
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?p=24991#24991
Powodzenia i samych przyjemności przy wyborze miecza!