Yakiba - metoda najpierw na klin a potem shinogiji też jest dobra, na samym początku jak zaczynałem właśnie robiłem w taki sposób. Tylko strasznie denerwowało mnie to, że trzeba zostawiac tył klina dośc gruby żeby z tego wyszło odpowiednie shinogiji. Więc poszperałem trochę w internecie i poczytałem różne ksiązki, miałem kilka lat temu taka fajną pozyczona ksiazke (niestety była po japońsku) więc zamówiłem tłumaczenie tylko fragmentu rozdziału o kuciu żeby było taniej (a że to był rozdział o kuciu pokazywały rysunki obok tekstu

) . I tak zacząłem stosować sposób w jaki to robia japończycy. Dla mnie osobiście jest on wygodniejszy.
Ale własciwie to chciałem napisac o stalach.
Równiez tak jak Yakiba odradzam wszelkiej masci stale konstrukcyjne typu 45, 55 - mimo że są odpowiednio węglowo to faktycznie są strasznie upierdliwe. Szczególnie w zgrzewaniu i hartowaniu. podczas hartowania selektywnego potrafia dać krzywizne nawet 3,5 cm co jest juz lekką przesadą a na dodatek często pękaja. Przy zgrzewaniu też lubia się przepalic.
Generalnie polecam nawet poczatkujacym od razu stale narzędziowe weglowe płytko hartujace z serii N*E. Bardzo dobra i wystarczajaca jest N8E.
Choc jak czytam wyzej jest kłopot z jej dostępnascia. Troche się zdziwiłem bo w Multistalu ostatnio patrzyłem na stany magazynowe on-line i wisi tam jak byk że jest dostępna. Ale nie sprawdzałem jeszcze telefonicznie bo zamówienie bedę robił dopiero po nowym roku.
Czy te problemy z dostępem są potwierdzone bezpośrednio ze żródła??
Ja zaopatruję się w tym Multistalu w Mikołowie pod Katowicami. Ale to chyba nie ma znacznia, który oddział akurat ma ten asortyment bo moga podesłać własnym autem do danego oddziału nawet małe ilości.
Nikiel - a byłes w hurtowni na ul. Saskiej w Krakowie ?? Tam jest firma która jest partnerem Multistalu i zazwyczaj maja to co trzeba, często też robie u nich zakupy, chyba że bedą mieli dostawę z Multistalu dopiero za jakiś dłuższy czas to wtedy jadę do Mikołowa.
Tu jest ich stronka:
http://www.krys-met.com.pl/kontakt.php
Nikiel gdybys miał problem to ja bedę zamawiał 2-3 pręty 6m fi 25 lub 30 N8E i N9E ale dopiero po nowym roku i musiałbys sobie podjechac do mnie po odbiór.
Shiro