Jak poprawić "hamon" w mieczach Hanwei`a?

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Kurokami

Jak poprawić "hamon" w mieczach Hanwei`a?

Post autor: Kurokami »

jak w tytule :)
może ktoś z Was próbował coś robić z głowniami Hanweia serii practical, żeby ten przekontrastowany hamon jakoś poprawić?
doradźcie, proszę, o ile to dobre miejsce na ten problem.

temat chyba dość ciekawy, ponieważ wiele osób trenuje takimi mieczami.

wiem że w tej cenie za miecz nie ma cudów, ale może da się coś poprawić.
z góry dzięki za wszelkie konstruktywne rady i sugestie.
(fla)MASTER

Re: Jak poprawić "hamon" w mieczach Hanwei`a?

Post autor: (fla)MASTER »

dawno sié nie udzielalem ale skoro juz..

sá co prawda techniki poprawiajáce lub nawet zmieniajace wyglad hamonu ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens w przypadku tych mieczy.
o mieczach Hanwei wiem tylko tyle ze sá calkiem niezle do tameshigiri i wlasciwie tylko wtym celu kupowane, bo jesli chodzi o wartosci artystyczne to nie reprezentuja absolutnie nieczego, nie wiem natomiast jak wygladaja takie hamony, ale po co chcesz cokolwiek poprawiac? Miecze o których piszesz to nie nihonto ich zadaniem jest co najwyzej dobrze ciác i to wszystko. Ostrze po kilku tameshigiri bedzie mialo jakies rysy, jest to zresztá nie do unikniécia, i napewno stanie sié mniej ostre. mozna to naprawic papierami wodnymi lub kamieniami.
Kurokami

dzięki, chodziło mi raczej o to czy mogę np przeszlifować go żeby był mniej kontrastowy, ale żeby niczego nie zniszczyć.
chyba można spróbować z wyczuciem papierów wodnych...
zdaję sobie sprawę że to nie nihonto ale moja artystyczna natura ma pewne wymagania estetyczne, że tak powiem. dlatego cała oprawa jest właśnie w trakcie zmiany i zostanie z fabryki samo ostrze :)
dlatego warto by się z nim pobawić...
Awatar użytkownika
mtr

Post autor: mtr »

mozna sprobowac przeszlifowac glownie

ale co poprawic co jest nie tak z tym hemonem
za wyrazny styl nie ten a moze cos jeszcze innego
szukajcie a znajdziecie
zrobcie a bedziecie mieli
Kurokami

no właśnie dokładnie trafiłeś mtr - hamon jak to z Hanweia, równe fale, sztuczny kontrast itd... chciałem go zróżnicować i zgasić ten mocny kontrast.
coś po prostu możnaby pozmieniać żeby wyglądało to "po ludzku" :)

szlifowanie owszem - pytanie: czy można to robić się papierami wodnymi?
chodzi mi o to czy nie zepsuje się czegoś.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Poprawiałem kiedys głownie z Hanwei'a - ale ! to była głownia warstwowa i prawdziwym wodnym hamonem. Tę głownie akurat trzeba było kamieniami przepolerować aby tą przerysowaną białośc hamonu nieco zgasić. Ale juz więcej nigdy nie bedę się brał za poprawki chińskich głowni nawet tych lepszych.

Co do Praktikala to chyba jest głownia mono - wiec spokojnie mozna wziąśc wodny papier 2000 i ładnie przygasic kontrast.
W praktikalach zdaje się sztuczny hamon powstaje przez piaskowanie odsłonietej części ostrza z wyciętym wzorem lini hamonu. Przynajmniej takie miałem wrażenie przy oględzinach takiego modelu standard.
Kurokami

bardzo Ci dziękuję Shiro. spróbuję zatem przeszlifować na wodzie, myślę że tak jak mówisz, papierami 2000-2500 powinno wystarczyć.

a dlaczego uważam że warto się z tym pobawić? - jest to seria XL i poprawili tam znacząco geometrię. po takich poprawkach, nawet powierzchownych, ostrze powinno wiele zyskać.
zainteresowanym dodam także że zdziwiło mnie nakago o prawidłowym kształcie (!) w porównaniu z typowymi chińskimi prostymi sztabami.
uważam więc że po wymianie oprawy i poprawieniu hamonu będzie z tego dość przyzwoity i mocny miecz treningowy.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jeśli możesz wklej zdjęcia.
Awatar użytkownika
mtr

Post autor: mtr »

przychylam sie do prosby grafa
szukajcie a znajdziecie
zrobcie a bedziecie mieli
Kurokami

nie ma problemu - wieczorem zrobię fotki.
Kurokami

fotka tego hanweia xl. nakago jest dużo lepsze niż w zwykłych modelach, nie wiem czy to dobrze widać, bo fotka na szybko zrobiona. brak yasurime jest na plus, bo chińczycy nie robią tego zabiegu właściwie, więc lepiej niech nie robią wcale. można to nakago jeszcze lekko wyprofilować do nowej tsuki i będzie ok. a z hamonem będę próbował...
Obrazek
dodam że ostrze jest bardzo szerokie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wygląda prawie nieźle, to znaczy daleka ma nawet znośny kształt. Co prawda nadal nie ma cech miecza Japońskiego ale poprawili to i owo. Czy ten hamon nie jest po prostu olejowy wyciągnięty kwasem?
Kurokami

zdaje się że co do sposobu powstawania hamonu w serii practical, to Shirotatsu może mieć rację. miałem już głownie olejowe z ichniej manufaktury i wyglądało to zgoła inaczej. ale wszystkie źródła informacji na temat tych mieczy zaklinają się że są hartowane selektywnie, zaś "wyciągnięty hamon" jest wynikiem kosmetyki (kwas, piaskowanie?).

zgadzam się, Grafie że nie ma to wciąż charakteru Nihonto, ale kierunek zmian jest dobry. no cóż - w każdym razie było to miłe zaskoczenie.

a propos głównego tematu: jeśli ktoś z forumowiczów ma jeszcze jakiś pomysł na poprawienie wygląda hamonu w tym mieczu - piszcie śmiało.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nie wiem czy chce ci się inwestować ale mógł byś sobie kupić o prostu hazuya i nim się pobawić. Zetrze ten sztucznie wybielony efekt i wyciągnie naturalnie hamon, wiadomo że nie będzie to jak po szlifie ale zawsze tradycyjnie i nie kosztuje tyle co pełen szlif, no i ciekawe doświadczenie. Drożej będzie niż papier ścierny ale....

HAZUYA

Tu masz kawałki co prawda jeszcze nie przygotowane ale za to tanie z przesyłką to wyniesie cię nie całe 30zł plus oczywiście własna praca.
Kurokami

dzięki Grafie. nie próbowałem nigdy szlifowania i nie wiem co by z tego wyszło...
ale w sumie to by było dość ciekawe doświadczenie: sprawdzić czy coś się da wyciągnąć z mono-głowni Hanweia (?) czy próbował ktoś z Was tego przedtem?
Shiro pisał że robił coś z warstwowym Hanweiem, a ma ktoś podobne doświadczenia szlifierskie z głowniami Hanweia w wersji mono?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

A papierem ściernym szlifowałeś głownie? Też zgaduje że nie więc stopień ryzyka taki sam a nawet nieco mniejszy w przypadku kamieni bo do tego właśnie są a doświadczenia ciekawe.
Kurokami

papierami szlifowałem, ale tylko aby zniwelować ślady i rysy po cięciach z dość kiepskich głowni.
ale owszem - spróbuję jak tylko załatwię kawałki hazuya.

a czy jest sens w tym przypadku jakakolwiek zabawa z nugui po przeszlifowaniu?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To już nie do mnie pytanie, moja wiedza nie sięga tak daleko, ale nugui zawsze można sobie samemu zrobić więc też drogo nie będzie.
Kurokami

owszem.
a tlenek żelaza mam. z jakim olejem to zmieszać aby uzyskać nugui?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Goździkowym, takim jak do pielęgnacji ostrza.
Kurokami

w takim razie spróbuję jak tylko wróci od "oprawcy", dzięki.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Myślę,że w tym przypadku lepiej będzie zastosować uchiko i rozprowadzać je wodą przez tampon z materiału, jeśli nie masz oryginalnego uchiko to można zastosować biały cement glinowy , który jest do kupienia w sklepach z farbami.Poza tym mam też wrażenie ,że jest to hamon olejowy, przy większym zbliżeniu byłoby lepiej widać.
Kurokami

dzięki Yakiba. mam uchiko.
z bliska wygląda to mniej-więcej tak:
Obrazek
tylko do której części ostrza zastosowałbyś uchiko z wodą?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Może się mylę ale jak dla mnie powierzchnia pod shinogi wygląda jak ze 2-3 kamienie przed uchigumori na poziomie około binsui lub chunagura, co powoduje że ani papier ani hazuya wiele tu nie działa. Ale to tylko moje odczucie ja nie szlifuje.
Ale proste yokote!! Co prawda ciut nie w tym miejscu gdzie być powinno ale już całkiem niezła precyzja wykonania.
Kurokami

dobre spostrzeżenie, Grafie. Arek San objaśnił mi tą "ziarnistość" jeszcze zanim miecz dotarł do mnie, iż jest to metoda Hanweia na naśladownictywo hada. uważam osobiście że naśladowanie hada na głowni mono jest pozbawione sensu no i wygląda trochę właśnie jak niedoszlifowanie.
jest to kolejny powód dla którego warto coś tam poszlifować...

a co do yokote to faktycznie ujdzie ale jest za płytkie no i daleko mu jeszcze do precyzji prawdziwego yokote :) z pewnością przy oglądaniu na żywo w przestrzeni byłoby to widać lepiej.
ODPOWIEDZ