
Mam pewne, dosyć kłopotliwe zapytanie w sprawie jakości ostrza.
Wiadomo, że aby było ono "dobre", musi zawierać od ok 0,5 do 0,8 % węgla w stali. Elementarz "Craft" podaje, że aby uzyskać coś takiego, należy przygotować "bryłę" żelaza o wysokim nawęgleniu ok. 1-1,4% i poprzez wielokrotne zgrzewanie tak wiele rany odwęglać aż osiągnie się upranioną wartość(w przypadku Joshindo miałoby to być 7%, a jego brata 6%.)
teoria jak widać jest prosta, ale...
Jak Japończycy potrafią sprawdzić jaką wartość nawęglenia osiągneło ostrze?
I to do tego z taką precyzją; przecież nie ma tam wzmianki o próbie tzw. iskrowej(dla mnie jest i tak niedoskonała). Od czego zależy wartość odwęglenia podczas zgrzewania? Może któryś z kowali praktyków zna
odpowiedzi na te pytania? Z góry dziękuję