Witam. Ten temat męczyłem już wcześniej. Pytanie jest proste: jak zahartować stal nierdzewną/kwasoodporną? Bawiłem się dość długo z kawałkiem nierdzewki ale za nic nie chciała się wyaustenizować. Próbowałem rozgrzewania od wiśni aż do jasnożółtego, wygrzewałem, do wody i.... nic. Wiem, że nikiel i chrom działają bardziej "węglikotwórczo", ale skoro noże kuchenne się nie gną to coś musi być na rzeczy. Mojemu klientowi zależy na tym, aby jego nóż się nie tępił i nie rdzewiał;]. Spoko, jak już będe inżynierem materiałowym wynajdę twardą jak warstwowy damast przekuty 12 razy i udarną stal która nie rdzewieje ale póki co trzeba znaleźć jakiś sposób na szybko.
P.S. ostatnimi czasy nabyłem trochę doświadczenia w nożoróbstwie i cały czas się uczę, proszę więc o pomoc doświadczoną węglem i młotem brać:)
Pozdrawiam.
Hartowanie stali nierdzewnej
Moderator: Zarząd
Hartowanie stali nierdzewnej
Taekwon!!!
Re: Hartowanie stali nierdzewnej
nie każda nierdzewka daje się hartować ale o tym lepiej poczytaj na :http://www.knives.pl/forum/