Wystawa Mieczy Nhonto w Manggha Kraków od 13.05.2010
Moderator: Zarząd
- Shirotatsu
Wystawa Mieczy Nhonto w Manggha Kraków od 13.05.2010
W dniach od 13.05.2010 do (chyba) końca 09.2010 odbędzie się:
WYSTAWA MIECZY NIHONTO Z POLSKICH PRYWATNYCH KOLEKCJI
Wystawa została zorganizowana przez : Polską Sekcję Miecza Japońskiego Stowarzyszenia Miłosników Dawnej Barwy i Broni.
Wytawa odbędzie się W Krakowie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej - Manggha.
Nadmienię tylko, że bedzie to najwieksza wystawa w Polsce a i prawdopodobie równiez w Europie - oczywiscie jesli idzie o ilośc i jakośc eksponatów.
Shiro
ps Grafie jakbyś to podwiesił jako ogłoszenie. dzięki
WYSTAWA MIECZY NIHONTO Z POLSKICH PRYWATNYCH KOLEKCJI
Wystawa została zorganizowana przez : Polską Sekcję Miecza Japońskiego Stowarzyszenia Miłosników Dawnej Barwy i Broni.
Wytawa odbędzie się W Krakowie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej - Manggha.
Nadmienię tylko, że bedzie to najwieksza wystawa w Polsce a i prawdopodobie równiez w Europie - oczywiscie jesli idzie o ilośc i jakośc eksponatów.
Shiro
ps Grafie jakbyś to podwiesił jako ogłoszenie. dzięki
Re: Wystawa Mieczy Nhonto w Manggha Kraków od 13.05.2010
Świetnie !
Będzie można zgłosić wcześniej chęć zakupu katalogu?
Czy filmowa relacja z wystawy na płytce DVD wchodzi w grę?

Będzie można zgłosić wcześniej chęć zakupu katalogu?
Czy filmowa relacja z wystawy na płytce DVD wchodzi w grę?

- GrafRamolo
Teraz już nie moge zmienić na ogłoszenie ta opcja jest dostępna podczas pisania tylko, możesz napisać raz jeszcze jako ogłoszenie a ja skasuje to.
No to tym razem bede sie musial w koncu wybrac do Manggha - i mam nadzieje w koncu skutecznie 

Super .Dzieki za informacje .
Pozdrawiam ,Pawel
Pozdrawiam ,Pawel
- Shirotatsu
Grafie - Niestety nie mam takiej opcji aby cokolwiek ustawić jako ogłoszenie. Niech juz tak zostanie jak jest.
- GrafRamolo
Acha, mogę zmienić to ale musiał bym zrobić nowy post? Zrobić?
Swoją drogą fajnie że już jest data, czy któryś z dni będzie jakimś oficjalnym? Pytam bo nie omieszkam się wybrać ale miło było by się spotkać razem na jakimś wernisażu czy coś.
Swoją drogą fajnie że już jest data, czy któryś z dni będzie jakimś oficjalnym? Pytam bo nie omieszkam się wybrać ale miło było by się spotkać razem na jakimś wernisażu czy coś.
Graf
A może tak jak żeśmy wstępnie kiedyś ustalali zrobimy wyjazd grupowy ?
Takie wyjazdowe spotkanie forumowe w Krakowie w Centrum Manggha, z okazji wystawy nihonto. Oczywiście jak Shiro poda jakąś datę np. włąśnie tego uroczystego otwarcia wystawy.
Moim zdaniem byłoby super się włąśnie tam spotkać, wymienić opinie na temat oglądanych mieczy, znaczy się ja bym słuchał a mądrzejsi by wydawali opinie
Jest tam się też i gdzia napić kawki a dla zgłodniałych jakieś sushi czy sushimi też podadzą za godziwą zapłatą. Co Ty na to, jeżeli jesteś, za to ogłoś nabór na wyjazd i spotkanie.
Ja piszę się w ciemno.
Teddy
A może tak jak żeśmy wstępnie kiedyś ustalali zrobimy wyjazd grupowy ?
Takie wyjazdowe spotkanie forumowe w Krakowie w Centrum Manggha, z okazji wystawy nihonto. Oczywiście jak Shiro poda jakąś datę np. włąśnie tego uroczystego otwarcia wystawy.
Moim zdaniem byłoby super się włąśnie tam spotkać, wymienić opinie na temat oglądanych mieczy, znaczy się ja bym słuchał a mądrzejsi by wydawali opinie

Ja piszę się w ciemno.
Teddy
pozdrawiam
Teddy
Bonsai to sztuka odtwarzająca piękno natury
Teddy
Oficjalne to pewnie będzie otwarcie ?
cmyx jak zamawiasz katalog ? bo z autopsi wiem że nie wystarczy przyjechać na wystawe i poprosić o prospekt
cmyx jak zamawiasz katalog ? bo z autopsi wiem że nie wystarczy przyjechać na wystawe i poprosić o prospekt

brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
- Shirotatsu
Uroczyste otwarcie w formie wernisażu będzie prawdopodobnie w dniu otwarcia 13.05 - pewnie późnym popołudniem/wczesnym wieczorem. Wiem na pewno, że wstęp będzie za oficjalnymi zaproszeniami.
Obecnie jeszcze nie jest ustalona lista osób zaproszonych i pewnie będzie to dośc ograniczona liczba osób. Jak cos będe wiedział to dam znać.
Odnosnie katalogu - katalog będzie - prawdopodobnie będzie go mozna zamówić na stronie stowarzyszenia http://www.nihonto.org.pl
ale też jeszcze nie ma konkretnych informacji
Obecnie jeszcze nie jest ustalona lista osób zaproszonych i pewnie będzie to dośc ograniczona liczba osób. Jak cos będe wiedział to dam znać.
Odnosnie katalogu - katalog będzie - prawdopodobnie będzie go mozna zamówić na stronie stowarzyszenia http://www.nihonto.org.pl
ale też jeszcze nie ma konkretnych informacji
Oficjalna strona Muzeum Manggha w Krakowie http://www.manggha.krakow.pl/
na razie nie podaje informacji na temat wystawy.
Natomiast w cyklu wykładów Japonia i Świat 26 maja zapowiada się interesująca prelekcja
Prof. Koji Miyazaki (Department of Arts and Education, University of Fukui)
日本美術を考える –part I
「たたら製鉄」と「日本刀」
Spojrzenie na sztukę japońską – część I
Technika wytwarzania miecza japońskiego i jego estetyka
(wykład tłumaczony symultanicznie)
na razie nie podaje informacji na temat wystawy.
Natomiast w cyklu wykładów Japonia i Świat 26 maja zapowiada się interesująca prelekcja
Prof. Koji Miyazaki (Department of Arts and Education, University of Fukui)
日本美術を考える –part I
「たたら製鉄」と「日本刀」
Spojrzenie na sztukę japońską – część I
Technika wytwarzania miecza japońskiego i jego estetyka
(wykład tłumaczony symultanicznie)
Mnie też podoba się pomysł spotkania forumowego przy okazji wystawy o którym wspomniał Teddy. Z chęcią wziął bym udział w takowym przedsięwzięciu. Tym bardziej że z Kielc do Krakowa droga niedaleka 

- GrafRamolo
Musimy zatem ustalić wspólną datę i zjawić się silną grupą.
Mnie bardzo ciekawi sprawa katalogu, mianowicie przyszlo mi do glowy ze w takim katalogu mogloby sie znalezc "ABC kolekcjonera"
super sprawa bylyby zdjecia efektow wystepujacych na glowni, jedno makro a drugie rzeczywistej wielkosci i do tego opis co to jest, jak powstalo itd.
Mysle ze jest wiele osob ktore ogladajac glownie tak do konca nie wiedza na co patrza, sam jestem jednym z nich.
super sprawa bylyby zdjecia efektow wystepujacych na glowni, jedno makro a drugie rzeczywistej wielkosci i do tego opis co to jest, jak powstalo itd.
Mysle ze jest wiele osob ktore ogladajac glownie tak do konca nie wiedza na co patrza, sam jestem jednym z nich.
Cześć
Norinaga, Twój pomysł co do zawartości katalogu jest bardzo dobry, ale myślę też że jest po herbacie , czyli że nie pora już na zmiany redakcyjne, domyślając się realiów długiego trwania procesu produkcji takich opracowań.
A co do terminu spotkania forumowego na wystawie nihonto, no to myślę, że oficjalny klimat celebracji otwarcia wystawy przez oficjeli nie będzie sprzyjał atmosferze naszego spotkania. Dlatego proponuję może w dniu następnym po otwarciu.
Także zgłaszam hasło spotkania "Forumowicze Reidojo z wszystkich miast łączcie się" na wyjazd do Centrum Manggha, przy czym ja i Graf szukamy dwóch wolnych miejsc w samochodzie, któregoś z Kolegów jadących z Warszawy, będziemy bardzo wdzięczni no i oczywiście zrzucamy się na paliwo.
Pozdrawiam Teddy
Norinaga, Twój pomysł co do zawartości katalogu jest bardzo dobry, ale myślę też że jest po herbacie , czyli że nie pora już na zmiany redakcyjne, domyślając się realiów długiego trwania procesu produkcji takich opracowań.
A co do terminu spotkania forumowego na wystawie nihonto, no to myślę, że oficjalny klimat celebracji otwarcia wystawy przez oficjeli nie będzie sprzyjał atmosferze naszego spotkania. Dlatego proponuję może w dniu następnym po otwarciu.
Także zgłaszam hasło spotkania "Forumowicze Reidojo z wszystkich miast łączcie się" na wyjazd do Centrum Manggha, przy czym ja i Graf szukamy dwóch wolnych miejsc w samochodzie, któregoś z Kolegów jadących z Warszawy, będziemy bardzo wdzięczni no i oczywiście zrzucamy się na paliwo.
Pozdrawiam Teddy
pozdrawiam
Teddy
Teddy
- Shirotatsu
Norinaga sprawa katalogu jest juz zamknięta. Jesli chodzi o "abc ..." to niestety będą tylko rysunki - ale ładne (wiem to na pewno). Katalog będzie dośc obszerny zważywszy choćby na samą ilośc zdjęć eksponatów (a ich bedzie duzo) Tak jak napisałem wczesniej jak będą jakieś informacje to dam znać. Na pewno będę wiedział coś więcej po 27 marca.
Aha przypomniało mi się, że w programie wydrukowanym na rok 2010 (który jest dostępny w recepcji Mangi) jest informacja o wystawie mieczy. Jest tam tylko drobny błąd - napisali, że wystawa będzie trwała do końca stycznia 2011 a powinno być - do końca września 2010.
Aha przypomniało mi się, że w programie wydrukowanym na rok 2010 (który jest dostępny w recepcji Mangi) jest informacja o wystawie mieczy. Jest tam tylko drobny błąd - napisali, że wystawa będzie trwała do końca stycznia 2011 a powinno być - do końca września 2010.
Super. Akurat pod koniec maja bede w Krakowie. Rowniez jestem zainteresowany katalogiem wiec jak beda jakies nowe informacje na ten temat to piszcie.
Czy są już może jakieś ustalenia odnośnie spotkania, czy też pomysł został zarzucony? Bowiem maj tuż tuż, a temat jakby umarł. (?!?)
P.s.: Fajnie by było gdyby NIE było to w dniach 22-23 V.
P.s.: Fajnie by było gdyby NIE było to w dniach 22-23 V.
Ja się na pewno wybiorę ponieważ do Krakowa mam 150km z mojego miasta a ciągle zbieram wiedzę zanim zacznę sam coś tworzyć.
Więc taka wystawa będzie dobrym źródłem informacji ponieważ nie miałem okazji zobaczyć jeszcze oryginalnego miecza.
Jeżeli ludzie z forum maja zamiar się zebrać żeby porozmawiać to tez bym chętnie posłuchał.
Więc taka wystawa będzie dobrym źródłem informacji ponieważ nie miałem okazji zobaczyć jeszcze oryginalnego miecza.
Jeżeli ludzie z forum maja zamiar się zebrać żeby porozmawiać to tez bym chętnie posłuchał.
No to na 99,9% sie wybieram 

Tez bym wpadł ... szkoda ze mam maturę ehh(wiele się nie udzielam na forum głownie czytam ale pracuje w domu po cichaczu , jak kupię aparat to wżucę jakieś zdjęcia )
pozdrawiam wszystkich
pozdrawiam wszystkich

Czyli - jak rozumiem - od 14.05 można już normalnie zwiedzać, bo w czwartek 13.05 o 18.00 można tylko za zaproszeniami...
To czekam na propozycję terminu spotkania forumowego loco Kraków...

To czekam na propozycję terminu spotkania forumowego loco Kraków...
Jak ta wystawa jest do września to się chyba wybiore osobiście w późnieszym terminie
i na spokojnie pozwiedzm

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
- Shirotatsu
Okazuje się, że 13.05 o 18 może przyjść kazdy. Wernisaż ma charakter imprezy otwartej i nie są potrzebne żadne zaproszenia.
Zaproszenia maja formę tylko i wyłacznie informacyjną i po prostu są wysyłane do osób, które Manggha w sposób bezpośredni chce powiadomić o otwarciu takiej wystawy.
Tak więc wszyscy mogą na otwarcie przybyć.
Zaproszenia maja formę tylko i wyłacznie informacyjną i po prostu są wysyłane do osób, które Manggha w sposób bezpośredni chce powiadomić o otwarciu takiej wystawy.
Tak więc wszyscy mogą na otwarcie przybyć.