w slowie klepanie nie ma nic obrazliwego, klepie sie mantry np, min o to w nich chodzi zeby je bez ustanku powtarzac, bez zastanawiania sie nad nimi, to cos zlego? obrazliwego?
dla mnie realacja z nauczycielem zeby dowiedziec sie ze jest sie w lesie to masochizm, moge tak myslec? czy to Ciebie obraza? jesli tak to przepraszam nie przypuszczczalem kolego
zreszta o ile dobrze kojarze to w iaido mamy te same stopnie tylko ze ja zdalem wczesniej wiec sami lamiecie swoje zasady piszac w ten sposob o mnie, powinniscie zamknac buzie i sie nie odzywac panowie Japonczycy

ale jak widac jedno mowicie tu, a drugie tam

spoko obsmiewajcie sie do woli pijcie piwo ze swoimi nauczycielami, ja piwa nie lubie, moze dlatego nie mam nauczyciela

jeszcze w kwesti braku nauczyciela, wymienie tylko tych z ktorymi utrzymuje kontakt
1 .aikido - shihan Jacek Wysocki 7 dan od 12 lat jest moim nauczycielem aikido w polsce, obecnie takze Jiro Kimura szef Kobayashi dojo Osaka i shihan aikikai 7 dan
2. iaido - Krzysztof Gornicki 5 dan, Inoue Miyoji 8 dan - obozy letnie
3. shotokan - Piotr (pisze z pamieci wlasnie wylecialo mi nazwisko..) obecnie 5 dan, ale zawiesilem treningi
4. KF Modliszki - Marek Piechotka - uznawany w Polskim KF za jednego z najlepszych jesli nie najlepszego nauczyciela KF
5. kendo uczylem sie od senseia Andrzeja Kustosza 5 dan i sensei Zbigniewa Misiaka 4 dan, ale zawiesilem treningi (na moje stronie takze jest to napisane)
6. judo - sensei Blach, judocy znaja na pewno

7. jujutsu - Piero Rovigati 9 dan goju jujutsu, Antonio Garsija 10 dan, soke Hakko ryu jujutsu, Johny Bernasheviche 8 dan chiryu jujutsu
8. obecnie cwicze takze boks, trener nie jest tej rangi ale jest aktywnie walczacym zawodnikiem ligowym
9. krav maga - Janusz Harry Chartlinski - kiedys prawa reka Tomka Adamczyka, obecnie glowny instruktor policji i grupy AT w Lodzi
9. kenjutsu - ucze sie sam, od ok 7 lat, nie spotkalem jeszcze nauczyciela ktoremu bym sie powierzl w tej dziedzinie, jak spotkam to na pewno skorzystam, ale nie bede tracil czasu na picie piwa.
innych nauczycieli nie wymieniam bo spotykalme sie sporadycznie lub zbyt dawno, lub juz nie utrzymuje kontaktu
sztuki walki lacznie trenuje bez przerwy od 28 lat, jesli macie jakies watpliwosci co do moich umiejetnosci zapraszam w kazdej chwili na trening lub jesli taka wola na walke, zamiast sie obsmiewac i pic piwo.