Projek szlifierki taśmowej potrzebny!
Moderator: Zarząd
Re: Projek szlifierki taśmowej potrzebny!
Ja mam 1,1 KW i przy 60mm taśmy chodzi jak burza ale już przy 8omm ma problemy.Dlatego od wewnętrznej strony posypuję taśmę talkiem i wtedy daje radę.
Pokaż dalszy ciąg.
Pokaż dalszy ciąg.
- ADALBERTUS
- Kontakt:
Witam
wygląda super. Moim zdaniem 1,5 KW to aż za dużo. Jak dociśniesz to podrze taśmę
Mam tylko pewne wątpliwości co do metalowych rolek. Na czymś takim bardzo "twardo" się szlifuje. W mojej szlifierce miałem drewniane rolki i też brakowało mi delikatności w pracy. Owinąłem rolkę siatką szklaną - taką jak do zbrojenia łączeń płyt gipsowokartonowych - klejoną dodatkowo butaprenem i od razu się poprawiło.
Pozdrawiam
ADALBERTUS
wygląda super. Moim zdaniem 1,5 KW to aż za dużo. Jak dociśniesz to podrze taśmę

Mam tylko pewne wątpliwości co do metalowych rolek. Na czymś takim bardzo "twardo" się szlifuje. W mojej szlifierce miałem drewniane rolki i też brakowało mi delikatności w pracy. Owinąłem rolkę siatką szklaną - taką jak do zbrojenia łączeń płyt gipsowokartonowych - klejoną dodatkowo butaprenem i od razu się poprawiło.
Pozdrawiam
ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Dzięki Panowie za opinie.
Co do rolek to moje są wykonane z duraluminium, wydawało mi się, że skoro wszyscy z tego robią to będzie sprawdzone rozwiązanie. Zobaczymy jak będzie w praktyce.
Pozdrawiam!
P. S. Bisson, a jak tam Twoje plany szlifierkowe?
EDYCJA: Dzisiejsze postępy - zostało już tylko wahliwie zamocować silnik i pomalować.

Co do rolek to moje są wykonane z duraluminium, wydawało mi się, że skoro wszyscy z tego robią to będzie sprawdzone rozwiązanie. Zobaczymy jak będzie w praktyce.
Pozdrawiam!
P. S. Bisson, a jak tam Twoje plany szlifierkowe?
EDYCJA: Dzisiejsze postępy - zostało już tylko wahliwie zamocować silnik i pomalować.

Ostatnio zmieniony 2 marca 2011 przez TomekSan, łącznie zmieniany 1 raz.
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
- bisonn@wp.pl
ojciec tłumaczy instrukcję do tokarki
bo dali mu po angielsku a po polsku jeszcze nie, no myślę o takiej
mam już silnik 2,2 i przydałby mi się jeszcze falownik
bo dali mu po angielsku a po polsku jeszcze nie, no myślę o takiej
mam już silnik 2,2 i przydałby mi się jeszcze falownik
- ADALBERTUS
- Kontakt:
Tak, ale najczęściej są one oblewane gumą.TomekSan pisze:Dzięki Panowie za opinie.
Co do rolek to moje są wykonane z duraluminium, wydawało mi się, że skoro wszyscy z tego robią to będzie sprawdzone rozwiązanie.
ADALBERTUS
- bisonn@wp.pl
czy można takie wulkanizowanie wykonać w domowych warunkach ?
- GrafRamolo
A jakieś dętki nie wejdą?
- ADALBERTUS
- Kontakt:
Wulkanizacja chyba jest kłopotliwa, w dodatku taka warstewka musi być równiutka - mnie się nie udało. Dętka też nie jest równa a w dodatku ją rozdęło po wejściu szlifierki w obroty. Dlatego najlepszy okazał się "laminat" butaprenowo-szklany. Kilka warstw starannie ułożonej siatki solidnie przesyconej butaprenem. Działa już kilka lat. Dodatkowo zainstalowałem długą i cienką (poniżej 30 mm) rolkę z gumowanego wałka od kserokopiarki.
ADALBERTUS
ADALBERTUS
Niby tak, ale tu: http://www.youtube.com/watch?v=BYllaxuzMk0
Gość używa rolek metalowych bez żadnego pokrycia i mu wszystko działa. Ogumowane jest tylko koło kontaktowe, ale w innej przestawce.
Pozdrawiam
Tomek
Gość używa rolek metalowych bez żadnego pokrycia i mu wszystko działa. Ogumowane jest tylko koło kontaktowe, ale w innej przestawce.
Pozdrawiam
Tomek
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
- ADALBERTUS
- Kontakt:
Właśnie o to mi chodziło. Nie wiedziałem, że na Twojej fotce widać tylko tylko rolki napędowe i prowadzące, a koło kontaktowe jest w domyśleTomekSan pisze:...Gość używa rolek metalowych bez żadnego pokrycia i mu wszystko działa. Ogumowane jest tylko koło kontaktowe, ale w innej przestawce.
Pozdrawiam
Tomek

W pewnym momencie gość zakłada wałek o małej średnicy do szlifowania rurek. O takim wałku pisałem powyżej - od kserokopiarki.
Swoją drogą, kiedy patrzę na takie filmiki zastanawiam się z czego oni mają zrobione pasy ścierne. Przecież to idzie jak burza a pas cały. To co można u nas kupić nie wytrzymałoby jednej minuty.
ADALBERTUS
Piękna maszyna. Pozazdrościć!
Swoją drogą jaki jest koszt budowy takiego cudeńka?
Od jakiegoś czasu też myślę o taśmówce, tylko u mnie obecnie czas jest najbardziej deficytowym towarem i nie ma kiedy się za to zabrać.

Swoją drogą jaki jest koszt budowy takiego cudeńka?
Od jakiegoś czasu też myślę o taśmówce, tylko u mnie obecnie czas jest najbardziej deficytowym towarem i nie ma kiedy się za to zabrać.
Dzisiaj odpaliłem szlifierkę, jak na razie wszystko dobrze działa, trzeba dociążyć bo jest troszkę za mało stabilna. Zdziera to stal całkiem szybko.
Co do pasów, to zależy kto je klei, ja kupiłem w firmie Konport i już na pierwszy rzut widać, że oprócz ceny jakość też jest wysoka.
Joneleth,
zależy czy masz już jakieś podzespoły, w moim przypadku najdroższy był falownik i silnik oraz aluminium na rolki. Jeżeli zależy Ci na czasie to części warto wyciąć laserowo w jakimś zakładzie, ale już trzeba się liczyć z portfelem. U mnie koszt całości wyniósł jakieś 700-800zł (bez falownika).

Joneleth,
zależy czy masz już jakieś podzespoły, w moim przypadku najdroższy był falownik i silnik oraz aluminium na rolki. Jeżeli zależy Ci na czasie to części warto wyciąć laserowo w jakimś zakładzie, ale już trzeba się liczyć z portfelem. U mnie koszt całości wyniósł jakieś 700-800zł (bez falownika).
- bisonn@wp.pl
ja zbieram puszki po piwie i inny złom aluminiowy widziałem na you tube jak ładnie się przetapia potem toczenie z tego co się chce , narazie nie mogę się jakoś za to zabrać widziałem też na alegro firmę robiąćą rolki i koła zajmują się też regeneracją gumy itp.ceny rolek kolosalne ale myślę że jak już wytoczę kilka to wyślę do nich do wulkanizacji
Mam też obecnie rolki od paleciaka powlekane gumą no ale coś zebrać się nie mogę
nie można u mnie kupić pręta żelaznego więc pomyślałem że do profilu kwadratowego wleję ciekłe aluminium puźniej się wysunie i też będzie
Ojciec w tym roku przeszedł na emeryturę i kupił sobie tokarkę
jak się ociepli i będzie do mnie przychodził to go zagonię do zrobienia szlifierki
Mam też obecnie rolki od paleciaka powlekane gumą no ale coś zebrać się nie mogę
nie można u mnie kupić pręta żelaznego więc pomyślałem że do profilu kwadratowego wleję ciekłe aluminium puźniej się wysunie i też będzie
Ojciec w tym roku przeszedł na emeryturę i kupił sobie tokarkę
jak się ociepli i będzie do mnie przychodził to go zagonię do zrobienia szlifierki

- GrafRamolo
Alu jest naprawdę tanie, nie wiem czy jest sens bawić się w przetapianie. Ostatnio kupowałem parę metrów płaskownika dałem nie całą stówkę. poza tym jak masz tokarkę to łatwiej kupić po prostu walec alu pociąć na plastry i wytoczyć ładnie równo.
- bisonn@wp.pl
Taki materiał na rolkę kosztuje 30 zł kg ,a ze złomu trochę zabawy i prawie darmo
Interesuje mnie jak kleją pasy czy wie ktoś może o jakiejś maszynie do tego
Interesuje mnie jak kleją pasy czy wie ktoś może o jakiejś maszynie do tego
Bisson, jesteś pewien czy to Ci się opłaci?
Nie top z puszek! Trafiają się w nich takie z domieszką żelaza, a to znacznie zwiększa kruchość stopu. (przynajmniej tak słyszałem)
Pasy też lepiej zamówić, zero bicia, klejenie pewne, no i jedna starcza na długo.
Dzisiejsza próba powtórzenia osiągów oryginału:
http://www.youtube.com/watch?v=tAw9rB1sk3w
Nie top z puszek! Trafiają się w nich takie z domieszką żelaza, a to znacznie zwiększa kruchość stopu. (przynajmniej tak słyszałem)
Pasy też lepiej zamówić, zero bicia, klejenie pewne, no i jedna starcza na długo.
Dzisiejsza próba powtórzenia osiągów oryginału:
http://www.youtube.com/watch?v=tAw9rB1sk3w
- GrafRamolo
Moja sugestia jest taka że najlepiej kupować produkty wymagające jak naj mniejszej obróbki. Bo praca własna jest zazwyczaj dużo bardziej cenna niż masowa robota w jakiejś fabryce i nigdy się nie zaoszczędzi robiąc w ten sposób, ponadto oni mają doświadczenie powtarzalność maszyny itp.
Ja to nazywam "dziadowaniem"
I osobiście wyleczyłem się z tego dość dawno.
Ja to nazywam "dziadowaniem"

- bisonn@wp.pl
Tomku bardzo fajnie chodzi trochę słabiej niż oryginalna kmg ale też bardzo fajnie ,jest ok
Grafie ja już taki jestem że i tak nie słucham co mi radzą inni chociaż mają rację ,i muszę zrobić to co zaplanuję i sam się o wszystkim przekonać
Bardzo jestem ciekaw jak profesjonalnie sklejają pasy ,nigdy nie widziałem.
Grafie ja już taki jestem że i tak nie słucham co mi radzą inni chociaż mają rację ,i muszę zrobić to co zaplanuję i sam się o wszystkim przekonać
Bardzo jestem ciekaw jak profesjonalnie sklejają pasy ,nigdy nie widziałem.
I skończone

Aby zacząć pracę wystarczy tylko oddalić falownik - domyślnie będzie w innym pomieszczeniu.
Pozdrawiam:
Tomek

Aby zacząć pracę wystarczy tylko oddalić falownik - domyślnie będzie w innym pomieszczeniu.
Pozdrawiam:
Tomek
Prezentuje sie profesjonalnie 

- bisonn@wp.pl
No i pięknie!
Jednak przesiadka z czołga na taśmówkę to niebo a ziemia - co nie?
Jednak przesiadka z czołga na taśmówkę to niebo a ziemia - co nie?

- bisonn@wp.pl
Oczywiście i jeszcze z takim motorem,tylko na taśmy czekam już miesiąc tu akurat mam szerokość 45mm
ale zamówiłem 70tki zwykłe po 7 złoty i cyrkonowe po 9 zł
Jeszcze by się przydało jakieś szlify ładne nożowe umieć,i jeszcze pasuje duże koło kontaktowe
Po niedzieli mają mi przywieść gwinciarko frezarko wiertarkę(jaskółkę) taką do stożka mk4 wiercenie do fi45
postaram się zrobić teraz bardziej zbliżoną do kmg ta jest taka uniwersalna
ale zamówiłem 70tki zwykłe po 7 złoty i cyrkonowe po 9 zł
Jeszcze by się przydało jakieś szlify ładne nożowe umieć,i jeszcze pasuje duże koło kontaktowe
Po niedzieli mają mi przywieść gwinciarko frezarko wiertarkę(jaskółkę) taką do stożka mk4 wiercenie do fi45
postaram się zrobić teraz bardziej zbliżoną do kmg ta jest taka uniwersalna
- bisonn@wp.pl
- GrafRamolo
Tym razem ja poszukuję szlifierki taśmowej. Interesuje mnie mała do opracowywania detali. Czy macie jakieś może do sprzedania zakurzone w warsztatach? Albo możecie polecić coś?