Galeria
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Galeria
Nie to jak najbardziej praca jubilerska z roznych metali, ale czy to jeszcze jest ladne to watpliwa sprawa, czasem przerost formy nad trescia tez jest niebezpieczny.
Nie mówiłem że ładne. Osobiście nie chciałbym mieć na swoim mieczu czegoś takiego(tsuba).Pytałem tylko czy to malunek ( chodzi mi o tom czerwoną poświate).
Karpie rzeczywiście świetne. Dziwna nakago-ana, strasznie duża.
Imponujące sori. Proporcje cieszą oko.

W obprawie nie wygląda już tak dobrze.

W obprawie nie wygląda już tak dobrze.

Przyjemne menuki ... Mało praktyczne takie wakizashi (albo tanto)
- GrafRamolo
A co powiecie na taki komplecik?

Maly konkurs jak myslicie ile to kosztuje (tylko bez podgladania linku)

Maly konkurs jak myslicie ile to kosztuje (tylko bez podgladania linku)
Jeżeli to stare kogai i ozdoby, to może kosztować i pare tysięcy, jeżeli współczesne to koło tysiąca złotych.
Mnie się bardzo podoba kogai (chociaż ten "obrazek" jest trochę pusty) i te ozdoby z pisarzami (bodaj menuki?) tne prostokącik (darujcie, nie pamiętam nazw ozdób) ma trochę źle zagospodarowaną przestrzeń jak dla mnie.
Mnie się bardzo podoba kogai (chociaż ten "obrazek" jest trochę pusty) i te ozdoby z pisarzami (bodaj menuki?) tne prostokącik (darujcie, nie pamiętam nazw ozdób) ma trochę źle zagospodarowaną przestrzeń jak dla mnie.
Ten komplecik to chyba goto (?) . Kosztuje pewnie kolo 10 tys $.
- GrafRamolo
Odpowiedz: zestawik kosztuje ponad 7500$
Czy wspulczesne czy stare akurat to nie wplywa na roznice cenowa, pozatym tysiac zlotych za taki zestawik wykonany obecnie to jak darmo. same menuki sa duzo wiecej warte.
Menuki przedstawiaja lewe malarza malujacego gorski krajobraz, prawe muzykanta grajacego na bodajze biwie (moglem pomylic nazyw instrumentow) a za nim stoi goban do gry w go. Kozuka i kogai to Scena dworska opowiesc o Genjim.
Szkola Goto Renjo. Okres edo czyli 19w.
Czy wspulczesne czy stare akurat to nie wplywa na roznice cenowa, pozatym tysiac zlotych za taki zestawik wykonany obecnie to jak darmo. same menuki sa duzo wiecej warte.
Menuki przedstawiaja lewe malarza malujacego gorski krajobraz, prawe muzykanta grajacego na bodajze biwie (moglem pomylic nazyw instrumentow) a za nim stoi goban do gry w go. Kozuka i kogai to Scena dworska opowiesc o Genjim.
Szkola Goto Renjo. Okres edo czyli 19w.
wiecie co to za motyw ????
Wygląda jakby zrobiony pod wpływem chrześcijaństwa...
Ale może mi się zdaje??
co to jest?

Wygląda jakby zrobiony pod wpływem chrześcijaństwa...
Ale może mi się zdaje??
co to jest?

- GrafRamolo
To Daruma. Nimb nad glowa to nie jest symbol chszescijanski a znak oswiecenia, podejzewam ze to dwa wcielenia darumy jedno przed oswieceniem drugie po. Ale faktycznie samo menuki dosc nowe, choc bardzo ladne.
Hehhe chyba że tak:D
Dośc ładne te menuki al nie wiem czy to wina zdjęcia(chyba) dziwnie wyglądają.
Dośc ładne te menuki al nie wiem czy to wina zdjęcia(chyba) dziwnie wyglądają.
No kurde nikt nie zauważył jakie fajne menuki kiedys wkljiłem tu!!!!!
[/list]

Chyba oryginał bo z muzeum ; ]
Ładna, fajny motyw masek.
Ładna, fajny motyw masek.

nie wiem jak się wkleja foty więc posyłam linka
http://www.nihonto.com/7.1.04.html
jak dla mnie to poemat...
http://www.nihonto.com/7.1.04.html
[img]link%20do%20zdjęcia[/img]
Piękne miecze ale wygląda ten hamon jak wybielany ale nie wiem bo się dokładnie na polerowani nie znam.
Ale poeamat owszem.
Aha fajna liczba tam na dole ze znaczkiem $
Piękne miecze ale wygląda ten hamon jak wybielany ale nie wiem bo się dokładnie na polerowani nie znam.
Ale poeamat owszem.
Aha fajna liczba tam na dole ze znaczkiem $

A właśnie jak sie nazywa ten pręt co gościu go ma w łapach??
ten na dole ma BASEBALL heheheheh:D
1. NaginataA właśnie jak sie nazywa ten pręt co gościu go ma w łapach??
2. Tetsubo
mi również przypadło do gustu :]
- GrafRamolo
Piekne daisho, hamon ma wyciagniety poprzez specjalny rodzaj szlifu, nie jest to byc moze najszachetniejszy zabieg ale napewno bardzo efektowny. Tak naprawde szlifierz moze z jednego miecza zrobic dwa nie do poznania ostrza, wszystko kwestia jego widzimisie i sposobu szlifu dlatego czesto oshigaty nie zgadzaja sie z faktycznym wygladem ostrza.
Strasaznie podoba mi się ten rodzj oplotu zastosowany do miecza, do którego 3,14 podał link. Czy ktoś może wie jak wygląda plecenie takiego oplotu?
Jeśli chodzi o szlif to moim zdaniem wybielanie za pomocą hadori jest porządane przy niezbyt przy głowniach z niezbyt idealnym hamonem. Lecz gdy hamon jest na prawdę dobry to hadori tylko przeszkadza.
Jeśli chodzi o szlif to moim zdaniem wybielanie za pomocą hadori jest porządane przy niezbyt przy głowniach z niezbyt idealnym hamonem. Lecz gdy hamon jest na prawdę dobry to hadori tylko przeszkadza.
- GrafRamolo
Mad Sun zgodze sie iz ten rodzaj oplotu jest sliczny ale jest to bardziej ozdobny oplot. Robi sie go ze sznureczkow jedwabnych zwanych Jabaraito. Ale jak to wykonac? nie mam pojecia.
podejrzyj tu
http://perso.wanadoo.fr/aikikaidethones/pages/tsuka.htm
podejrzyj tu
http://perso.wanadoo.fr/aikikaidethones/pages/tsuka.htm
Czyli każdy sznureczek jest odzielny?