1. Kagetora: stal zbrojeniowa kiedyś to stal niższej jakości (czystosci), gdzie występuje duża ainozotropowość (bo tu nie przeszkadza), starajmy się porównywać stale wyższej jakości, zmiękczone
tą też kiedyś kułem chyba ją znam
aaaa
pozwolę sobie zacytować się
wasze kucie to wielokrotna obróbka cieplna (a wielokrotna obróbka cieplna dobrze wpływa na ziarno i siatkę węlików), co pozwala na zmniejszenie ziarna, zlikwidowanie siatki węglików jeśli to nadeutektoidalna
2. yakiba: zróbmy założenia:
- czy dyskutujemy tylko o klingach na wzór japoński z hamonem? to wtedy argument albionu odpadnie mi z ręki
- nie polecam sprężynówek (choć mam je w piwnicy), jestem fanem nz3 i pochodnych
ale z nich robią, da się (bo 55 to sprężynówka

)
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,62751.0.html
- napiszę jeszcze raz surdel hartował nz3 z hamonem w nożykach co były dwa razy cieńsze od katan, jakoś nie pękają
- większość stali da się hartować na bainit (a tu wyniki udarności i plastyczności wychodzą kosmiczne)
- są stale kruche z założenia (ledeburytyczne nieszybkotnące), ale z każdej da się dużo wyciągnąć obróbką cieplną (wielokrotną - kuciem?)
3. yakiba: temperatura rekrystalizacji
wzorek
http://209.85.135.132/search?q=cache:Vs ... ient=opera
konkretnie
http://209.85.135.132/search?q=cache:Ah ... ient=opera
natomiast przy kuciu na gorąco mówimy o tzw rekrystalizacji dynamicznej, czyli ty wprowadzasz defekty do stali, a ona złośliwie dąży do stanu równowagi
4. yakiba: nie znam założeń kucia wg japończyków, ale kończenie kucia w temp. poniżej 850 st. C powoduje powstanie silnie ukierunkowanej struktury (stale nadeutektoidalne), wywołując silną anizotropowość (węgliki wydzielają się zgodnie z kierunkiem kucia)
nad bułatem nigdy nie siedziałem przy piwie, może kiedyś
ale kucie w tym zakresie (do 600 st. C) powoduje właśnie silne ukierunkowanie struktury i pozwala na wydzielanie się węglików drugorzędowych
5. yakiba: kupując stal z huty można kupować stal tzw drobnoziarnista lub gruboziarnistą, ale definicja jest inna niż myślicie
http://74.125.77.132/search?q=cache:Q4e ... ient=opera
6. yakiba: obecnie chyba wszystkie stale są stalami uspokojonymi, ale nawet taka stal może być gruboziarnista (patrz wyżej definicja)
7. yakiba: wielkość ziaren węglików zależy od temp. końca walcowania, sposobu chłodzenia w zakresie 850-400, a także sposobu zmiękczania, da się je spokojnie zmniejszyć (obróbką cieplną lub/i kuciem z jednoczesną obróbką cieplną)
nie wiem czy napisałem dokładne odpowiedzi, ale byłoby łatwiej gdyby były konkretne pytania
pozdro