Bokken tuning
Moderator: Zarząd
Re: Bokken tuning
Mi tam pokrowiec babka ze starych spodni wyszponciła i żyjem
.

co do oklejania bokena jestem przeciwny bo bardziej podoba mi sie naturalny;) pozatym dochodzi kwestia tradycji...
jeśli chodzi o konserwacje to swój nasączyłem olejem lnianym (inne oleje spozywcze tez się nadają ale troszke sie syf robi) olej lniany gotowany jest dość gęsty i po wyschnięciu pieknie konserwuje drewno daje matowy efekt wyglada naturalnie (lekko tylko przyciemnia drewno - tzn kolor jest jakby mokre drewno tyle ze po wyschnieciu się juz nierozjasnia) a pozatym jest lepszy w dotyku nieślizga sie a jesli juz to minimalnie...
a co do tsuby to niezakładam bo podoba mi sie bardziej bez...
jeśli chodzi o konserwacje to swój nasączyłem olejem lnianym (inne oleje spozywcze tez się nadają ale troszke sie syf robi) olej lniany gotowany jest dość gęsty i po wyschnięciu pieknie konserwuje drewno daje matowy efekt wyglada naturalnie (lekko tylko przyciemnia drewno - tzn kolor jest jakby mokre drewno tyle ze po wyschnieciu się juz nierozjasnia) a pozatym jest lepszy w dotyku nieślizga sie a jesli juz to minimalnie...
Zaraz, albo tradycja albo podoba mi sięBushi pisze: ...pozatym dochodzi kwestia tradycji... [...]

narazie niezdażyło się jeszcze żeby było zbyt tragicznie... tzn dostałem po łakach nieraz ale akurat to była wina moja a nie braku tsuby... pozatym klub w którym trenuje jest odemnie nieco oddalony więc głównie cwicze w domku a tam "bywam" żeby doskonalić technike... mam nadzieje że to się zmieni dość szybko:)
Na stronie www.bokken.pl można kupic całkiem fajny pokrowiec firmy BUSHI, który z powodzeniem powinien zmieścić Twoje shinai, koszt to ok. 20zł.
Follow Your Path
Ja kupilem swojego bokkena jakies 4 dni temu i bardyo sie juz z nim zylem... Ale myslalem na wypaleniem tylko swojego imienia po japonsku na rekojesci... a tak to moze glupi pomysl albo dziecinny ale myslalem nad imieniem dla swojej broni i wypaleniem jej rowniez tylko ze na "ostrzu" bo chce traktowac swoja bron jak przyjaciela w walce a nie tylko przedmiot... Tsube planuje zrobic w najblizszych dniach.
Ja mam 2 bokkeny: jeden "kontaktowy" do aikibokken i czasami kenjutsu a drugi "pokazowy" do iaido, gdyż tylko on pasuje mi do mojej plastikowej saya (wiem, straszne uchybienie, ale zbieram pilnie na iaito). Do iaido zakładam tsuba, do aikido nie. Tyle ode mnie 

Co sadzicie ao nadawniu swoim "pupilom" nazw ?