Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Oplot - Dlaczego to a nie tamto.....

Post autor: GrafRamolo »

Moja instrukcja bedzie z doswiadczenia wlasnego wzieta.
Zasadniczo papierek musi byc konkretnej grubosci. Zlóz (czyli zawin) zwykla kartke od drukarki tak co najmniej 8-10razy. Ostatnia zakladke podklej zwyklym papierem do kleju.Szerokosc tego rulonika powinna byc taka jak szerokosc ito. Masz taki dlugi plaski rulonik. Teraz zmiesz ile ma napiete ito. Powiedzmy 8mm. Jesli ito ma 8 mm to papierek powinien miec ciut mniej niz dwa ito obok siebie czyli okolo 14-15mm szerokosci. Zrob napapierze podzialke co 7mm. I teraz tnij takie trojkaty o podstawie 14mm jak juz masz trujkonty o podstawie 14mm i wysokosci 10 to pozaginaj im gorne rogi do srodka tak by wyszedl trapez(leciutko wginaj jakies 2mm) i masz papierki.
Papierkow sie nie podklejaz tego powodu ze do konca nigdy nie wiadoko gdzie on sie znadzie i w miare zaplatania trzeba sobie je ustawiac .(coz po jakis 5 oplotach dojdziesz do wprawy)
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Dzięki Graf napewo wykorzystam pomoc udzieloną:).Do tej pory zaplatałem ito bez papierków cos dla mnie nowego a więc fajnego.:)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wlasnie dostalem miecz do zaplecenia. Moze cos z tym faktem zrobie.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Pozatym jeśli podkleisz papierki to nie będziesz mógł na nich zapleśc tasmy, gdyż taśma wchodzi także pod papierek. No i podczas zaplatania musisz uważać by papierek nie uciekł na krawędż rękojeści . No nieststy to wymaga trochę praktyki, po kilku-kilkunastu rękojeściach będziesz wiedział o co w tym chodzi:)Co do zwijania tych ruloników , o których wspominał Graf to dodam że ja używam papieru takiego co się daje do drukarki i w zupełności wystarczy przełożyć go 8 razy. Do tej tasmy od Yakiby to nawet 6-7 bo ona jest dośc gruba.Za dużo nie warto,już widziałem miecze gdzie ktoś powkładał zbyt duże i zbyt grube papierki- nie wygląda to fajnie. Trzeba znaleźć odpowiednie proporcje najlepiej samemu. zrobić próbne przeplecenie z takimi i takimi papierkami i zobaczyć któe lepiej wyglądają.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Dzięki, Tej 2 stronki jeszcze nie widziałem,teaz mam juz komplet.
mekugi

Tsumami Maki

Post autor: mekugi »

Witam, już sie przedstawiałem w wątku o wystawie.
Chciałem zapytać o szczegół związany ze stylem oplotu Tsumami Maki (skrótowo przedstawiony w podawanym w tym wątku linku). Taki oplot bardzo elegancko wyglada, ciekaw jestem jaki jest w użytkowaniu i czy te wierzchnie przeplecenia, nie skręcone, się trzymają i nie rozpłaszczają. Czy ktoś ze specjalistów robił coś takiego i jak?
Bushi

Post autor: Bushi »

a ja mam takie zapytanko:

jaka rolę spełniaja te papierki pod ito?
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Sprawiają że splot ładniej się układa, to wszystko. Koledzy którzy pracowali ze starymi mieczami będą mieć pewnie lepsze dane ale wydaje mi się że nie jest to szczególnie stara praktyka.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Stanowią jakby szkielet dla oplotu bez nich wszystko wyglonda płasko i brzydko się układa i jest delikatniejsze.
Bushi

Post autor: Bushi »

tak właśnie myslałem ale szczerze powiedziawszy dopatrywałem sie tam jakiejś szczególnej funkcji nazwijmy to praktycznej... nio i ta jest poniekad praktyczna nio ale ta jest oczywista;) oj sam się aż zamotałem...
mekugi

Re: Tsumami Maki

No i super! O papierkach już pisaliście w tym wątku. A moje pytanie umkneło uwadze. Więc ponawiam:
mekugi pisze:Witam, już sie przedstawiałem w wątku o wystawie.
Chciałem zapytać o szczegół związany ze stylem oplotu Tsumami Maki (skrótowo przedstawiony w podawanym w tym wątku linku). Taki oplot bardzo elegancko wyglada, ciekaw jestem jaki jest w użytkowaniu i czy te wierzchnie przeplecenia, nie skręcone, się trzymają i nie rozpłaszczają. Czy ktoś ze specjalistów robił coś takiego i jak?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jesli poprawnie wykonany jest rownie wytrzymaly.
mekugi

GrafRamolo pisze:Jesli poprawnie wykonany jest rownie wytrzymaly.
Dzieki. Jeszcze zapytam bo nie mogę wyczaić z angielskich opisów: czy ito w tych odcinkach jest jakoś zszywane w rurkę? Nie mogę uwierzyć, że bez szycia się to trzyma. Czy w tych rurkach są jakieś dodatkowe papierki?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nie jest zszywane ale musi byc naprawdę mocno zaciśnięte i nic dodatkowo nie wkłada się tam.
mekugi

Jeszcze raz dzieki wielkie!
Chciałbym tylko dodatkowo upewnić się: te przeplecenia co lądują pod spodem są normalnie skręcone? I normalnie używa się hishigami?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

tak
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Post autor: Adam Dashido »

Mam prośbę.

Jeżeli ktoś wie jak można samemu zrobić ito tzn. np z bawełnianych nici spleść taki oplot (ito). Bardzo by mi to pomogło bo u mnie w pasmanterii mają tylko jedwabkę - wygląda to jak pasek z materiału,jest cieki jak papier i w ogóle się nie nadaje :? Jak im powiem ,że chciałbym coś podobnego do ito To oczywiście wywali "słucham"? lub "Co proszę ?" "jak"?itp. Mówię, że chce takie spłaszczone sznurowadło :lol: ale oni mają tylko okrągłe. :x
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Zaprawdę,zaprawdę powiadam wam: nie starajcie sięwykonać wszystkiego samemu metodami zastępczymi bez odpowiednich nażędzi oraz wymaganej wprawy, w ten sposób można jedynie uzyskać 'szynkę z drobiu w opakowaniu zastępczym"
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Adamie, sztuka plecenia zwie sie kumichimo. Zakup nici jedwabne i zrób sobie obręcz do tkania i do dzieła, jak ci sie uda będę twoim stałym klientem. Niestety bardzo trudna sztuka.
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Dzięki ,poszukam coś pod tą nazwą. jak się uda to powiem. :D
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

nawet kobiety się nie chcą za to brać ;d
yakubu

Post autor: yakubu »

No bez przesady - jak mialem chwilke czasu to wzialem kawalek kordonka, ktory gdzies lezal w szufladzie i zaplotlem dwie krotkie, waskie tasiemki. Na tsukaito sie to raczej nie nadaje, ale gdyby zaplesc szersza tasme to mozna zrobic ladne sageo. Potrzebne sa tylko czas, cierpliwosc i zrodla z wzorami (na necie jest ich jak kot naplakal).
Awatar użytkownika
Adam Dashido

yakubu czy mógł byś podać jakiś link lub ewentualnie szkic?
Czy plotłeś to w rękach czy na jakimś przyrządzie?
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Pytanie czy nie szkoda życia- ito jedwabne można kupić za 2 $ za stopę (jakieś... 6 PLN).
ODPOWIEDZ