Tak się zastanawiam... Czy takie miecze z ostrym grzbietem (mune?) były często używane. Bo to dodatkowe ostrze musiało stanowić spore utrudnienie w części technik, czy chociażby przy chowaniu miecza do saya (przynajmniej dla mnie ). Czy była oddzielna szkoła zajmująca się takim walką takim mieczem, czy też używali ich tylko prawdziwi mistrzowie, czy też może jest to współczesna fantazja?
Z całym mune ostrym nigdy nie były powszechne. W pewnym momencie wprowadzono dwustronnie ostre kissaki umozliwiające "cięcie powrotne" ale nawet w tych klingach większość mune była tępa.
RK poczekaj na moje miecze za jakieś sto lat
Ciekawi mnie jedno dlaczego ostrze wystawiono bez dokonczonego szlifu ? cena dokończonego okazu chyba byłą by większa
Osobiście nie podobają mi się jego ostrza, nie mówię iż są złe, tylko proporcje nie trafiają w mój gust.
A co do ceny to dla mnie zagadka, za takie pieniądze można mieć świetny miecz z Japonii i to nawet może z papierami.
A jeśli do cięć to można kupić sobie gendaito jakieś i to świetnie sygnowane.
Ale Ameryka to specyficzny rynek.
Sebastiansan- IMO nie masz co czekać aż sto lat, Twoje głownie są całkiem ok tylko musisz się spiknąć ze szlifierzem który będzie im nadawał finalny kształt bo wszystkiego samemu się nie da. Jeśli miałbyś kiedyś ochotę zaryzykować to ja chętnie spróbuję (ba, nawet zapłacę za możliwość )
Ogólny pokrój głowni podoba mi się (mam słabość do krótkich i masywnych nakago) ale już widać paskudne ware. Zobaczymy co wyjdzie- w najgorszym razie po konserwacji sprzedam i tyle.
Pewnie jak zawsze masz rację- mój spaczony gust, spodobało mi się (może dlatego że wszystkie inne jakie miałem w rękach były raczej długie - i oryginalne )
I w tym rzecz, jeśli ci się podoba to nie widzę problemów ja tak tylko napisałem od naukowej strony.
A sowo "zawsze" w twojej wypowiedzi zamienił bym raczej na "czasem"
oto moja druga tsuba:
-materiał- niskowęglowa blacha 6mm po obróbce 4 mm grubości
-motyw- góry i gwiazdy
-gwiazdy- nabijane druty mosiężne
-patyna- ehhh szkoda gadać człowiek uczy się na błedach, miała być cała czarna a tu wyszła w ciapki ale jest ok
-podziękowania dla GRAFRAMOLO za wszelką teoretyczna pomoc przy tworzneiu tsuby[/img]
jak dla mnie ta tsuba spoko podoba mi sie polaczenie azurowej z pelna
jedynie gwiazdy zrobil bym wiecej i miejsze no i ksztalt (kwestia mojego gustu) zrobil bym koleczko ale koncepcia sluszna (jest dobrze)
Pomysł świetny, kształt tsuby też super (jakoś nie lubię okrągłych ). W pierwszej chwili nie wiedziałem o co chodzi, czym są te złote kółka i te dziwnego kształtu otwory. Jednak wiedząc co to ma być - widzę to. Wiedząc, że to druga Twoja praca - podziwiam i zazdroszczę pomysłu, wykonania... tak trzymać. A niejednolita patyna wygląda super!