Hmm no dobrze, to teraz pytanie z innej beczki.
Jakoś nie znalazłem odpowiedniego działu, a tematu świezego raczej szkoda zakładać, więc pozwolę sobie na minimalny offtop, bo rzecz nie ma się o katanie, ale o mieczu krótszym zwanym często wakizashi.
Otóż interesują mnie standardowe wymiary głowni do takowego, jeżeli tylko ktoś jest w posiadaniu podobnych informacji. Proszę przy tym odpuścić sobie historyczny podział na epoki i związane z tym, a kształtowane przez potrzebę chwili ewolucje, a przyjąć, iż głownia ta jest standardowego rozmiaru, w standardowej oprawie, dla standardowego wzrostem osobnika
Prosiłbym przy tym o długość głowni bez nakago, długość samego nakago, szerokość klingi, jej grubość (?), kąt wygięcia głowni, długość kissaki- słowem to co jest w tej sprawie uzyteczne, jako, że gotuję się do zamówienia samej głowni celem własnoręcznego oprawienia, czyt. próby własnoręcznego oprawienia. Chciałem przy tym zbyt nie wydziwiać, a zaczerpnąć wiedzy od ludzi którzy mają w tej materii większe doświadczenie, bo jakieś kanony technicznego wykonania być jednak powinny
Dziękuję za informacje i pozdrawiam.