Kashira

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Re: Kashira

Post autor: ADALBERTUS »

Grafie
w rzeczywistości wykonanie stempla i tłoczenie jest proste jak przysłowiowa budowa cepa. Robiłem takie coś wypiłowywując w kawałku stalowej płytki taki otwór jaki ma być ostateczny kształt wytłoczki. Można tłoczyć po prostu na kowadle, można przykręcić do innej płytki, na której mamy wygrawerowany wzór. Ważne, aby nie był to monolit, bo wytłoczka może nie dać się wyciągnąć. W przypadku otworu przelotowego zawsze da się przepchnąć ją na drugą stronę.
Aby się nie rwało nie tłoczymy (rozciągamy) materiał, lecz "wgniatamy" go w otwór.
W praktyce wygląda to tak:
1.Wycinamy blachę o odpowiednim kształcie
2. Tłoczymy ją kolejnymi, coraz szerszymi stemplami.
Przy wytłoczce o wysokości 15 mm, blacha miedziana 2-3 mm wystarczą 2 pośrednie stemple i 1 ostateczny.
Stemple można zrobić w kilka godzin, samo tłoczenie - kilka minut. Nawet nie trzeba hartować, a dokładność - "na oko". Nie czarujmy się - kilkaset lat temu nie robiono tego na prasie, a stempli nie frezowano na frezarkach CNC.
Tłoczyć można na prasie (wystarczy balansówka 5 ton a nawet duże imadło), ale spokojnie można zrobić to młotkiem. Ostateczny stempel trzeba jednak walnąć kilka razy młotkiem, bo prasa nie wyrówna tak powierzchni ani nie da ewentualnego reliefu. No chyba, że ze 100 ton :-).
Załączam szkic - powinien wszystko wyjaśnić.

Obrazek

Nie wiem czy tak to robiono w Japonii, ale z pewnością nie robiono tego na prasie. A taka technika była jak najbardziej możliwa, a więc jest dopuszczalna we współczesnej rekonstrukcji.
No i jeszcze jeden aspekt - robisz to sam, kosztuje Cię grosze i nie musisz się nikogo prosić.

Pozdrawiam
Wojtek Sławiński "ADALBERTUS"
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Nie kontaktowaliśmy się w tej sprawie ale mam identyczne przemyślenia.Wykonałem już stosowną płytę z otworami ,brakuje mi tylko stempli.Jak je zdobędę podzielę się doświadczeniem.Pobijanie stępla młotem wydaje mi się najstosowniejsze.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

ADALBERTUS dziękuję, to mi sporo daje do myślenia.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

no i obiecany mieczyk, z tsubką i okuciami z chmurkami :):)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Swietnie się prezentuje, tylko co to jest takie białe mekugi?
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Zdjecie robione na słoncu wiec moze wyglada tak biało:) mekugi jest z bambusa z pałeczki, nie jest to mecz bojowy wiec "zwykły" bambus wystarczy:)
ODPOWIEDZ