Nie jestem pewien, czy to na pewno dobry dział na tego typu pytania.
Sytuacja wygląda tak. Mam miecz, nabyty można powiedzieć eksperymentalnie ( jest to chińczyk, nie stać mnie raczej na prawdziwe miecze japońskie i raczej bałbym się używać czegoś co kosztuje takie pieniądze, ryzyko uszkodzenia zawsze jest ). Ostrze, jak na sprzęt tego typu i ceny jest w miarę przyzwoite, ale niestety ( tak jak się spodziewałem zresztą ) wszystko pozostałe jest w praktyce do wywalenia. Dokładnych wymiarów w tej chwili nie mam, ale tsuka jest w okolicach 11 cali ( prościej mi będzie niż przeliczać ), a ostrze 27,5.
Początkowo planowałem sam próbować wykonać całość, ale doszedłem do wniosku, że efekt raczej nie byłby zadowalający.
Szukam kogoś kto mógłby wykonać coś w tym stylu ( możliwe, że lepiej, gdyby tsuka była wyprofilowana bardziej pod "użytkową", ale nie jest to konieczne ):
Z góry powiem, że nie zależy mi na "bajerach" typu drzewo honoki. Wolałbym maksymalnie obniżyć koszty.
Najlepiej, jakby ktoś kto mógłby się tym zająć mieszkałby w okolicach Warszawy, ale inne miasta też nie stanowią wielkiego problemu.
Prosiłbym o podanie przybliżonej ceny wykonania podobnej oprawy.
Dla zainteresowanych, zdjęcie miecza, o którym mowa ( tsuka została rozmontowana, napis na zdjęciu to nazwa wykonawcy miecza, sprzedaż poprzez ebay ):
Z ciekawostek dotyczących miecza, kissaki jest pomiędzy "chu" i "o" i sori jest głębsze niż w większości chińczyków. Jeśli wierzyć wykonawcy, konstrukcja san-mai ( ciężko sprawdzić tego typu rzeczy, ale jestem jak najbardziej skłonny uwierzyć ).
|