Cześć
Przeglądając jeszcze raz ten temat zobaczyłem, że padło pytanie Shouryu o taki zestaw podstawowy narzędzi do bonsai i ja tak naprawdę nie udzieliłem na nie dobrej, konkretnej odpowiedzi.
Tak więc umieszczę poniżej listę takich podstawowych narzędzi i akcesoriów do bonsai, ale bez minimalizacji, z moimi uwagami co do każdego z nich. Jeszcze na wstępie pragnę dodać, że tak jak napisał już wcześniej Tomek każde z typów narzędzi wykonywane jest w różnych wielkościach / rozmiarach: małe, średnie i duże, przeważnie jednak są wykonywane tylko w dwóch: małe i średnie lub średnie i duże. Ja osobiście preferuję rozmiary średnie i duże, gdyż nimi można pracować na każdym drzewku nawet małym, a odwrotnie, tzn. małymi narzędziami na dużym drzewie, to byłoby trudno.
Tak więc podstawowy, ale nie minimalny, zestaw narzędzi to:
1. Nożyczki do cięcia zielonych części w koronie. - pąków, liści, itd
2. Nożyce do cięcia pólzdrewniałych części w koronie i bryle korzeniowej - półzdrewniałe cienkie gałązki, cienkie korzenie, itd.

Tak naprawdę to tych nożyczek i nożyc jest całe multum odmian do wyboru, o różnej długości i o różnej wielkości uchwytów.
3. Cęgi wklęsłe "konkawe" do cięcia zdrewniałych i grubszych gałęzi / korzeni.

Cęgi konkawe są w dwóch odmianach: o prostej linii ostrzy czyli cięcia lub o lekko łukowatej linii. Ja preferuję ostatnio te drugie o łukowatej linii gdyż zastępują mi one również cęgi półokrągłe opisane poniżej
4. Cęgi półokrągłe - do wycinania sęków i korzeni oraz do ręcznej obróbki martwych części drzewa.
5. Nóż kiridashi - do wyrównywania ran i do innych prac.

Nóż kiridashi, używany jest w japońskich gospodarstwach domowych do wielu celów. Na fotce są zamieszczone dwa wykonania: nóż prawy i nóż lewy. Nie tylko chodzi tu o prawo- i leworęczność. Nieraz nie ma do rany dostępu z jednej strony i wtedy stosuje się odpowiedni nóż pozwalający dojść z ostrzem do rany.
6. Szczypce płaskie - do naciągania końcówek drutu przy formowaniu oraz do ręcznej obróbki martwych części drzewa.
a). szczypce proste
b). szczypce skośne

Tak jak widać szczypce są w dwóch wykonaniach prostym i skośnym. Tak naprawdę wiele lat mam tylko proste i sobie radzę, ale przydałyby się szczególnie do ciągnięcia włókien przy obróbce martwego drewna również te szczypce w wykonaniu skośnym.
7. Cęgi - do drutu.
8. Nożyczki - do drutu.
Cęgi i nożyczki do cięcia drutu mają tak skonstruowane czubki ostrzy, że przy jego cięciu dla zdjęcia drutu z gałęzi, nie pokaleczą ich kory.
9. Hak do korzeni - konkretnie do rozplątywania / rozczesywania korzeni.

Przy zakupie haka do korzeni należy zwrócić uwagę aby jego trzpień przechodził przez całą drewnianą rękojeść i był "zakotwiczony" w stopce, gdyż przy wyczesywaniu korzeni działąją duże siły wyrywające hak z rękojeści. Można taki hak wykonać samemu, ale ważne jest aby zachować kształt rękojeści jak w pierwowzorze - rozszerzająca się drewniana stopka pozwala na to że nie trzeba tak bardzo mocno trzymać narzędzia w dłoni, no i jak wyżej trzpień haka winien być zakotwiczony w tej stopce.
10. Sita komplet - do przesiewania składników mieszanek glebowych na gradacje wielkości grudek.

W wyżej pokazanym komplecie sit brakuje siatki o oczkach 1-1,5 mm, którą odsiewa się najdrobniejszy pył ze składników mieszanki glebowej. Zakupiłem samą taką siatkę i dorobiłem to jedno sito do kompletu.
11. Szufelki do sadzenia - do zasypywania mieszanek glebowych do doniczek

Na fotce jest pokazana największa szufelka w dwóch wykonaniach: z sietką do odsiewania pyłu i bez tej siatki. Najlepiej zakupić komplet 3 szufelek: mniejsza, średnia i największa z sitkiem.
Poza tym przydadzą się jeszcze narzędzia i akcesoria, nie specjalizowane do bonsai, takie jak:
- piłka ogrodnicza do cięcia bardzo grubych gałęzi lub skracania pnia,
- penseta do czyszczenia drzewa a w szczególności do usuwania starych igieł,
- pałeczka do ryżu i młotek gumowy, do wprowadzania mieszanki glebowej w puste przestrzenie pomiędzy korzeniami,
Potrzebne są jeszcze takie materiały jak:
- drut aluiminiowy oksydowany / anodowany lub drut miedziany wyżarzony,
- rafia do owijania gałęzi/pnia, dla ich wzmocnienia przy mocnym gięciu,
- siatka plastikowa o oczkach około 3 mm, do osłony otworów drenażowych w doniczkach,
- specjalna japońska maść do ran (twarda lub miękka) w zastępstwie może być polska maść ogrodnicza do ran,
- specyfik do jinów, dla zabezpieczania martwych części drzewa.
To by tego wszystkiego było na tyle.
Pozdrawiam Teddy