oczywiscie, ale jest to raczej domena psychiczna ktora wyksztalca sie nie tylko dzieki poznaniu technik w sensie stricte fizycznym. asertywnosci i umiejetnosc opanowania nie zalezy glownie od tego jak bardzo umiesz dane techniki. moze inaczej mowiac - to nie jest glowny elelement tego zjawiska o ktorym mowisz.to wynika z mentalnosci ludzkiej, podpartej jedynie fizycznoscia.Gaweł pisze:A czy uważasz, że pewność siebie (w dobrym mniemaniu tego słowa) nie jest elementem tej "potęgi'? Nie stawiam znaku =. Mówię o pewnym elemencie. Uważam, że na płaszczyźnie sztuk walki, załóżmy że Karate taka pewność siebie jest niezbędna. Pewność siebie poparta umiejętnościami i wiedzą. Pewność siebie w dobrym tego słowa znaczeniu.
o karate sie nie wypowiadam, liznalem tego dosc duzo i mam swoje wyrobione zdanie, niestety negatywne.
[/quote]Wielcy mistrzowie i ich dominacja nad przeciwnikiem.
Na tych filmach, to jednak wiele rzeczy/akcji dzieje się na pewnych, określonych zasadach czy regułach. Nic nie umniejszam tym mistrzom, tylko ja osobiście nie odbieram tego tak entuzjastycznie.
Ale nie będę sprowadzał dyskusji a'la Vortal Budo i dzielił się wątpliwościami. Moje własne doświadczenia skłaniają mnie jednak do pewnych wniosków.[/quote]
filmy..

co do vortalu - nikt przeciez tu nie prowadzi takich dyskusji.szacunek wobec siebie to co nas odroznia od tego wspomnianego targowiska virtualnej sztuki proznosci.
pozdrawiam.