Ostrzenie mieczy uzywanych do tameshigiri
: 3 marca 2010
Cześć
Chcę zapodać pod dyskusję, no i zapoznać się ze zdaniem Szanownych Kolegów, twórców mieczy - kowali, szlifierzy jak i użytkowników miecza japońskiego, na temat ostrzenia mieczy uzywanych do tameshigiri. Wiadomo że wszystko się tępi również jak myślę miecze, których używa się do cięć tameshigiri, szczególnie gdy sie tnie często. I co wtedy ?
Czy trzeba wykonywać pełny szlif, czy też wystarczy naostrzenie, tylko jak je wykonać ? Co Wy na to koledzy ?
Teddy
Chcę zapodać pod dyskusję, no i zapoznać się ze zdaniem Szanownych Kolegów, twórców mieczy - kowali, szlifierzy jak i użytkowników miecza japońskiego, na temat ostrzenia mieczy uzywanych do tameshigiri. Wiadomo że wszystko się tępi również jak myślę miecze, których używa się do cięć tameshigiri, szczególnie gdy sie tnie często. I co wtedy ?
Czy trzeba wykonywać pełny szlif, czy też wystarczy naostrzenie, tylko jak je wykonać ? Co Wy na to koledzy ?
Teddy