1. Każdy człowiek według kodeksu Karnego oraz Cywilnego ma prawo do obrony dobra chronionego prawem (takim dobrem jest życie, ciało, mienie) Obrona konieczna podobnie jak Stan Wyższej konieczności daje nam możliwośc łamania prawnie ustalonego porządku publicznego i prawnego (w określonych przez prawo zasadach) żeby dostosować się do dozwolenej w przepisach obrony.
2. Przy obronie koniecznej wskazany ale nie usankcjonowany jest aspekt ucieczki (dlatego jeśli ktoś Cię pcha nożem i chodzi o kulach a Ty masz tramki na nogach to nie wmuwisz że musiałeś się bronić)

3. Przy obronie należy pamiętać o adekwatności środków w niej użytych do środków użytych w ataku. (jeśli ktoś Cie atakuje łyżką to nie możesz od razu wyjąć karabinu i mu głowy rozwalić, ale to ma drugie dno ... bo w sytuacji realnego zagrożenia, niebezpiecznej sytuacji, nie trzeba myśleć o tym i można się bronić jakkolwiek)
4. jeśli ktoś przystępuje do obrony przy użyciu broni którą posiadał przed najściem a na którą nie ma pozwolenia to zazwyczaj będzie odpowiadał tylko za nielegalne posiadanie natomiast od skutków wywołanych w obronie koniecznej może zostać uniewinniony. Inną sprawą jest jeśli ktoś naprzykład nabył posiadanie broni w stanie wyższej konieczności (mianowicie żeby się bronić) np. jesteśmy w sklepie, napadają nas trzy osoby i akurat oglądaliśmy noże na wystawie... wtedy jeśli sytuacja naprawdę jest niebezpieczna możemy bronić się przy użyciu tych noży i nie będziemy sądzeni za nielegalne posiadanie.
5. Walka w której biorą udział 2 osoby to pojedynek natomiast 3 to bójka, ma to znaczenie takie że jeśli jest już dwóch napastników to łatwiej później wytłumaczyć że się znalazło w ciężkiej do odwrotu sytuacji.
6. W wyniku obrony koniecznej można zostać przy spełnieniu odpowiednich warunków całkowicie zwolnionym od odpowiedzialności.
Tak jak powiedziałem nie jest to wszystko, nie popieram tego jeszcze Artykułami ale jeśli zechcecie mogę to zrobić. Nie powołujcie się na ten post w sądzie bo i tak nic to Wam nie da ;P Wielu ludzi uważa że nie warto się bronić bo i tak później można siedzieć.... i chciałem Wam powiedzieć że to mija się z prawdą. Są różne przypadki i różne wyroki ale nie powinniśmy się bać korzystać z tej prawnej instytucji bo tak czy tak wyjść to nam może na dobrze.
Trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach:
- bronić się z głową i tylko w konieczności
- można uciec z miejsca zdarzenia ze strachu ale natychmiast trzeba powiadomić policje
- najlepiej jeśli się kogoś obaliło wezwać policje i poczekać aż wszystkich wylegitumują
- a później spokojnie iść do sądu i walczyć o swoje ale ze spokojem i optymizmem
Apeluje zatem byście się nie zrażali opowieściami o nużących przesłuchaniach, opryskliwości policji, męczących rozprawach, niesprawiedliwości... bo to jest często przesadzone. Zdarzają się różne przypadki ale tak czy tak gorąco zachęcam do obrony swoich praw... oczywiście w granicach rozsądku bo jeśli mogę oddać komórkę i nieryzykować utraty życia bądź zdrowia... to wybieram życie i zdrowie

Ale jeśli ktoś już będzie w sytuacji podbramkowej to walcz jak najmocniej i nie martw się co będzie dalej.
Jeśli będziecie mieli jakieś sugestie, przypadki do przedstawienia lub innego rodzaju rzeczy związane z tematem to będzie mi bardzo miło poczytać :]