Kashima Shin Ryu kenjutsu DVD
Moderator: Zarząd
Kashima Shin Ryu kenjutsu DVD
Jerst to zapis technik kenjutsu wykonywanych przez mistrza Inaba Minoru. Nie widziałem jeszcze tego dvd (i pewnie niepredko obejrzę). Chce jednak zapytać tych, którzy już oglądali o wrażenia. Plyta zawiera:
Kichon dachi (5 form)
Ura dachi (10 form)
Aishin kumi tachi (5 form)
Jissen dachi (10 form)
Kassen dachi (10 form)
Kichon dachi (5 form)
Ura dachi (10 form)
Aishin kumi tachi (5 form)
Jissen dachi (10 form)
Kassen dachi (10 form)
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Re: Kashima Shin Ryu kenjutsu DVD
Jak na dvd jakosc jest dosc slaba (ale ogladalem na projektorze wiec mozliwe ze sie myle).
Formy prezentowane są bardzo dokladnie, sfilmowane z roznych stron, w dodatq na poczatku filmu nagrane są wyklady Inabasensei o budo itp.
Jakby jeszcze kilka form sojutsu i naginata bylo nagranych na tym cedeq bylo by doskonale.
Polecam
, niewątpliwie sam się szarpnę i zamowie.
Formy prezentowane są bardzo dokladnie, sfilmowane z roznych stron, w dodatq na poczatku filmu nagrane są wyklady Inabasensei o budo itp.
Jakby jeszcze kilka form sojutsu i naginata bylo nagranych na tym cedeq bylo by doskonale.
Polecam

- GrafRamolo
Tak jak tuszek powiedzial. Jakosc z amatorskiej kamery zmontowana na komputerze w domu. Zawiera wszystkie kata kashima plus sporo tekstu wygloszonego przez sansei Inaba.
Bardziej w tym wypadku liczy sie zawartosc nie jakosc nagrania.
Bardziej w tym wypadku liczy sie zawartosc nie jakosc nagrania.
-
A ja sobie kupiłem. Tak z ciekawości, a również poto by nauczyc sie czegoś więcej, pozatym co robię. Takich materiałów nigdy nie zamało. Nad jakością nawet sie nie zastanawiałem - wszystko widać więc jest OK. I polecam wszystkim.
- GrafRamolo
i jak wrazenie? niekturych kata nie mozna niestety bez instrukcji sanseia odszyfrowac i wylapac ich idei to jest minus. Zawieraja takie nieuchwytne przez tv niuanse.
Ostatnio zmieniony 8 października 2004 przez GrafRamolo, łącznie zmieniany 1 raz.
No w takim razie, to ustawiam się do kolejki pożyczaczyCichy Wiatr pisze:A ja sobie kupiłem

-
No różni się napewno, ale nie aż tak bardzo, żebyś niemógł tego spróbować. Tak jak pisze Graf z interpretacja troche ciężko, ale jak poświęcisz troche czasu i popracujesz z dvd to opanujesz bez problemu. Ja osobiście poogladałem sobie dokładnie dział Iaijutsu Embu gdzie Inaba Minoru Sensei tańczy z kataną, bardzo bardzo piękne i kiedyś będę to próbował zrobić samemu. Kenjutsu Kata też możemy spróbować. Jeszcze nad tym nie pracowałem (narazie staram sie opanować naszą grupę Chuden), ale z czasem do pokazów sie coś podłapie.Jak bedziesz dzisiaj na treningu to mam dla ciebie dvd.
- GrafRamolo
uwazajcie z ta wlasna interpretacja o bardzo latwo zle zrozumiec kata i zaczac robic z bledem, bardzo potrzebna jest osoba ktura wytlumaczy i pokaze na czym nalezy sie skupiac.
Kashima i Katori dla mnie jest jak aikido i karate, katori jest piekne efektowne lecz malo skuteczne jesli nie opanowane do perfkcji. Kashima za to mniej elegancka ale w krutrzym czasie latwiej nauczyc sie skutecznosci. Oczywiscie i kashima ma piekno lecz tak jakby ukryte trzeba byc smakoszem by je dostrzec i zrozumiec.
Kashima i Katori dla mnie jest jak aikido i karate, katori jest piekne efektowne lecz malo skuteczne jesli nie opanowane do perfkcji. Kashima za to mniej elegancka ale w krutrzym czasie latwiej nauczyc sie skutecznosci. Oczywiscie i kashima ma piekno lecz tak jakby ukryte trzeba byc smakoszem by je dostrzec i zrozumiec.
Czyli Katori jest jak Aikido a Kashima jak karate... interesujące ja byłbym skłonny wcześniej przyjąć że właśnie może być na odwrót ale z Kashima nie miałem wiele wspólnego więc przyjmuje do wiadomości o ile dobrze zrozumiałem..GrafRamolo pisze:Kashima i Katori dla mnie jest jak aikido i karate, katori jest piekne efektowne lecz malo skuteczne jesli nie opanowane do perfkcji. Kashima za to mniej elegancka ale w krutrzym czasie latwiej nauczyc sie skutecznosci.

Co do DvD to zamierzam zamówić kiedy tylko finanse pozwolą nie wiesz czy nie ma jakiegoś ograniczenia do kiedy jeszcze starczy tej przyjemności ?

- GrafRamolo
Niestyty niewiem jaki jest naklad.