Dobra, zrobiłem mały reserch i dla mnie wszystko jest już jasne, teraz postaram się, w przystępny sposób, wyjaśnić to Wam

.
Po pierwsze i podstawowe. marciniak, robisz błąd w definiowaniu
koryu.
Koryu w dosłownym tłumaczeniu to 'stare szkoły', a to nie oznacza starej szkoły miecza, pod tą nazwą kryją się wszystkike szkoły walki z wieloletnimi tradycjami, tak
Iai-do, jak i
Naginata-do,
Kyu-do i cała masa innych! (zdaję sobie sprawę, że może chodzić Ci o
Koryu miecza, jednak ludzie z tematem niezaznajomieni mogę tego nie wychwycić.)
Więc Twoje zalożenie, że nazwa
koryu odnosi się wyłącznie do szkoły
Muso Shinden, jest błędne. Nawet stare szkoły miecza różnią się od siebie, jak zapewne wiesz, samo MUSO miało 2 podziały i teraz mamy 3 różne odłamy, wywodzące się z tych samych podstaw. Odłamy same z siebie się nie robią, a ich główym założeniem jest odróżnienie się od tego co było (choć czasem w niewielkim zakresie, ale jednak). Nie wspominająć, że Muso jedyną szkołą Iai-do nie jest .
Z powodu własnej definicji, założyłeś, że wszystkie formy w szkole miecza muszą być takie same, no cóż błąd. Ja jestem uczniem szkoły
Muso Jikiden Eishin Ryu, której obecnym mistrzem jest pan Komei Sekiguchi Sensei i od niego to (oraz jego uczniów) uczę się sztuki
Iai-do. Chiburi, o którym była mowa, wygląda dokładnie tak jak mówiłem i jest identyczne w formach
Kaishaku i
Ukenagashi, w innych formach są inne (ale to oczywiste

). I tak jest w szkole, w której ja trenuję. W Twojej
chiburi w tych formach może jak najbardziej się różnić!
Po drugie. Cała sprawa z
Seitei Iai. Wyczytałem, że (o dziwo wiedziałem, ale nazwy nie znałem ;p ) jest to grupa aktualnie 11 form, zebranych z różnych szkół miecza (stąd też różnice między Seitei a tym co ćwiczysz). Głónym celem było przybliżenie ternującym
Kendo kata z prawdziwej sztuki miecza. Doczytałem też, że w szkole
Muso Shinden Ryu, zaczyna się nauka od poznania tych 11 form, dopiero później przechodzi się do sztuki 'właściwej'.
Seitei Iai stworzone zostało przez związek Kendo, dlatego też występują w niej stopnie, co zazwyczaj w
Koryu się nie zdarza, gdyż tam jedynym wyznacznikiem umiejęnośći jest certyfikat pozwalający nauczać (nazwę, akurat zapomniałem, ale jak sobie przypomnę to dodam), poza tym starszy stopniem jest ten kto dłużej ćwiczy (już kiedyś pisałem na Rei dość obszernie czemu akurat tak). U nas w
MJER nie zaczynamy od
Seitei, a uczymy się od razu pełnej sztuki, stąd moja niewiedza (a Twoje założenie o fundamentalnym znaczeniu
Seitei Iai dla
Iai-do znów mija się trochę z prawdą).
Reasumując, cały bałagan powstał z powodu błędnie użytej nazwy
Koryu zaamiast
Muso Shinden Ryu.
Od razu zaznaczam, że oprócz mnie MJER trenuje również Gourry, który wystawił zdjęcie z naszego pokazu i które komentowaliśmy.
Mam nadzieję, że wszystko już jasne i teraz dyskusja potoczy się właściwą drogą
Edit - ten certyfikat, o którym wspominałem nazywa się
menkyo kaiden.