Samuraje w Muzeum Etnograficznym w Krakowie
Moderator: Zarząd
Samuraje w Muzeum Etnograficznym w Krakowie
W Muzeum Etnograficznym w Krakowie można obejrzeć wystawę pod tytułem "WOJOWNICY. Duma przeszłości - wyzwania współczesności" Podobno jest tam coś o samurajach. Trochę więcej informacji można uzyskać na stronie muzeum http://www.mek.tele2.pl/
Wybieram sie tam w niedzielę, zdam realacje po fakcie.
Wybieram sie tam w niedzielę, zdam realacje po fakcie.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2005 przez MadSun, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Samuraje w Muzeum Etnograficznym w Krakowie
daj znać tylko, czy warto sie na tę wstawę wybrać
akurat mam w planie być w Krakowie...
akurat mam w planie być w Krakowie...
imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Ja też powiniem odwiedzić to miasto, bo aż wstyd, że jeszcze nie zawędrowałem do "Manghha"
. Więc można by od razu odwiedzić muzeum. Czekam na relacje!

-
To co z tymi relacjami? Ja do Krakowa sie nie wybieram w najblizszym stuleciu, ale chcialbym przynajmniej wiedziec co mnie ominie/ominelo! To niech ktos napisze jakies sprawozdanie i sypnie moze pare fotek=)
Sore wa himitsu desu^^
Kakita_Takeo, musisz uzbroić sie w odrobinę cierpliwości, obejrzeć wystawę wybieram sie w niedzielę (27.02)
Byłem, zobaczyłem i, zgodnie z obietnicą, zdaje relacje.
Wystawa stosunkowo uboga, ale dość ciekawa. Sporo broni białej. Jeśli chodzi o Japonię to mają dwa miecze Shin-Gunto (w dosyć dobrym stanie), dwa wakizashi, dwie zbroje, łuk, kołczan i portfel japońskiego żołnierza z II WŚ. Nadole jest też kilka zdjeć z kapitulacji japończyków z czasów II WŚ. Bez specjalnych rewelacji, ale moim zdaniem w niedzielę (za free) można sie przejść.
Tak z ciekawości, czy istnieje cos takiego jak katana typu hamon?
Wystawa stosunkowo uboga, ale dość ciekawa. Sporo broni białej. Jeśli chodzi o Japonię to mają dwa miecze Shin-Gunto (w dosyć dobrym stanie), dwa wakizashi, dwie zbroje, łuk, kołczan i portfel japońskiego żołnierza z II WŚ. Nadole jest też kilka zdjeć z kapitulacji japończyków z czasów II WŚ. Bez specjalnych rewelacji, ale moim zdaniem w niedzielę (za free) można sie przejść.
Tak z ciekawości, czy istnieje cos takiego jak katana typu hamon?
Czyli nie jadę. Podobna wystawa była w Rzeszówku w ub. roku (może to ta sama...)
o ile się orientuję, to miecz MA hamon i istnieją różne odmiany, ale mogę się mylić...MadSun pisze:czy istnieje cos takiego jak katana typu hamon?
Wiem, że miecze miały hamon i że były różne jego rodaje. Zdziwił mnie, po prostu, opis miecza na tabliczce w muzeum "katana typu hamon"
- Chifuretsu
Muzealnicy pewnie się nie mylą, poczekaj, co Ci Graf o tym powie
.
AFAIK hamon to cecha miecza (ta falista linia po ostrej stronie pozostała po hartowaniu), a nie typ, ale ja się na żelastwie aż tak (a właściwie to prawie wogóle) nie znam
.

AFAIK hamon to cecha miecza (ta falista linia po ostrej stronie pozostała po hartowaniu), a nie typ, ale ja się na żelastwie aż tak (a właściwie to prawie wogóle) nie znam

Apropos pomyłek, jeśli będziecie na tej wystawie to zwróćcie uwagę na dwa miecze w gablocie po prawej, oba są krótkie (na oko 40 - 50 cm) jedn jest podpisany "wakizashi", a drugi "katana", trochę mnie to zbiło z tropu.Chifuretsu pisze:Muzealnicy pewnie się nie mylą, poczekaj, co Ci Graf o tym powie.
Mi też sie tak dotąd wydawało.Chifuretsu pisze:AFAIK hamon to cecha miecza (ta falista linia po ostrej stronie pozostała po hartowaniu), a nie typ
Hamon to jest właśnie ta linia pozostająca po hartowaniu
ale nie musi być ona falista "notare", najcięższy w wykonaniu hamon to "suguha" czyli hamon prosty. Jest jeszcze dużo innych bardziej specjalistych i specyficznych rodzai linii hartowania. Ale raczej mam pewność że ten temat nie jeden raz był poruszany a jeśli się mylę to postaram się napisać o tym więcej (wymienić rodzaje i techniczne aspekty powstawania)

Nie mam kompletnej wiedzy. Z pewnością Graf-sama opisałby to znacznie lepiej, ale ponieważ jest spora przerwa i nie ma odpowiedzi rzeczowej, postaram się podesłac kilka linków:
kilka podstawowych informacji, po krótkich posukiwaniach:
o mieczach w ogóle: http://strazprzyboczna.magma-net.pl/ind ... na=hmiecza
http://arturo.home.staszic.waw.pl/miecz ... _main.html
rodzaje hamonu: http://elfilipo.home.staszic.waw.pl/hamon.html
wciąż mm jednak nadzieje na wypowiedź guru
kilka podstawowych informacji, po krótkich posukiwaniach:
o mieczach w ogóle: http://strazprzyboczna.magma-net.pl/ind ... na=hmiecza
http://arturo.home.staszic.waw.pl/miecz ... _main.html
rodzaje hamonu: http://elfilipo.home.staszic.waw.pl/hamon.html
wciąż mm jednak nadzieje na wypowiedź guru

- Chifuretsu
No tak, takie rodzaje hamonu ogólnie znamy 
A Straż Przyboczna mnie trochę przeraża, od kiedy przeczytałam tam, że "(...)nieznośny Niimi został oskarżony o podłożenie ognia pod siedzibę Seriwazy" i że "Ishin Shishis (przeciwnik Shinsengumi) rozpoczął szturm na miasto. Próbował spalić je całe" . Aaaaa!

A Straż Przyboczna mnie trochę przeraża, od kiedy przeczytałam tam, że "(...)nieznośny Niimi został oskarżony o podłożenie ognia pod siedzibę Seriwazy" i że "Ishin Shishis (przeciwnik Shinsengumi) rozpoczął szturm na miasto. Próbował spalić je całe" . Aaaaa!

MadSun, z tego co piszesz, to można coś objrzeć. A jako, że w Krakowie jest wystawa fotografi o Japonii, to można zahaczyć i o muzeum, a potem bawić się do rana na ElectroPerversion
.
Chifu, pomyłki przy tłumaczeniu każdemu się zdarzają
.

Chifu, pomyłki przy tłumaczeniu każdemu się zdarzają

- Chifuretsu
Ja rozumiemi ogolnie rzecz biorąc ciesze się, że wogóle komuś chce się tłumaczyć i zamieszczać, z doświadczenia wiem, jaka to harówa, ale wystarczy skompilować artykuł z czterech czy pięciu żródeł, wtedy jest większa szansa, że się dobrze zrozumie i będzie miało wyjaśnione wszystkie nowe nazwy
.

[Kop], gdzie jest wystawa fotografii o Japonii, o której wspomniałeś?
- Chifuretsu
Zapraszam wszystkich serdecznie na wystawę zdjęc pt. "Japonia w obiektywie - subiektywnie", pokazujących Japonię "starą" jak i współczesną. Otwarcie wystawy odbedzie sie 3 marca o godzinie 19:00 w Centrum Sztuki "Solvay" w Krakowie na ulicy Zakopiańskiej 62. Wstęp wolny. Wystawę można oglądać przez cały miesiąc. Autorzy zdjęć: Paweł Dybała i Joanna Starzyńska. Serdecznie zapraszamy!!!
Ogłoszenie pojawiło się na Gronku, podejrzewam, że o to chodzi
.
Ogłoszenie pojawiło się na Gronku, podejrzewam, że o to chodzi

Dzięki za info, Chifu. Chętnie się przejdę na ową wystawę.
- GrafRamolo
Tak to bywa z wystawami, tez bedac niedwano w Berlinie napalilem sie na tamtejsze muzeum etnograficzne i owsze byl dzial kultura azji i mieli nawet ciekawe zbiory japonaliow ale z broni to raptem pare tsub, za to naprawde ladnych. No coz ale kazda wystawa jest warta obejzenia.
A odnosnie mieczy typu hamon nie rubmy problemu. Po prostu osoba opisujaca eksponaty nie znala sie i napisala to co uslyszala, a ze uslyszala zle to juz inna bajka. Hamon to linia hartu i koniec. Odnosnie dlugosci miecza to wszystko ponizej 60cm to wakizashi, Smiesznie jest jak miecz ma 61cm na przyklad, bo na katane to to za male a wakizashi jakies nieporeczne, ostatnio taki oglondalem. Ale wytllumaczenie proste samuraj mial po prostu z 140cm wzrostu i pewnie cieszyl sie ze ma kawal miecza
A odnosnie mieczy typu hamon nie rubmy problemu. Po prostu osoba opisujaca eksponaty nie znala sie i napisala to co uslyszala, a ze uslyszala zle to juz inna bajka. Hamon to linia hartu i koniec. Odnosnie dlugosci miecza to wszystko ponizej 60cm to wakizashi, Smiesznie jest jak miecz ma 61cm na przyklad, bo na katane to to za male a wakizashi jakies nieporeczne, ostatnio taki oglondalem. Ale wytllumaczenie proste samuraj mial po prostu z 140cm wzrostu i pewnie cieszyl sie ze ma kawal miecza

GrafRamolo pisze:kawal miecza