Jelce mieczy japońskich

Czyli ksiazki albumy i co dusza zapragnie o Japonii lub z Japonii.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
[KoP]

Jelce mieczy japońskich

Post autor: [KoP] »

Info od Grafa:

Oto wyszla nakladem wydawnictwa Muzeum Narodowego wyjatkowa ksiazka. Wyjatkowa z kliku powodow. Pierwszy to niewatpliwie tematyka, gdyz odnosi sie bezposrednio do naszych zainteresowan czyli do mieczy japonskich a dokladniej, tsub. Drugi powod to jakosc wydania, bo to chyba pierwsza Polska publikacja tak profesjonalnie opisana i sfotografowana. Kolejny powod to jakosc eksponatow, ktore zostaly opisane a nie musimy sie ich wstydzic nawet na tle muzeow z innych krajow europy. I ostatni powod wyjatkowosci, to fakt, iz autorem jest moj znajomy Krzysztof Polak. Publikacja to opasly zbior ponad 100 tsub z dokladnym opisem kazdego eksponatu i rewelacyjnymi zdjeciami. Naklad niewielki lecz pewnie beda wznowienia. Twarda okladka, 300stron. Moim zdaniem ksiazka wysmienita. polecam ja wszystkim. Dodam tylko ze jeszcze w tym roku szykuje sie nastepna publikacja tego samego autora miejmy nadzieje ze rownie udana.

Ponizej pare zdjec dla zachety:
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2005 przez [KoP], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MadSun

Re: Jelce mieczy japońskich

Post autor: MadSun »

To może być ciekawa pozycja, niestety ostatnio utraciłem płynność finansową i muszę oszczędzać. Gdyby ktoś był zainteresowany to można ją kupić na Allegro:
http://allegro.pl/show_item.php?item=42402700
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

A jednak nie mogłem się powstrzymać i kupiłem. Nie żałuję. Tak jak pisał [Kop] zbiór tsub jest fajnie opisany i zfotografowany (choć kilka tsub mogłoby być sfotaografowanych obustronnie). Pozatym w ksiażce zamieszczono także klasyfikację i podział tsub, symbolikę zdobień i nazewnictwo. Polecam.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ciesze sie ze podoba ci sie ksiazka, przekaze twoje zadowolenie autorowi.
ODPOWIEDZ