1) nie wszędzie potrzebne Ci jest iaito ... dopuki nie kupisz czegoś możesz poćwiczyć bokenem ...
2) to że nie przyjmują to wynika pewnie z jakiś założeń co przyjętej strategii nauczania. Ale tutaj też bym nie zakładał rzeczy niemożliwych - będziesz uparty uzyskasz to co chcesz
Co do zakupu standartowego iaito to w sumie jesli tylko uda mi sie przejsc pomyslnie przez zamowienie to jestem w sumie zdecydowany... a jak bede zajadal wiecej zupek chinskich to moze kiedys na lepszy sie uzbiera...
(na tozando piszą: "Please allow 3-4 months to finish your Jidai Koshirae due to the overwhelming orders." oraz nie produkuja juz podstawowej wersji Basic Koshirae... - wiec mam problem),
btw z tego wynika ze chyba ogolnie sie zbroja

... ale badzmy dobrej mysli

...
a jesli chodzi o szkoly to zamierzam jesli to mozliwe przejsc sie do obydwu na jakis trening lub osobiscie porozmawiac z prowadzacym zajecia sensei, ale zanim do tego dojdzie to minie jeszcze kilka dni z przyczyn odemnie niezaleznych ...
Ostatnio czytałem, że polski urząd celny tworzą bazę firm, które wysyłają przesyłki próbując ominąć cło i przesyłki firm, które trafia do owej bazy podlegają ocleniu bez względu na napis "gift".
... no wlasnie wiec co sadzicie o pomysle "wiazanego zakupu" czyli sklep-kumpelwUSA-(kumpel robi gift i wysyla)-JA ???? (dodam ze moge mu ufac)

bo z przyczyn technicznych bedzie to raczej tam kupowane, bo latwiej mi bedzie zamowic... (mam taka nadzieje). Bo jesli nawet sa takie problemy ze maja liste to nie powinni sie przyczepiac do prywatnych rzeczy... przysylal mi juz rozne rzeczy i nie bylo problemu... zreszta moglby mi pewnie ktos stamtad tez przywiezc tylko nie wiem czy nie bedzie problem przelotem z samolotem ...
Gift jak najbardziej, ale trzeba jeszcze poprosic by zanizyli na przesylce jej wartosc, japonczycy robia to zazwyczaj chetnie, niech napisza 80$ i sprawa z glowy
a jest jakas kwota od ktorej naliczaja clo czy po prostu wg jakis tabel ?
posumowujac, jak tylko dostane kaske i dogadam sie co do treningow to sproboje zamowic ,... wtedy napisze co i jak ...
Pozdrawiam!