Shogun Assassine

Hmm, no chyba wszystko jasne, chodzi o fabularne oczywiscie.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Arek San

Shogun Assassine

Post autor: Arek San »

Co sądzicie o tej siekance?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Shogun Assassine

Post autor: GrafRamolo »

Klasyka! to jest wspaniale kino klasy D a moze nawet E w kazdym razie ma to cos (kechup, tanie efekty specjalne, naprawde zli bochaterowie i naprawde dobry gluwny). Druga czesc rozczarowala mnie nie bylo juz tyle akcji, niewiem jak trzecia i czwarta.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Rozmawialiśmy już o tej serii (tutaj, pod koniec strony). Podejrzewam, że mówiąc "siekanka", masz na myśli wersję amerykańską.
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Niezła "siekanka" jest równiez pod koniec trzeciej części. Itto ,w pojedynke, roznosi w pył małą armię, rzuca bombami, strzela z wózka, wymachuje naginatą. Jednym słowem trup ściele sie gęsto.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

To klasyk hehehe .. ciężko mi się to oglądało.. ale do tego faktycznie trzeba mieć po prostu podejście i tyle a najbardziej mi się podoba wzmianka w Kill Billu vol. 2 o "Shogun assasinie" myślałem że padne ze śmiechu jak poleciały pierwszu słowa filmu, ta cała muzyczka no i to ile razy ta mała to obejrzała.. to było mocne :D ja bym chyba więcej tego niż raz nie obejrzał ale przynajmniej wiem o co chodzi :]

No tak faktycznie już gadka o tym była :/ tak mi się coś znajomy temat wydawał
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Po obejrzeniu pierwszej części moje odczucia były raczej negatywne. Po drugiej moje zdanie na temat serii poprawiło się o tyle, ze postanowiłem załatwić resztę odcinków. Po trzeciej pamiętałem już jak nazywa sie główny bohater. Po czwartej, strzelający wózek i naginata, której ostrze wyskakiwało z jednego z jego elementów kostrukcyjnych, przestały prowokować u mnie wybuchy śmiechu. Pozostałe dwie części były dla mnie filmową ucztą. I kiedy już myślałem, że nic mnie nie zaskoczy, na końcu szóstej, ostatni, części Itto zjeżdża po sniegu na wózku, który zamiast kół ma płozy, a za nim podąża chmara samurajów z mieczami w dłoniach...

Szczerze polecam całą serię. Nie tylko z uwagi na rozrywkowość, ale również z uwagi na przyzwoite sceny mieczowe i liczne sieczki z użyciem naginaty, co jest raczej rzadkością.
Awatar użytkownika
MadSun

Obejrzałem Shogun Assassine i na tle oryginalnej sagi jest to po prostu film głupkowaty. Z głowy klanu Yagyu zrobili szurniętego shoguna, skleili jatki z całej serii i wypłycili, a właściwie w ogóle pominęli, wątek wierności zasadom, który był tak istotny w oryginale. Podsumowując jestem rozczarowany.
Awatar użytkownika
Bunny

Post autor: Bunny »

Chała chała i jeszcze raz chała. Ten film to obraza dla Lone Wolfa trylogii, a co dopiero dla mangi. Co do Yagyu, to juz w samej mandze przedstawieni są oni bardzo negatywnie, zaś sami wiemy jakimi bohaterami byli dla japońców :) [zwłaszcza Jubei pogromca demonów i w ogóle]. Ale ten film to chała, naprawdę.. a amerykański dubbing uwłacza wszystkiemu co moze być dobre w filmie samurajskim. Tym co nie widzieli odradzam i zamiast tego polecam , Samurai Assasin - podobny tytul, ale zgoła inny film. Toshiro Mifune obroni się sam :)
ODPOWIEDZ