Miecze japońskie
Moderator: Zarząd
Miecze japońskie
To książka, która niedawno ukazała się na polskim rynku. Zanim ją kupię chciałbym się czegoś więcej o niej dowiedzieć. Proszę o opinie.
EDIT: Nie wiem czy nie pomyliłem tytułu. Nie chodzi o album p. Sochy "Miecze japońskie nihonto".
EDIT: Nie wiem czy nie pomyliłem tytułu. Nie chodzi o album p. Sochy "Miecze japońskie nihonto".
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Re: Miecze japońskie
Chodzi ci zapewne o ksiazke "Samurai Sword a Handbook" autorstwa J.M. Yumoto. Mam ja w wresji angielskiej jusz od kilku ladnych lat gdy jeszcze nie byla u nas dostepna. Jedyne co moge o niej powiedziec to to, iz musisz ja miec. To absolutna biblia kazdego choc troche zainteresowanego mieczami japonskimi. A fakt iz u nas zostala wydana o wiele ladniej sprawia ze niema co sie wogle zastanawiac.
Ale nie kupuj na allegro maja tam dziwne ceny na nia o wiele za drogie.
Ale nie kupuj na allegro maja tam dziwne ceny na nia o wiele za drogie.
Dzieki Grafie. Kupie zapewne w jakiejs ksiegarni internetowej, bo nie chce mi sie chodzic po miescie i pytac. W przypadku takich ksiazek sprzedawcy zwykle robia oczy i nie wiedza o co chodzi. Zdarza sie ze nie kojarza nawet wydawnictw takich jak bellona czy diamond books. Przez internet zamawia sie bez problemu - o ile ma sie dostep do internetu 

Witajcie,
z całym szacunkiem dla GrafRamolo, Hatamoto nie pytał o tą książkę.
Album H. Sochy jest albumem przekładu "Samurai Sword a Handbook" autorstwa J.M. Yumoto dokonał Witold Nowakowski, Tytuł "Miecz samurajski". Praca, z której można bardzo wiele się nauczyć.
czszeguły: http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-89332-05-1
http://diamondbooks.home.pl/cgi-bin/new ... SAMURAJSKI
swoją droga: mógłbyś dodać na swojej stronie, bo jest to chyba najlepsza pozycja książkowa na ten temat
Natomiast prace H. Sochy, to wydawnictwa albumowe - piękna zdjęcia, krótkie opisy zdjęć.
Zaznaczam, że jest to wyłącznie moja opinia, a spotkałem się także z innymi.
Tak więc w zależności od tego, czego szukasz
jeśli szukasz ładnego albumu to nadają się oba,
jeśli chcesz kompendium wiedzy (łącznie z charakterystykami hamonu, metodami przygotowania i produkcji, ceremoniałem) to zdecydowanie praca J.M. Yumoto w przekładzie W.Nowakowskiego
PS.
H Socha przygotował również inne albumy o tematyce japonii, jak np. "Zamki i miecze Samurajów", "Tsuba"
z całym szacunkiem dla GrafRamolo, Hatamoto nie pytał o tą książkę.
Album H. Sochy jest albumem przekładu "Samurai Sword a Handbook" autorstwa J.M. Yumoto dokonał Witold Nowakowski, Tytuł "Miecz samurajski". Praca, z której można bardzo wiele się nauczyć.
czszeguły: http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-89332-05-1
http://diamondbooks.home.pl/cgi-bin/new ... SAMURAJSKI
swoją droga: mógłbyś dodać na swojej stronie, bo jest to chyba najlepsza pozycja książkowa na ten temat
Natomiast prace H. Sochy, to wydawnictwa albumowe - piękna zdjęcia, krótkie opisy zdjęć.
Zaznaczam, że jest to wyłącznie moja opinia, a spotkałem się także z innymi.
Tak więc w zależności od tego, czego szukasz
jeśli szukasz ładnego albumu to nadają się oba,
jeśli chcesz kompendium wiedzy (łącznie z charakterystykami hamonu, metodami przygotowania i produkcji, ceremoniałem) to zdecydowanie praca J.M. Yumoto w przekładzie W.Nowakowskiego
PS.
H Socha przygotował również inne albumy o tematyce japonii, jak np. "Zamki i miecze Samurajów", "Tsuba"
- GrafRamolo
Przeciesz ja wlasnie o tym muwie i ksiazka ktura pokazales jest wlasnie i niepodwazalnie ta sama w polskim przekladzie.
miecz samurajski to zaiste swietna pozycja
aczkolwiek frapuje mnie jedno: czy Nihonto pana Sochy nie jest poprostu streszczeniem i tlumaczeniem (na potrzeby albumu) "miecza samurajskiego" zanim ten wspanialy podrecznik wydano w Polsce? nie mam nihonto w domq ale pamietam podobizny chociazby w kolejnosci ulozenia zagadnien...

Wietrzę tu intrygę! To trzeba sprawdzić.
- GrafRamolo
Oczywiscie ze tak jest. Czemu w to niewnikam ale zeby to dostrzec wielkiego doswiadczenia nie trzeba miec. Dlatego o zdecydowanie bardziej polecam da truga pozycje.
Tak, zwlaszcza ze połowa niemalze ksiązki to kanji, rozstawione tak szeroko, jak najdrozsze tabletki w swoich opakowaniach oraz nazwiska kowali. Oraz słowniczek który jest w kazdej chyba ksiazce. Ale druga połowa jest wyśmienita, naprawdę. No i brawa dla Diamond Books za serie Kokoro oraz za wszystkie inne samurajskie ksiązki.
- GrafRamolo
Mi sie tabelka kowali przydaje jak musze rozszyfrowac jakies znaczki z glowni.