Jak zapisac sie na Iaido? (Warszawa)
Moderator: Zarząd
Re: Jak zapisac sie na Iaido? (Warszawa)
Dzięki za zdjęcia, David. 

- Lightbringer
a mozna sie spytac do jakiej szkoły się zapisałes w Warszawie David Black?
bo ja od niedawna uczeszczam do tej http://www.tenshinkan.com.pl/
- GrafRamolo
To dobra szkola nie pozostaje ci nic innego jak tylko wytrwale cwiczyc. I zadnych wymowek 

-
hmmm. problem polega na tym ze juz kilka razy probowalem sie zapisac i ciagle nie mozna, mialem czekac ... (ale sie nie poddaje) mam nadzieje ze skoro ty juz uczeszczasz to moze i mnie w koncu przyjma
w takim razie musze sie tam wybrac lub zadzwonic... Ale cierpliwosc to bardzo wazna cecha ...

- Lightbringer
najlepiej si etam wybrac z tym wydrukowanym i wypelnionym zgloszeniem. ja poszedlem na jeden trening wreczylem swoje zgloszenie i od razu mopglem trening zaczac
nie bedzie zadnych wmowek:) (chyba ze od szkoly zeby moc cwiyczc:D)

-
tak wlasnie mam zamair zrobic w najblizszym czasie... nie zamierzam sie wymaiac dlatego ze bardzo mi zalezy na tym zeby zaczac cwiczyc...
po prostu pytalem sie jeszcze w sierpniu i potem we wrzesniu a nawet na poczatrk tego meisiaca .. pozdrawiam... aha na pierwszy trening jakbym przyszedl to musze juz z bokenem czy moge bez ?

Iaido chyba ciężko Ci będzie ćwiczyć bez 

-
a co jesli chodzi o psychike, o nauke rownowagi
. Spotykam wciaz ludzi ktory o tym zapominaja... Sam zreszta czasem o tym zapominam. A jesli chodzi o bokken to tak sobie gdybalem... nie wiem jak wygladaja pierwsze zajecia...
ogolnie moge cwiczyc bez ... fakt ze trudniej... 

- Lightbringer
zdecydowanie bokken lepiej bedzie przyniesc swoj wlasny choc gdzies mi sie tam w dojo obil o oczy worek z bokkenami... ale nie jestem pewien wiec lepiej miec swoj wlasny.
to do zapewne zobaczenia

to do zapewne zobaczenia

-
Jasne... będe we wtorek... pozdrawiam!
-
chyba jednak w czwartek...
-
a jednak we wtorek... :))))
--------------------------------------------------------
oczekiwanie cwiczy cierpliwosc ...
--------------------------------------------------------
oczekiwanie cwiczy cierpliwosc ...
Zaczyna się...
Mógłbyś się chyba zdecydować bo jak tak dalej pójdzie to nawet Grafa w postach przebijesz a temat rozwnie się do bardzo dużej ilości stron.
Mógłbyś się chyba zdecydować bo jak tak dalej pójdzie to nawet Grafa w postach przebijesz a temat rozwnie się do bardzo dużej ilości stron.
Miałem tu chodzić, ale wybrałem jednak Battodo. Za to jak przeglądam stronę, to interesujące wydają mi się zajęcia walki Jo, czy wiesz może ile kosztują i czy można uczęszczać tylko na nie??Lightbringer pisze:a mozna sie spytac do jakiej szkoły się zapisałes w Warszawie David Black?
Witam, można ćwiczyć samo jodo, samo iaido, samo jujutsu lub wszystko naraz 

A cena
??

-
Podsumowujac temat : wreszcie po wielu miesiącach zapisalem sie do tenshinkan dojo ( http://www.tenshinkan.com.pl/ ). I nie żałuje. polecam... Po pierwszym treningu, wydaje mi się że to jest miejsce do ktorego chciałem trafić, i warto było poczekac te kilka miesięcy...
pozdrawiam... i zycze wszystkim sukcesów, oraz dopasowanych ochraniaczy na kolana
...

Cena za zjaęcia jodo lub iaido 90 zeta/mieś.
Przy zapisie równocześnie na inne zajęcia są zniżki, tak więc - im więcej - tym taniej 

- Lightbringer
to tez zalezy od ilosci treningow w tygodniu.
choc akurat gdzies mi sie zapodziala kartka z cennikiem... jak znajde to wrzuce,

David gratuluje
i trzymam za Ciebie kciuki... wielkich sukcesów życzę..
A tak poza tym to jakoś strasznie mnie rażą te ochraniacze na kolana... to dla mnie jest strasznie nie tradycyjne... Oczywiście to jest czepianie się szczegółów... i i tak nic z tego nie wynika ale trochę to dla mnie dziwne i tyle chciałem powiedzieć ;P

A tak poza tym to jakoś strasznie mnie rażą te ochraniacze na kolana... to dla mnie jest strasznie nie tradycyjne... Oczywiście to jest czepianie się szczegółów... i i tak nic z tego nie wynika ale trochę to dla mnie dziwne i tyle chciałem powiedzieć ;P
- GrafRamolo
Sakura jak cwiczysz na matach to ok ale jak na klepce to ochraniacze zastepuja maty i sa jak najbardziej adekwatne, lepiej zlamac troche tradycje niz po paru latach nie moc juz cwiczyc dalej.
Graf rozumiem kwestie praktyczne i medyczne tego zagadnienia. Zgadzam się z tym bo nie ma sensu żeby ktoś ćwiczył i po kilku latach miał krzywe kolano albo żeby później musiał kuśtykać przez reszte życia. To nie jest zabawne i na pewno nie jest celem sztuk walki.
Jednak wspomniałem tylko że mam dziwne uczucia związane z tymi ochraniaczami... są tak nietradycyjne że psują mi trochę estetykę (mimo że ich nie widać) No bo przecież kiedyś by się ćwiczyło bez ochraniaczy.
No nic.. podsumowuje jednak że i w moim mniemaniu zdrowie przede wszystkim
Jednak wspomniałem tylko że mam dziwne uczucia związane z tymi ochraniaczami... są tak nietradycyjne że psują mi trochę estetykę (mimo że ich nie widać) No bo przecież kiedyś by się ćwiczyło bez ochraniaczy.
No nic.. podsumowuje jednak że i w moim mniemaniu zdrowie przede wszystkim

- GrafRamolo
Ale kiedys cwiczono na matach, a jak nie ma mat w dojo tylko parkiet to co innego zrobic?
Kiedyś dawno temu nie używaliśmy ochraniaczy na kolana. Zaczeliśmy ich używać jakieś 8 lat temu po seminarium iaido z senseiem Sekiguchim który nas lekko mówiąc ochrzanił za to że nie dbamy o swoje zdrowie.