Chiburi no Tachi

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Sakura

Chiburi no Tachi

Post autor: Sakura »

Ćwicząc sobie iaijutsu postanowiłem poćwiczyć cięcia z przekręconą saya (czyli ostrze do dołu) i po pierwszym uderzeniu zacząłem się zastanawiać jak miecz przy takim ułożeniu schować... nie wychodzi w takim przypadku klasyczne chiburi...

Dlatego zacząłem się zastanawiać jak to było z mieczami tachi ? W końcu noszone one były ostrzem do dołu (podobnie katany przy zbrojach)

Spodziewam się że chowanie tachi do saya mogło być podobne do normalnego chowania szabli, czyli najpierw mierzenie kissaki (sztychem) do saya a później jak kissaki wejdzie to już po sprawie.

Ale gdyby ktoś miał jakieś inne informacje na ten temat, rodzaje specjalnego chowania tego typu miecza do saya - to prosiłbym o przybliżenie mi tych informacji.

I jeszcze jedno: wiem że katane nosiło się zwyczajowo ostrzem ku górze ale czy istniały przypadki zmiany pozycji katany za pasem albo w innych przypadkach. Według moich informacji w przypadku zbroi katany wieszane być mogły na rapciach. Ale nie wiem czy to przypadkiem nie odnosiło się tylko do tachi i na ile moje informacje są trafne.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Chiburi no Tachi

Post autor: GrafRamolo »

Miecze Tachi byly zdecydowanie dluzsze niz katany, pozatym, za czasow kiedy ich najczesciej uzywano czyli do jakiegos 14w widac nie bylo potrzeby szybkiego chowania i wyciagania dopiero potem taka potrzeba zaistniala i wlasnie po to wymyslono inaczej noszona katane, sadze, ze po prostu, katana to efekt ewolucji i wlasnie przystosowania miecza do tych wszystkich potrzeb, o ktorych napisales. Czytalem gdzies, ze jesli miecz tachi byl wyjatkowo dlugi (czyli pewnie mial ponad 75cm ostrza a japonczyk mial 140cm) samuraj mial pomocnika podtrzymujacego saya, ktury szybko wyciagal mu miecz. No ale jak widac te wynalazki nie spelnialy swojej roli i powastala katana a miecz tachi zostal skrucony i przerobiony na katane a te co zostaly w pierwotnej formie zyskaly funkcje czysto ceremonialna.
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

Sakura pisze: I jeszcze jedno: wiem że katane nosiło się zwyczajowo ostrzem ku górze ale czy istniały przypadki zmiany pozycji katany za pasem albo w innych przypadkach. Według moich informacji w przypadku zbroi katany wieszane być mogły na rapciach. Ale nie wiem czy to przypadkiem nie odnosiło się tylko do tachi i na ile moje informacje są trafne.
Z noszeniem katany sotrzem ku dołowi nie spotkałem się, aczkolwiek w samym Seitei Iai jest forma (Kesa Giri), w której przed wyciągnięciem miecza przekręca się go tak aby móc ciąć od dołu w górę, czylii ostrzem w dół (jeszcze w saya). Z takim samym cięciem spotkałem się przy okazji Tamashigiri więc i tu trzeba obrucić miecz.
avis

Post autor: avis »

W Battodo również są techniki zaczynające się od obrócenia pochwy. Są to zwykle szybkie cięcia jedną reką z tego co zauwazyłem.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

W MJER w grupie Toho Waza Zen Nihon No Kata, bodajże yonhon-me Shihogiri zaczyna się od gyaku-kesa z przekręceniem saya.

EDIT Źle piszę, poprawiam się: ta ura-kessa w formie to sanbon me Kiri-age.
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2006 przez Plaargath, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Sakura

W Katori również jest taka technika z przekręceniem saya...

Choć wciąż się zastanawiam jak się chowało Tachi ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Wydaje mi się, Sakura, że po prostu celowało się kissaki do pochwy patrzą na nią.
Awatar użytkownika
Sakura

celowało się kissaki do pochwy patrzą na nią.
To oczywiście jako najbardziej pragmatyczne od razu przychodzi na myśl. Ale w chowaniu katany jest więcej ceremoniału i techniki więc może a propo tachi też był jakiś ciekawy sposób

Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Sakura pisze:...Ale w chowaniu katany jest więcej ceremoniału i techniki więc może a propo tachi też był jakiś ciekawy sposób
Wydaje mi się, że w czasch gdy tachi spełniało funkcje praktyczną generalnie było mniej ceremoniałów i nikt się nie przejmował bylejakim chowaniem miecza. Moim zdaniem w zbiorowej świadomości tkwi wizerunek Japonii wykreowany w okresie Edo i rzutuje ona na postrzeganie wcześniejszych epok.
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

Hm, a może skoro można przekręcić saya katany do cięcia, to można przekręcić saya z tachi do noto?
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Sakura

Gdyby przekręcić saya to nienaturalny byłby ruch ręki :/ A przynajmniej tak mi się zdaje :D

Obrazek
ODPOWIEDZ