Iaito. Gdzie kupić i czym przy zakupie się kierować??
Moderator: Zarząd
Re: Iaito. Gdzie kupić i czym przy zakupie się kierować??
Może masz coś jeszcze w koszyku, albo po prostu system sie pomylił.
Prawdopodobnie zamawiałeś wiecej niż jedną sztukę
Masakuni Dotanuki kosztuje z przesyłką (w zależności od oprawy od około 2000 do 2300zł).

Masakuni Dotanuki kosztuje z przesyłką (w zależności od oprawy od około 2000 do 2300zł).
- Lightbringer
a prośba możevcie sprawdzic jak to u was wyświetla? bo u mnie po upewnieniu sie ze jest tylko i wylacznie jedna sztuka tego miecza nadal pokazuje ta iscie astronomiczna cene. bede wdzieczny:)
U mnie było ok - cena wyszła poniżej 2300 zł
- Lightbringer
no coz. czyli to musi byc cos z moim kompem. no nic to. jakos sobie poradze:) dzięki za fatyge:)
Mam takie pytanie- które iaito radzicie wybrać:
Katane Orochid bodaj z Prowik.pl (cena bodaj 1050)
Iaito Hanwei (to najtańsze) z Goods.pl (1112 zł [znizke mam na goods]
Jidai Koshirae z http://www.budostuff.com/pl/ (1210 zł)
Katane Orochid bodaj z Prowik.pl (cena bodaj 1050)
Iaito Hanwei (to najtańsze) z Goods.pl (1112 zł [znizke mam na goods]
Jidai Koshirae z http://www.budostuff.com/pl/ (1210 zł)
- GrafRamolo
Trodne pytanie.
Budostuffu nie polecam, widzialem miecze od nich i mocno mnie rozczarowaly, Prowik.pl nie znam nie moge nic sie wypowiadac, o firmie Hanwei mam nie najleprza opinie ale chyba z tej trojki to naj rozsadnieszy wybor.
Jesli ktos mnie pyta o seryjne iaito polecam zawsze tozando. To sprawdzona firma, nie maja rewelacji ale za to bardzo pozadnie zlozone miecze do cwiczen za dobra cene.
Budostuffu nie polecam, widzialem miecze od nich i mocno mnie rozczarowaly, Prowik.pl nie znam nie moge nic sie wypowiadac, o firmie Hanwei mam nie najleprza opinie ale chyba z tej trojki to naj rozsadnieszy wybor.
Jesli ktos mnie pyta o seryjne iaito polecam zawsze tozando. To sprawdzona firma, nie maja rewelacji ale za to bardzo pozadnie zlozone miecze do cwiczen za dobra cene.
Czyli za jaką cenę? Noi wiesz sprowadzanie miecza z zagranicy byłoby dla mnie problematyczne.
- GrafRamolo
Najtansze iaito z tozando widzialem po jakies 800zl.
A problem zaden prosisz zeby opisali jako prezent i zanizyli wartosc przesylki i zadnego cla nie zaplacisz. A zeby zaplacic wystarczy chociazby karta bankomatowa z inteligo, visa.
A problem zaden prosisz zeby opisali jako prezent i zanizyli wartosc przesylki i zadnego cla nie zaplacisz. A zeby zaplacic wystarczy chociazby karta bankomatowa z inteligo, visa.
Zawsze możesz zamówić Iaito u Polskiego kowala za podobne pieniądze. Na pewno nie będzie gorsze od tego z Tozando, za to będzie ręcznie kute i bedziesz miał wpływ na wiele szczegułów typu długość rodzaj kissaki, rodzaj oprawy itp.
- GrafRamolo
To jest najleprza opcja chociaz chyba kwota bedzie wyzsza, ale i jakosc o niebo leprza.
Zawsze można zamówić czystą oprawę, bez ozdób na fuchi, kashira czy tsubie. W ten sposób można obniżyć cenę miecza. Za jakiś czas można dozbierać i kupić historyczną oprawę lub zamówić oprawę u polskiego artysty.
- GrafRamolo
A jakiego "kowala" byście mi polecili?
jesli ktos potrzebuje kutego miecza "na miare" to umnie jest taka mozliwosc:)
oto kilka fotek moich produktow
http://www.surdel.terefere.pl/katana/
oto kilka fotek moich produktow
http://www.surdel.terefere.pl/katana/
- GrafRamolo
- Shirotatsu
Dzieki Graf za Rekomendacje
Właściwie to u Ciebie też mozna zamówić iaito, a na dodatek z profesjonalnie zrobiona oprawą

Właściwie to u Ciebie też mozna zamówić iaito, a na dodatek z profesjonalnie zrobiona oprawą
- GrafRamolo
Mozna ale niestety tanio nie bedzie.
Witam, ćwiczę od niedawna iaido we Wrocławiu i poszukuję jakiegoś w miarę niedrogiego iaito, najchętniej ze stali. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o przypuszczalnej jakości mieczy ze strony http://prowik.pl? Rozważam zakup któregoś z tam prezentowanych mieczy w wersji stępionej, ewentualnie samej klingi w shirasaya, a następnie dobranie oprawy osobno. Czy na podstawie tego, co jest na w/w stronie można ocenić czy warto? Miecz z założenia nie ma byc ostrzony (shinken to będzie osobny zakup, kiedyś...), chodzi mi po prostu o dobrą stal węglową w prostej (acz bynajmniej nie tandetnej) oprawie.
"Gdy wszystko na świecie jest niczym innym, niż pozą,
Jedynie śmierć jest szczerością"
Hagakure
Jedynie śmierć jest szczerością"
Hagakure
Kurcze z tym jest problem że jakości tych mieczy nie da się po tych zdjęciach poznać .
O ile przy lepszych zdjęciach da się mniej więcej ocenić jakość "na oko" to tutaj moje oko wysiada.
Nalepiej dogadaj się z jakimś z naszych rodzimych kowali:d
Np. Shiro albo 3.14
O ile przy lepszych zdjęciach da się mniej więcej ocenić jakość "na oko" to tutaj moje oko wysiada.
Zależy jeszcze za ile chcesz ten miecz kupić.Apropo tych ebayów to bardziej interesujące jest to http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=6585768233.
Nie no to jest coś podbnego do tych mieczy Longquan.
Ale ciut niższa cena
Nalepiej dogadaj się z jakimś z naszych rodzimych kowali:d
Np. Shiro albo 3.14
O tych mieczach już tu było coś na forum chyba... nie pomnę gdzie. Ale nie były to pienia zachwytu. 

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."