Dreams Kurosawy

Hmm, no chyba wszystko jasne, chodzi o fabularne oczywiscie.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Plaargath

Dreams Kurosawy

Post autor: Plaargath »

Widzieliście 'Dreams'? Ten film mnie rozłożył na łopatki i od tygodni łazi mi po głowie. Jest genialny. Wszystko - estetyka, obrazowanie, stopień ciszy i nie-akcji, słów nie za dużo, muzyka fest (zwłaszcza pogrzeb w ostatnim śnie - fantastyczny motyw, porównałbym do tego z 'Hero'), zagrany świetnie, faktycznie oniryczny jak cholera, no ale przede wszystkim pomysł - i to mnie ujęło całkowicie, bowiem rzeczywistość senna jest wielkim moim zainteresowaniem od dawien dawna a tu proszę - i sny i Kurosawa. Zaraz (czyt. po sesji) zacznę po googlach szperać, ale może ktoś z Was wie - czy to nie są przypadkiem faktyczne sny Kurosawy zebrane? Bo mi wyglądają na pierwszy rzut oka na mniej lub bardziej tzw. wielkie sny jednego mężczyzny - mogło by tak być. Pytanie - co Kurosawa miał wspólnego z wojną i ile życia spędził w kręgu symboliki Zachodu? Jest gdzieś dostępna historia życia Kurosawy? (Albo innego śniącego te sny?)

Oj, ale wypaśny ten film!
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Żukson

Re: Dreams Kurosawy

Post autor: Żukson »

Ściąga.... znaczy kupuje go właśnie 8) :lol:
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Film jest faktycznie piękny, oglądałem go pewien czas temu ale mnie oczarował...

Niestety nie wiem zbyt wiele na temat tego filmu, więc nie wiele więcej mogę powiedzieć, ale chętnie bym się sam czegoś dowiedział.

No i faktycznie przyznaje że to mogą być sny kogoś konkretnego, bo nawet są chronologicznie poukładane....

No i mi się najbardziej podobał sen pierwszy z tymi lisami bodajże (am i right ?)
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Mi najbardziej podobał się sen z ludźmi zagubionymi burzy śnieżnej.
ODPOWIEDZ