Rzeczywiście zdjecia są kiepskie,aparat dostałem na gwiazdke i musze nad nim popracować.Jak zrobię lepsze to wrzucę na bloga.Reszta oczywiście też jest moja.
Dzięki. Rzeczywiście ostatnio mam więcej czasu na to co lubie robić. Chociaż szlifowanie to lubię najmniej bo długą głownię szlifuję minimum miesiąc oczywiście z hazuya i jizuya no i nugui. Zrobiłem też igły ale tu mam problem nie wychodzi to tak jak bym chciał.
Z podziwem patrzę na wasze prace.
A jak zrobić taką fakturę jak na kashira, którą zrobił yakiba? http://foto.m.onet.pl/_m/0461ecad16483a ... 4,19,0.jpg
Domyślam się, że puncą. Czy mógłbym prosić o zdjęcie takiej puncy (jeśli to nie tajemnica warsztatu) i mały opis? Czy wykonanie takiego narzędzia jest możliwe w domowych warunkach?
To taki rodzaj puncy, są różne wymiary. Pret ok 2 mm srednicy na końcu się zwęża a sama końcówka jest wklęsła i ma ostre krawędzie.Mozna to kupic w sklepach dla złotników.Używa sie tego do oprawy kamieni.Ale nie zrobisz nanako przez nabijanie bo materiał będzie wychodzil na boki,Raczej używa się tego jak rylec ( jest do tego drewniany uchwyt) Powstały wiórek tworzy kulkę ( kurcze piszę i nic z tego nie wynika a pokazać mozna w sekundę)Jak zrobię swoją stronę to pokaże to na zdjęciach zwłaszcza że to tylko jedna z metod.
Co do nanko zdradze sekret ze japonczycy uzywali takich puncyn ale polaczonych w kilka naraz tak ze za jednym zamachem wybijali naprzyklad 6 gulek w 2 rzedach po 3 i potem przesuwajac o dwa w bok mozna zachowac idealna powtarzalnosc.
Zdjecia musza byc umieszczone na jakims serwerze i potem link do zdiecia wkleja sie w tekst postu zaznacza myszka i klika guzik "img" ktory widnieje powyzej kazdego pisanego postu.
Okucia są czyste.bez zdobień, tylko czernione, tak sobie zażyczył mój kolega, któremu to robiem, na ksahira jest tylko lekko zaznaczony napis w kanji "katsujinken"
He he, był ładniejszy jak go zaplotłem, to co widać jest po kilku trenigach
ale masz rację w zupełności. Robiłem też i nne oploty , nieststy z innej taśmy i wyszło też całkiem przyjemnie zerknij:
Fakt taśma jest naszej rodzimej produkcji, prawdopodobnie do wyrobu sznurówek, mówią że tojest sztuczny jedwab, ale po przypaleniu się nie topi tylko zaczyna tlić. Bardzo dobrze się farbuje i jest tania bo 5 zł za metr, nieststy ma inny wygląd niż te ze wschodu ale do treningowych mieczy się nadaje. jest też dwukrotnie grubsza niż normalne ito ( w koncu jest to "rurka")
Gdyby to zależało odemnie też robiłbym z prawdziwych materiałów. nieststy tak sobie zażyczył kilent i takie ito dostałem Dla siebie robię z japońskiego ito kupionego na www.daisho.pl:):)
I dodam jeszcze że z japońskiego ito znacznie łatwiej zrobić łądny oplot, ma poprostu odpowiednie do tego wymiary. Ta polska taśma jest troszku za gruba :)