Tatara

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
yakiba

Tatara

Post autor: yakiba »

Jesienią mam zamiar zorganizować imprezę w tym rodzaju, czy ktoś ma jakies doświadczenia w temacie?

http://cvs.cool.ne.jp/tatara.htm
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Re: Tatara

Post autor: Shirotatsu »

Parę razy zbudowałem mini tatara i przeprowadziłem jakiś czas temu parę wytopów. Tylko 2 były udane. Nawet mam gdzieś to tamahagane z tego wytopu. Ale generalnie jest to uciążliwa i dość kosztowna sprawa. Ale warta wysiłku ( oczywiście na przyszłość 8) )
Awatar użytkownika
yakiba

Ja też zrobiłem kilka prób i wyszły obiecująco a pnieważ znalazłem dojście do taniego węgla drzewnego więc chcę to zrobić na większą skalę
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

http://hammerinhand.com/maxpages/Smelting
http://inaba.nims.go.jp/movie/spring-school.html

Yakiba, Shiro możecie opisac przebieg, przygotowanie i efekty wykorzystania tatara??
I z kąd bierzecie czarny piasek do wytopu??
Awatar użytkownika
yakiba

moja"tatara"wygłądała jak na filmie, do którego link dołączyłem tylko pomniejszona.Komora o średnicy 15cm i wysokość 50 cm. Nadmuch z odkurzacza, a czarny piasek to mieszanina żelaza i tlenku żelaza, trzeba zatem wstępnie zredukować rudę, ja użyłęm hematytu, który zredukowałem niezbyt fachowo ale szybko,Poprostu użyłem do tego proszku aluminium.Efekt był niezły ale ,zelaza starczyło tylko na tsubę do tanto.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Ja swoja zbudowałem z czterech wiaderek (po farbach do impregnacji drewna takie metalowe chyba 20l ) wypełnionych betonem ogniotrwałym tak by mozna ją było użyć kilka razy (oczywiście z otworem wewnątrz. nadmuch też miałem z odkurzacza. Ja zastosowałem czysty chemiczny tlenek żelaza Fe2o3 i troszkę resztek z wytopów wielkopiecowych, które można znaleźć w szlace (żużlu wielkopiecowym).
Natomiast wiem, że w Polsce też znajdują się tak zwane rudy darniowe uzywane przez japończyków. Oczywiście są to złoza wybitnie nie przemysłowe ale może do naszych celów wystarczy :)
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Shiro co do takich złóż to takie jest w m.Chodlik gm.Karczmiska pow.Opole Lubelskie woj.lubelskie kiedyś kiedys kiedyś żyli sobie tam ludkowie co zajmowali się wytopem żelaza w dymakach co roku w lecie jest organizowany piknik geologiczny i są pokazy wytopu w takich piecach a piach żelazowy chyba sie tak to określa wydobywają z tego terenu złoża małe ale wystarczają na wytopienie tamachagane ( samorodków) z których wykuwaja na miejscu różne rzeczy toporki itp :D
Awatar użytkownika
yakiba

Sebastian, czy mógłbyś dowiedzieć się czegoś więcej o wydobyciu tej rudy
i samym wytopie?
Sebastian

Sadzę , że nie będzie problemu bo działa z związku z tym jakies bradztwo czy jak :?: zbieraja się na tym pikniku lataja w skórach i z łukami napewno w Starostwie będą wiedzieli jak złapać kontakt :D
A tak wogóle chyba ten piknik będzie w Maju czy czerwcu więc lubelszczyna nie jest daleko impreza fajna a i pogadać oko w oko i na miejscu obejrzeć to chyba lepiej :D

czwartego kończe urlop więc postaram się dowiedzieć max informacji na ten temat i wrzuce to na forum :wink:
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Mam pięciostronnicowe, japońskie, lecz przetłumaczone na język angielski, opracowanie na temat wytapiania stali w tatara. Jeśli ktoś chce to niech napisze do mnie na adres madsun@interia.pl .
Vietkong

Post autor: Vietkong »

Sebastian pisze:czwartego kończe urlop więc postaram się dowiedzieć max informacji na ten temat i wrzuce to na forum :wink:
I co wiesz już coś bo chyba od ostatnich postów w tym temacie troszke czasu mineło i cisza a strzanie ciekawy jestem co tam sie dowiedziałeś.
pozdrawiam!
"W życiu wygrywa tylko ten, kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach, swoje lenistwo, swoją nieśmiałość" W.Suworow
Sebastian

sorki za nieobecnośc impreza przeniesiona na lipiec więc na dniach coś będzie :) ( cos tam z dofinansowaniem mieli problemy czy jak )
Vietkong

Post autor: Vietkong »

oo to bardzo fajnie czekamy na relacje :)
"W życiu wygrywa tylko ten, kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach, swoje lenistwo, swoją nieśmiałość" W.Suworow
Awatar użytkownika
yakiba

Jak pisałem w pierwszym poście :Jesienią mam zamiar..... Zamiar spełni się jeszcze latem 13 Września w Biskupinie .Tegoroczny festyn archeologiczny poświęcony będzie kulturze Japonii i w ramach tej kultury zapłonie tatara.
ODPOWIEDZ