Trening dla początkujących
Moderator: Zarząd
Trening dla początkujących
Witam , od razu do rzeczy
Kumpela oprosila mnie bym uczył ją miecza - jko ze trenuje battodo i trenowałem tez iaido to tych 2 styli chę ja i jej paru znajomych uczyc ( wszyscy zupelnie początkujący ). I takie pytanko
macie jakies pomysły na ćwiczenia dobre dla takich osó zeby nei było za dużo technik od razu ale żeby było też ciekawie zeby ich zainteresowac ??
Byłbym wdzięczny za jakieś ewentualne propozycje . A jeszcze jedno, bedziemy trenować na łonie przyrody, wiec raczej trening w seiza troche odpada
Kumpela oprosila mnie bym uczył ją miecza - jko ze trenuje battodo i trenowałem tez iaido to tych 2 styli chę ja i jej paru znajomych uczyc ( wszyscy zupelnie początkujący ). I takie pytanko
macie jakies pomysły na ćwiczenia dobre dla takich osó zeby nei było za dużo technik od razu ale żeby było też ciekawie zeby ich zainteresowac ??
Byłbym wdzięczny za jakieś ewentualne propozycje . A jeszcze jedno, bedziemy trenować na łonie przyrody, wiec raczej trening w seiza troche odpada
Re: Trening dla początkujących
No zajeb.... jesteście, nikt tu nic mi nie doradzi . ech kanał to forum ;(
a od czego Twój sensei ?
Wiesz, u nas w szkole (TSKSR) zasadniczo nie powinno się nikogo uczyć samemu jeżeli się nie osiągnęło stopnia mistrzowskiego.
Ale jeśli mówisz o jako takiej nauce podstaw to sam nie wiem co mogłoby ich zainteresować. Dla mnie liczy się to że sensei każdy ruch przekłada na praktykę i pokazuje co jak zastosować.
Nie wiem jak jest w battodo albo iaido które trenowałeś, ale ogólnie ciężko mi będzie coś Ci doradzić, bo żadnego z tych styli nie ćwiczyłem.
Ale jeśli mówisz o jako takiej nauce podstaw to sam nie wiem co mogłoby ich zainteresować. Dla mnie liczy się to że sensei każdy ruch przekłada na praktykę i pokazuje co jak zastosować.
Nie wiem jak jest w battodo albo iaido które trenowałeś, ale ogólnie ciężko mi będzie coś Ci doradzić, bo żadnego z tych styli nie ćwiczyłem.
Lol lepiej niech się zapiszą na Battodo, mógłbyś nauczyć ich nie wiem trzymania miecza, może postaw, poruszania się... ale nic więcej raczej nie. No może shomen giri albo coś takiego. No chyba, że masz naprawdę długi staż i stopień w okolicach 1-2 kyu.Timek pisze:Witam , od razu do rzeczy
Swoją drogą ćwiczysz Battodo w "Szkole Samurajów"?? Jak tak to na którym obiekcie i w której grupie bo może się znamy xP
Inna sprawa- widziałem na którymś forum w necie (bodaj na grono.net w iaido & kenjutsu) jak jakiś 16 latek ćwiczący Shinto Ryu (nie pamiętam czy Katori czy Kashima) około roku chciał uczyć za pieniądze

To dotyczyło Katori, i sam to wychaczyłemInna sprawa- widziałem na którymś forum w necie (bodaj na grono.net w iaido & kenjutsu) jak jakiś 16 latek ćwiczący Shinto Ryu (nie pamiętam czy Katori czy Kashima) około roku chciał uczyć za pieniądze

Sprawe kolesiowi wyjaśniłem, pomysł ten był z księżyca.
Zresztą to było tak absurdalne i dla mnie nieprawdopodobne.... że ciężko mi to komentować...
W szkole "Samurajów" ćwiczyłem keidys teraz ćwicze gdzie indziej. A z tym nauczaniem to jest tak że znama pare osób które nie maja za bardzo czasu i chyba kasy żeby do sekcji sie zapisac a chciałyby potrenowac to i pomyslałem że troche podstaw im pokaże żeby zachęcić ich bardziej do sztuki miecza. I powiem że pierwsze efekty już są. Nie zgrywam tam jakiegoś sensei bo zaznaczyłem że tylko samych podstaw moge nauczyć a dalej to bez sensei jakiegoś nei da rady. Tak więc skupiam sie jedynie na postawach (kamae) oraz podstawowych cięciach i blokach + kilka ćwiczen i prostych kihon kata . Jak narazie jesteśmy na etapie chudan no kamae i shomen giri
A posta załozyułem bo bylem ciekaw jak sie uczy poczatkujace osoby w innych szkołach, od czego lepiej zacząc czy od cieć czy raczej od postaw i poruszania , czy lepiej bardziej statycznie czy jednak w ruchu itd. Sam ćwicze battodo w swoim klubie karate , planuje zapisac sie dodatkowo na iaido lub kenjutsu ( katori , kashima) ale to dopiero od wrzesnia bo narazie za duzo mam obowiązków ( praca + praca magisterska ). jak sie uopram z magisterką wtedy poszukam klubu uczącego tylko szermierki i mam nadzije wtedy zaciągnać ze sobą te osoby z ktrórymi ćwicze. Taki mam plan , tylko tyle.. a może aż tyle 
bede wdzięczny za ewentualne podpowiedzi.

bede wdzięczny za ewentualne podpowiedzi.
Ćwiczysz Battodo w tym klubie Shinto Ryu?? Napisz mi prywatną wiadomość jak wyglądają tam treningi -chciałbym się dowiedzieć czegoś o tym.
Cóż najlepiej zaczynać równomiernie podstawy. Trochę poruszania, potem nauka prostego, może skośnego cięcia i ew. jakieś kumitachi.
Cóż najlepiej zaczynać równomiernie podstawy. Trochę poruszania, potem nauka prostego, może skośnego cięcia i ew. jakieś kumitachi.