Wyprowadzanie powierzchni/strug

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Jian

Wyprowadzanie powierzchni/strug

Post autor: Jian »

Mam pytanie może ktos zechce mi pomóc.

Interesuje mnie strug którym wyprowadza się powierzchnie po wykuciu głowni gdyż ja po wykuciu swojej wszystkie powierzchnie wyprowadzałem pilnikami co sprawiało dużo trudności.
W koncu po wielu bojach jakoś to wszystko doszło do siebie.
Czy może ktoś podać jak to robiono tradycyjnie,chodzi o ten stug w poczatkowej fazie oraz jak wy radzicie sobie z poczatkowym szlifowaniem&struganiem.

Za pomoc był bym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam... :wink:
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
3,14

Re: Wyprowadzanie powierzchni/strug

Post autor: 3,14 »

witam.
strug o ktorym mowisz nazywa się sen.pracuje sie nim bardzo prosto(jednak troszke wprawy trzeba nabrac)ścinasz nim nierownosci mniej węcej tak jak heblem tyle tylko ze trzyma się go inaczej.ja nie mam oryginalnego japońskiego sena lecz nasz rodzimy polski strug:)ten strug jest dostępny w prawie kazdym sklepie narzędziowym,kosztuje kilkanascie zlotych.wygląda jak dłuugi noż z dwoma rączkami z kazdej strony
Awatar użytkownika
Jian

Wielkie dzieki 3,14.

Właśnie jak by to ujać nie miałem pojęcia że mozna tanio dostac taki strug.
Wczoraj byłem w kuźni i niestety 2 misiące pracy nad mieczem spełzły na niczym no moze poza praktyką i przerobieniem mojego miecz na tanto.
Hartowanie nie wyszło,koleś u którego hartowałem ma kotlinkę która dmucha jak szalona tylko w jednym miejscu i mieczyk w jednym miejscu sie nadtopił,troche to smieszne ale to była chwila.
Teraz tylko tanto wyjdzie,wczoraj w pracy w nocy skończyłem nakogo,jutro za habaki sie biore,troszkę szkoda.

Jeszcze jedno jaką dobrą ksiązkę o kuciu mieczy powinienem kupić,by mieć jako takie pojęcie?

pozdr... :wink:
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Biblia to "The Craft of the Japanese Sword"
Obrazek
Koszt około 140 zł, ale na prawdę warto.

Wrzuć na forum forki tanto jak skończysz, jeśli możesz.
Ostatnio zmieniony 7 marca 2006 przez MadSun, łącznie zmieniany 2 razy.
3,14

pamieatm te chwile kiedy wyciągałem z paleniska stopione klingi...moje wyrazy wspołczucia.niestety zdarza się,ostrze w palenisku trzeba kontrolowac nieustannie( teraz z pewnoscią bedziesz o tym pamiętał:)a co do ksiązek to jest ich kilka ale podstawa jest "biblia" pt "the craft of the japanese sword" autorstwa leona kappa i yoshindy yoshihary.bez niej nie ma co nawet zaczynac.mam nadzieje ze tanto wyjdzie ładnie:)powodzenia następnym razem i nie zrazaj się!
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Hehe, kto nie pamięta takich chwil :lol: .
Nie ma chodzenia na kawkę jak głownia jest w palenisku do hartowania.

JIAN - Ale, jeśli jest coś żle z paleniskiem to czasem nawet uważająć można spalić głownię.
Sam nie tak dawno miałem taki przypadek, wyłozenie rynny hartowniczej mi pękło i dostawał się dodatkowy podmuch powietrza. Pokruszona zaprawa ogniotrwała zsypując się przytykała niektóre otwory nawiewu i w związku z tym mimo kontroli nad głownią, te się przegrzewały :oops: :lol: .

Czasem tak bywa, a książka, którą poleca MadSun jest najlepsza pod względem informacji.

Aha, własciwie to mnie tu chodziło o ten strug co tak 3,14 zachwala.
Ja kiedyś zjeździłem za tym cały Kraków i okolice i nie dostałem.
Być może w okolicach Katowic jeszcze takie ręczne strugi można kupić bo gdzie indziej to ciężko.
3,14

hmm a myslałem ze skoro u mnie sa takie stugi to gdzie indziej tez będą.jesli chcecie to moge wam kupic i przeslac pocztą:)noł problem.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

O widzisz PI teraz piszesz z sensem :D
Ja bym się pisał na 2 szt. i to jak najszybciej.
Co prawda ja sobie sam robiłem takie seny ze starych pilników ale są nienajlepsze :? albo pilniki miałem do du....., a na wykucie i zrobienie samemu w tej chwili nie mam czasu, więc jeśli byłbyś łaskaw to chętnie wezme 2 szt. tak jak napisałem.
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Oprócz tradycji isntnieją jakies inne argumenty przemawiające na strone sena??W czym lepszy od pilników?
3,14

przedewszystkim szybszy niz pilnik:)szybko scinasz nierownosci i doprowadzasz do "w miare płaskiej" powierzchni.potem mozna się bawic pilnikiem,jest juz znacznie prosciej.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Sen'em mozna idealnie kontrolowac odleglosci, widzialem fajne rycinki z 16w gdzie europejski kowal stosowal identyczne narzedzie. Wniosek skoro i w europie i jaoni wymyslono takie samo narzedzie musi byc ono po prostu dobre.
Awatar użytkownika
Jian

MadSun - dzieki za książeczkę tylko mi napisz gdzie mogę zakupić,niezwłocznie bym kupił taką kopalnie wiedzy,pewnie i tak jest w j.angielskim a ja nie za bardzo :? ale mysle że sobie jakoś poradzę.

Poza tym dzieki wszystkim za rady i ja bym się dołączył do Shiro z tym zamówieniem jak by była możliwosć. :wink:

A co do fotek tanto to w sumie głownie oceniam na skończoną i mógłbym podać fotki ale na kompie też za bardzo sie nie znam i bede musiał poprosić kolegę i wkleję jak najszybciej,na moje oko ładne lecz znając życie i waszą znajomość tematu z honorem wysłucham waszych nawet negatywnych opini :P

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Możesz tę książkę kupić na ebay:
http://cgi.ebay.co.uk/The-Craft-of-the- ... dZViewItem
http://cgi.ebay.co.uk/Kapp-Leon-CRAFT-O ... dZViewItem
Ta sa aukcje sklepow ebayowskich. Mozesz tez czatowac na aukcje prywatna, na toakiej to aukcji kupilem ta książkę poniżej 90 zł łacznie z przesyłką i kosztem wysłania kasy. Niestety sklepy nie przyjmują na ogół gotówki przesłanej pocztą i żeby im zapłacić trzeba mieć PayPal, a żeby mieć PayPal trzeba mieć kartek debetową, a żeby mieć kartę debetową trzeba mić minimum 1000 zł przychodu miesiecznego co w moim przypadku jest problemem.
Możesz też kupić tą książkę na amazon.com lub spróbować zamówić przez Polską księgarnię.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Nie do konca zwykla karta z inteligo jest honorowana przez paypal. I mozna nia placic wszedzie w internecie.
3,14

strugi są juz do kupienia! taki strug kosztuje 40 pln.(to cena sklepowa i po takiej moge wysłac jesli chcecie,z paragonem oczywiscie)
kto jest zainteresowany prosiłbym o podanie mi na priv lub mejla geo66@tlen.pl swojego adresu do wysyłki.ja podam numer konta na ktory mozecie wysłąc pieniązki,niestety nie mam aby wyłozyc bo własnie autko zmieniłem:D
Yan

Sen

Post autor: Yan »

Boże ... daj mi cierpliwość ...
Sebastian

Post autor: Sebastian »

jeszcze aby był podany kont nachylenia ostrza to bajka :D ale coś znaleśc nie moge :cry:
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Pisze jak byk 35 stopni - 2 zdjecie od lewej (ma zdjęciu jest taki metalowy kontomierz) :lol:
Sebastian

Post autor: Sebastian »

no ja się na takich urządzeniach nie znam więc skąd mi znać jaka to skala ale dzięki za podpowiedz :wink: . Shiro a ty swoje seny też masz o kącie 35 stopni czy jednak inaczej bo bardzo mnie interesuje urządzenie sprawdzone w praktyce przygowowałem swój jedynie pozostało mi do wykonania ostrze jakoś nie chcę marnować porządnego materiału o tak sobie więc dlatego dopytuje sie z uporem maniaka :D
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

No i nie pokazali spodu, ja zrobiłem na zewnątrz 60 stopni a w środku ok 20 .Dzięki temu sena nie trzeba nachylać i nie robią się górki i dolinki ,a głębokość strugania zależy od nacisku,Jednak robienie sena z resora jest może dość proste ale stal chyba za miękka , Mnie nawet NC6 się zbyt szybko tępiła(choć jest możliwość że przegrzałem przy szlifie).
Awatar użytkownika
nikiel

Post autor: nikiel »

yakiba mam pytanie bo nie bardzo zalapalem :? myslalem ze to ma byc plaskie od spodu(tak jak na przekroju od shirotatsu), to gdzie ma byc 60 i 20 stopni?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
yakiba

W książce Yoshihary sen jest pokazany tylko od góry dlatego przy jego robieniu zasugerowałem się zdjęciami narzędzi do robienia boshi tam kąty są widoczne lepiej, dlatego spód wyprofilowałem jako wklęsły i kąt od spodu ma ok 20 stopni . Dlatego nie muszę pochylać sena a ostrze przeciwne pełni rolę prowadnicy.Siro zrobił sena płaskiego stąd inne kąty
Awatar użytkownika
nikiel

Post autor: nikiel »

a masz moze zdjecie takich narzedzi do robienia boshi?moglbys wkleic bo chetnie bym obejrzal :)
Awatar użytkownika
yakiba

Wrzucę na bloga tylko zrobię tam trochę porządku

http://yakiba.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Bardzo ciekawe rozwiązanie Yakiba z tym wklęsłym spodem. Rzeczywiście przy takim rozwiązaniu powinien lepiej zbierać i równać choć główny kąt ostrza powinien byś mniej ostry chyba - wtedy bedzie się mniej tepić - tak mi się wydaje ale mogę się mylić.
ODPOWIEDZ