Stojaki

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Sakura

Stojaki

Post autor: Sakura »

Jak to z tym jest, według mojej wiedzy istnieją zasadniczo dwa rodzaje, czyli te w których miecz leży poziomo i te w których postawiony jest w pionie tsuką do dołu.

No i te poziome są do daisho/katany natomiast te pionowe do tachi (zgodnie z tym że krawędź ostrza w takim położeniu dotyka saya od środka.

Oczywiście są jeszcze na ścienne ale bardziej mi chodzi o różnice w poziomie i pionie.

Zazwyczaj w muzeach miecze są położone poziomo (pewnie dla łatwiejszego przyglądania się broni) bez względu na to czy jest to tachi czy katana (jedynie oprawa wtedy leży tak jak się nosi czyli albo w górę albo w dół.

Ale pytanie jest takie:
1. Jak to jest z tymi stojakami, czy dobrze rozumuje że pionowe do tachi a poziome do daisho/katany ?
2. Czy to ma wogóle znaczenie ? (ceremonialne, użytkowe)
3. Czy istotne jest po której stronie wystawiona jest tsuka na poziomym stojaku (prawa/lewa) ?

Oczywiście każdy sobie może położyć na czym chce, ale jeżeli ma to znaczenie (a według mnie raczej ma) no to przydałoby się o tym pamiętać.

Pozdrawiam
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Takezo

Re: Stojaki

Post autor: Takezo »

Z tego co wiem to w przypadku katany na stojaku kładzie się ją ostrzem w góre i tsuka po lewej a tachi na odwrót(chyba). A jeśli chodzi o stojaki pionowe to kensenem w góre. Te pionowe pełnią chyba bardziej funkcje ozdobne niż urzytkowe.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Wydaje mi sie, że na stojakach poziomych chodzi o to by mei było na zewnątrz. Czyli jeżeli katana leży prawidłowo czylu ha ku górze to nakago musi być polewej stronie.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

A ja mam taki stojak:)
Obrazek
Awatar użytkownika
atom

Post autor: atom »

Witam, pytanie typu "gdzie kupić" pojawia się dość często i dotyczy zwykle mieczy... Znacie jakieś miejsce gdzie można kupić stojak (w wybranym kolorze, cenie itp)?
Awatar użytkownika
Arek San

Gotowe to najcześciej czarne i wykonane z płyty,mozna dostac na allegro, albo e bay.
najlepiej zamówic u stolarza, dac rysunek wytyczne i niech się wykaże. Drewno to najlepiej buczyna, dębina lub podobne , z sosny nie plecam :)
Ja swój robiłem sam
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Atom radza wybrać się do stolarni lub samemu sie pomęczyć w drzewie ja osobiście stojaki zawsze dodaję do miecza bo to co w sklepie jakościowo można kupic i za jaką kasę to mnie czasem przeraża.
Awatar użytkownika
MadSun

Allegrowych stojakow nie polecam poniewz wiekszosc z nich jest robiona z prasowanej tektury - dramat made in china.
Awatar użytkownika
ReiDojo
Kontakt:

Post autor: ReiDojo »

Ja przygotowuję kilka wersji po bardzo atrakcyjnych cenach. Mogę też wykonać na zamówienie według wymiarów i zdjęcia. Zdjęcia może będa jutro lub w poniedziałek.
Awatar użytkownika
atom

Post autor: atom »

Rzeczywiście to co widać np. na allegro, jest z lekka żenadne. W skelpie oglądałem jakieś wytwory z płyty - też mało estetyczne. Potwierdza się chyba stara maksyma: jak chcesz coś mieć dobrze zrobione - zrób to sam. Ale chętnie zobacze zdjęcia wojownika ;)
Awatar użytkownika
MadSun

Heh, przydalby mi sie stojak, a nawet dwa. Czy ktos z was poleca moze kogos kto czyms takim sie zajmuje? Chodzi mi o stojak z litego drewna, niezbyt wyszukany, ale estetyczny.
Awatar użytkownika
Arek San

Mój stolarz potrafi taki stojaczek zrobic z drewna mahoniowego w cenie 350 zł
Awatar użytkownika
Arek San

Mój stolarz potrafi taki stojaczek zrobic z drewna mahoniowego w cenie 350 zł
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Dzeki za odpowiedz, Arku, ale ten stojak przewyzsza znacznie moja wydolnosc finansowa w tym temacie.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ale trzeba przyznać że ten stojak wygląda bardzo ładnie, i pewnie cena mogłaby się zmniejszyć gdyby użytym surowcem nie był mahoń. Mylę się?
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Arek San

Pewnie tak, zapytam się go.
Mozna samemu zrobic cos prostego, z deski bukowej , albo innej. Wystarczy wyżynarka i troche czasu. Potem posklejac, polakierowac, wrzucic filcu troche zeby saya nie podrapac i gotowe:)
h0rant

Post autor: h0rant »

http://www.bokken.pl/index.php?d=katalog&k_id=15

Czy jest ktos w stanie wypowiedzieć sie w temacie tych stojaków do mieczy? Materiał, wykonanie, własna opinia ?

Opisów w katalogu brak, wysłałem kiedyś zapytanie w ich kwestii, ale póki co źródła milczą.
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

MadSun- a może tradycyjnie pojechać ? Na allegro można tanio kupić poroża koziołków (od 15.50)- starczy odpowiednio przymocować do deski i stojak jak marzenie, w 100 % koszerny i zgodny z tradycją.
Awatar użytkownika
MadSun

:) Dzikie za sugestie, ale preferuje minimalistyczne, proste, tradycyjne stojaki.
TomekSan

Post autor: TomekSan »

MadSun pisze::) Dzikie za sugestie, ale preferuje minimalistyczne, proste, tradycyjne stojaki.
Ja tak samo :D . Byle żeby nie był zrobiony z trzech elementów ze sklejki :)
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Arek wyrzynarka? Fuj! japońska piła, dłuta i hebelki to jedyne słuszne narzędzia!
TomekSan

Post autor: TomekSan »

Grafie nie koniecznie, przecież wyrzynarka to to samo co piła, tyle że poręczniejsza bo mechaniczna :)
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

To był żart. Ale tak czy siak ja się zawiodłem ostatnio na wyrzynarce. Nawet dobra wyrzynarka z dobrymi brzeszczotami prowadzona przy szynie nie tnie równo, brzeszczot się jej odgina bocznie. I rozmawiałem z fachowcami i powiedzieli że niestety to wada każdej wyrzynarki. Więc back to hand tools.
Awatar użytkownika
Robert Kudelski

Post autor: Robert Kudelski »

Wrócę do tematu...
możecie polecic kogoś kto sprzedaje lub wykonuje naprawdę dobre stojaki?
pozdr
robert_kudelski
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Hu hu, dawno mnie nie było ( przyznac się który mod mnie zbanował? :wink: )

Kudi, Sebastian kiedyś robił stojaki. Może jego zapytaj?
ODPOWIEDZ