Nihonto w polskich zbiorach
Moderator: Zarząd
Re: Nihonto w polskich zbiorach
Zgadzam się. Niestety w Polsce tylko w prywatnych kolekcjach można zobaczyć porządne miecze z prawidłowym szlifem.
Oj zaryzykuje stwierdzenie iż nie tylko w prywatnych kolekcjach są antyki bo o takich tu mowa i na szczęście chyba,lecz moge się mylić.
Podam gdzie ponoć można zobaczyć bron japońską,może komuś się przyda lub ktos łaskawy mnie poprawi gdyż nie byłem w ani jednym tak szczerze mówiąc,choć zamierzam sie wybrać,moze nie do wszystkich
-Muzeum Narodowe w Poznaniu
- ----//-- w Gliwicach
- ----//-- w Szczecinie
- ----//-- Narodowe w Wa-wie
- ---//--- sztuki w Łodzi
- ---//--- okregowe w Radomiu
- ---//--- -----//----- w Toruniu
- ---//--- Pomorza środkowego w Słupsku
- ---//--- Zbrojownia w Liwie
- ---//--- zamek w Będzinie
Wiem że pewnie juz to wiecie i jak by co proszę o ewentualne poprawki
Pozdr

Podam gdzie ponoć można zobaczyć bron japońską,może komuś się przyda lub ktos łaskawy mnie poprawi gdyż nie byłem w ani jednym tak szczerze mówiąc,choć zamierzam sie wybrać,moze nie do wszystkich

- ----//-- w Gliwicach
- ----//-- w Szczecinie
Wiem że pewnie juz to wiecie i jak by co proszę o ewentualne poprawki

Pozdr

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Dodatkowo Zamek Lubelski wakisashi i katana z 16 wieku
w dziale zbrojownia fotografiem można zrobić za 30 zł. 

I we wszystkich tych miejscach miecze są stale eksponowane?
W Poznaniu są całkiem pokaźne zbiory,zwłaszcza okuć ale nie tylko.Niestety zalegają głęboko w magazynach, nie spotkałem też żadnej publikacji na ten temat. KIlka lat temu miałem okazje trochę tam pobuszowac ale miałem na to tylko 2 godziny.A poza tym kilka eksponatów zawsze było wystawianych przy okazji naszych imprez "droga Miecza".
Znów stworzyliśmy offtopa. Czy któryś z adminów mógłby stworzyć z naszych postów osobny temat, np w Zbrojowni, pod tytułem "Gdzie można zobaczyć broń japońską na żywo" lub coś w tym rodzaju?
Ale ździercy nie maja litości dla biednych...Sebastian pisze:Dodatkowo Zamek Lubelski wakisashi i katana z 16 wiekuw dziale zbrojownia fotografiem można zrobić za 30 zł.

co do pozostałych miejsc to nie mam pojęcia
ale w Lublinie na zamku miecze katana i wakisashi sa w stałej ekspozycji w zbrojowni. Posiadam obecnie aparat cyfrowy więc wybiorę się celem ich uwiecznienia tylko musze się nauczyć robic porządne zdjęcia.
Może uda się przekabacić kustosza aby przynajmniej otworzył gablotę bo o dotykaniu to moge zapomnieć

ale w Lublinie na zamku miecze katana i wakisashi sa w stałej ekspozycji w zbrojowni. Posiadam obecnie aparat cyfrowy więc wybiorę się celem ich uwiecznienia tylko musze się nauczyć robic porządne zdjęcia.
Może uda się przekabacić kustosza aby przynajmniej otworzył gablotę bo o dotykaniu to moge zapomnieć

Seba bardzo dobry pomysł zrób jakies foty i wklej,myślę że fajnie własnie było by stworzyć osobny temat w którym mozna by było sie podzielić swoimi np.fotkami mieczy widzanymi własnymi slipkami
Chyba było by fajnie,co wy na tą propozycję?
Pozdr...

Chyba było by fajnie,co wy na tą propozycję?
Pozdr...

Dobry pomysł ale ile pamietam te miecze w Lublinie(chyba tam) są kiepskie i smiechu warte ( graf chyba tak pisał, uwaga moge sie mylic) ;D
Żuczku ja sie może na mieczach to nie znam ale te co są w Zamku Lubelskim wyglądaja na stare i byem zapewniony o ich autentyczności jak je oglądałem to moja wiedza byłą taka sobie o mieczach ale nawet dla laika wyglądały ok.
Zrobię zdjęcia to wrzucę na forum sami ocenicie
Zrobię zdjęcia to wrzucę na forum sami ocenicie

Kumpel mi mowił że był w krakowie w muzeum japońskim czy coś takiego więc pewnie tam też sie coś znajdzie.
"W życiu wygrywa tylko ten, kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach, swoje lenistwo, swoją nieśmiałość" W.Suworow
To "muzeum japonskie" to pewnie Manggha, o ktorej to juz pisalismy wyzej.
Chodzi o Muzeum Sztuki Japońskiej jeśli wcześniej o tym wspominaliście to sorrki przejzalem tylko ta liste :
- ----//-- w Gliwicach
- ----//-- w Szczecinie
A tu nic o Krakowie nie widziałem, sorrki chciałem tylko dobrze
pozdrawiam!
- ----//-- w Gliwicach
- ----//-- w Szczecinie
A tu nic o Krakowie nie widziałem, sorrki chciałem tylko dobrze

pozdrawiam!
"W życiu wygrywa tylko ten, kto pokonał samego siebie. Kto pokonał swój strach, swoje lenistwo, swoją nieśmiałość" W.Suworow
Nic sie nie stalo 

Witam szanownych forumowiczów. Przepraszam za odkopywanie trupa, ale w zamku kórnickim jest, o ile dobrze pamiętam wakizashi i kogatana. Znajdują się one w sali mauretańskiej (zbrojowni).
PS. To mój pierwszy post
PS. To mój pierwszy post

- Krzysztof Polak
Chyba największy zbiór broni i uzbrojenia znajduje się w Muzeum Wojska Polskiego (nie wiedzieć czemu).Można mieć zastrzeżenia co do ekspozycji i konserwacji ale zbiór jest największy,parę zbroi ,łuków i innego uzbrojenia można znależć w zbiorach warszawskiego Muzeum Etnograficznego, najlepsze miecze jednak znajdują się w kolekcjach prywatnych.
napisz cos od siebie
moze mozliwe byłoby zorganizowanie wystawy włsnie takich zbiorów prywatnych...?
Jest grupka kolekcjonerow, ktorzy organizuja wystawy wlasnych zbiorow. mam nawet gdzies kontakt do jednego z nich. Spotkalem go calkiem przypadkiem. Sprzedalem mu jakas ksiazke o tematyce japonskiej na allegro i przy odbiorze osobistym sobie pogadalismy. W maju zeszlego roku mieli organizowac wystawe w jakims zamku (dokladnie juz nie pamietam) na poludniu Polski mial mnie zawiadomic o szczegolach ale sie juz nie odezwal. Jest pomysl sciagniecia kolekcjonerow ze zbiorami na tegoroczna wystawa wspolczesnie wytwarzanej bronii japonskiej.