Kto rozsądzi spór?

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

elektronik

Kto rozsądzi spór?

Post autor: elektronik »

Sebastian twierdzi iz : niemozliwe zeby to był damast ja natomiast pytam się jak się konkretnie taki damast robi ?
Awatar użytkownika
Shania

Re: Kto rozsądzi spór?

Post autor: Shania »

hmm... :)
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Przy przypadkowości ułożenia "słoi" w damaście skuwanym (nie mówiąc o wootz) to raczej mało prawdopodobne żeby ktokolwiek uzyskał takie efekty. IMO to trawienie kwasami.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

mi się tez wydaje ze to robione kwasem, ewentualnie grawerka
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

moze zotalo to jakos wytrawione a potem dodatkowo nagrzane i rozciagniete. W celowe ulozenie warst w taki wzor nie wierze.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

też stawiam na trawienie, bo to jednak są zbyt dokładne wzory na to żeby można było podejrzewać o powstanie ich w wyniku skuwania... z drugiej jednak strony jak wspomniał Madsun jest to dość dziwnie rozciągnięte....

W każdym razie bardzo ciekawe...
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Zdjecie nr2 to na pewno trawienie, a reszta, hmm mogla byc zrobiona tak jak sie robi mokume gane, czyli kilka warstw grubo zgrzanych ze soba przewalcowane na blache, potem w kilku miejscach rowno uderzone jakas puncyna i zeszlifowane do plaskiego. Daje to taki efekt iz podczas szlifowania odslaniaja sie wlasnie poszczegolne warstwyw miejscach nierownosci. Ale biorac pod uwage fakt iz na tym "damascie" sa jednorozce, to musi byc kwas.
elektronik

Post autor: elektronik »

ale ja niepozbierany jestem :) wybrałem sobie dość okrężną droge do celu... najprościej wyslać e maila do tego faceta ktory to robi ale tutaj zaczynają się schody czy ktoś zna kogoś kto napisał by list po francusku ?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

jesli sformulujesz jakis krutki i zwiezly list moge go przetlumaczyc.
Awatar użytkownika
nikiel

Post autor: nikiel »

moze to cos pomoze http://www.bladesmagic.spb.ru/n_termin.htm
jest tam zdecie takiej rozy niestety opis tego zdjecia jest po rusku, ktorego nie kumam:( ale po angielsku brzmi to tak :"powder mosaic Damask steel". In essence it is made abroad. The essence of method consists in the fact that first from the well welded metal, contrasting with the etching of usual steel, is done by cliche. It is placed into the capacity and is filled up by powder steel. Under the action of high temperature and pressure all this is sinterred into the united ingot, which then is flattened to judgement of master. Thus it is possible to create on the blade of the image of practically any complexity. Mam nadzieje ze to cos pomoze.pozdrawiam
Sebastian

Post autor: Sebastian »

jeśli jest to damast wówczas ktoś musi bardzo dokładnie złożyć wzór tak jak klocki lego a przy tych detalach ciekawy jestem jakimi narzedziami wykonuje i dopasowywuje się elementy nie tyle wzoru co wypełnienia tła no czyba , że wzór jest wtapainy w tło co jest mało prawdopodobne .

na jednym ze zdjęci zamieszczonych przez nikla widać wzór kwiatów widoczny potem w damaście tylko jak ktoś dopasowywuje do tego tło ?
Awatar użytkownika
RKGalery

No z opisu wynika że nie jest to skuwane a przetapiane czyli nie tyle damast co - jeśli już mówić o technikach japońskich- mokume gane z dwu gatunków stali. Podejrzewam że wytrzymałość ma dziadowską.
Awatar użytkownika
nikiel

Post autor: nikiel »

tam jest napisane ze najpierw robi sie takie rozyczki, a potem obsypuje sie to jakas stala proszkowa,potem dziala sie wysoka temp i cisnieniem i damask gotowy. nie znam sie niestety ma stalach proszkowych(na innych tez zreszta niebardzo:P).pozdrawiam
Awatar użytkownika
RKGalery

Też to czytałem (błogosławieni którzy uczyli się języków w PRL-u ;))- skoro wzór pozostaje właściwie niezmieniony to to całe ciśnienie jest trochę psu pod ogon- dwa rodzaje stali zgrzane ze sobą, bez żadnego przeplatania warstw. Rozpadnie się raz dwa.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Chodzi o napylanie proszkowe,są specjalne palniki np plazmowe z zasobnikiem proszku,jest to zazwyczaj stal wysokochromowa ,która pod wysokim ciśnieniem wylatuje z dyszy palnika. Wpraktyce z dyszy lecą mikrokropelki stopionego metalu w osłonie argonu i przytapiają się do podłoża .Tą technikę stosuje się do naprawy np wałów korbowych .Jeśli na podłożu jest wypukły wzór to wystarczy potem to wyrównać szlifem i gotowe.Tylko co to ma wsólnego z damastem?
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Wyglądało jak przeartystyczny super damast. Ale tylko wyglądało ;d
ODPOWIEDZ