Pomysł wystawy.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Pomysł wystawy.

Post autor: GrafRamolo »

To chwilowy problem
qqnamuniu

Post autor: qqnamuniu »

Uważnie śledzę temat wystawy ale niestety nie mogę się pojawić ze względów czysto finansowych a przeczuwam że bedzie świetnie :cry: ale myślę że mogę Wam pomóc. Czytałem że chcecie zrobić projekcję filmów więc takowe znalazłem - są to dokumentalne filmy o samurajach i mieczach z discovery lub innych programów. Ja już kilka zassałem i jestem zadowolony :P
a oto link:
http://www.mvgroup.org/forums/
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Często odwiedzam imprezy targowe w Poznaniu i kilkakrotnie byłem wystawcą, dlatego podzielę sie uwagami. Zazwyczaj pierwszy dzień targów jest zarezerwowany dla zaproszonych gości, Odbywa się to tak, że każdy z wystawców otrzymuje kilka zaproszeń, które rozdaje potencjalnym odbiorcom swoich wyrobów Równiez organizatorzy dbają o to aby w tym dniu zjawili sie potencjalni kupcy.Po oficjalnym rozpoczęciu wystawcy prezentują swoje wyroby wiedząc, że mają do czynienia z profesjonalistami. Kolejne dni są otwarte i zaadresowane dla szerokiej publiczności, wejście jest płatne a żeby zciągnąć publiczność organizuje się różne pokazy, występy artystyczne, licytacje i konkursy z ngrodami.
Myślę, że w drugiej części możnaby zaprosić różne sekcje sztuk walki aby dały pokaz swoich umiejętności. Myślę, że da się to załatwić bezpłatnie gdyż jest to czas naboru do sekcji i powinno im zależeć na reklamie. Sciągnięcie publiczności pozwoli na zwrot kosztów a może i pozwoli na realizacje następnych pomysłów.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mysle ze nie ma co przesadzac, to nie pilka nozna i tlumow raczej nie bedzie. Pozatym juz mialem glosy oburzenia z powodu tego ze wystawa bedzie w budojo tak jak przewidzialem osobiste zale biora gore zatem skupmy sie na milej atmosferze i rzetelnym zaprezentowaniu swoich prac a na pierwszy raz wystarczy w zupelnosci.
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Też tak uważam, z tego co zostało powiedziane wystawa jest skierowana do pewnej konkretnej grupy ludzi (zajmujących się sztukami walki) czyli juz lepiej się nie rozdrabniać.
Myślę że można spokojnie liczyć się z tym że będą tam ludzie którzy zechcą później zamówić/kupić miecz.
Ale i tak ma ogromne znaczenie to, że będą sobie zdawali jaki jest poziom polskich kowali. Bo często są pytania w stylu "gdzie kupić miecz?" i ludzie się dziwią strasznie, że jest taka opcja do wyboru jak "u polskiego kowala zamówić".
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
3,14

Post autor: 3,14 »

no wlasnie,wydaje mi się ze jak na początek to na pasjonatac powinno nam zalezec,bo taka wystawa (w mojej skromnej opini)powinna stworzyc mozliwosc poznania się nawzajem,to dosc nietypowa branza/pasja i tłumow na pewno nie bedzie.ale jesli okaze się ze zamiast nich przyszła garstka naprawde zainteresowanych ludzi,chcacych podzielic się doswaidczeniami i uwagami to taka wystawa moze dac nam duzo wiecej niz takie "przejscie tłumu" miejsce jest mi zupełnie obojetne,byle by byla mila atmosfera i czas na rozmowy:)a z biegiem czasu,jesli ta wystawa się uda to kazda następna na pewno bedzie większa:) baj de łej,czy ktos moze polecic jakis nocleg(hotel,hostel,itp.) w miare blisko obiektu budojo?bo wątpie ze bedzie mi się chciało wracac po nocach pociągami załadowany sprzętem:)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Bedzie mozna nocowac w budojo, tylko polecam zabrac jakis materacyk bo maty wbrew pozorom miekkie nie sa (Na miejscu jest lazienka a i ugotowac sobie cos mozna)
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Graf czytałem propozycje do wystawy i mi osobiście nasuwa sie jedna
Jestem wielkim fanem kuchni Japońskiej :D i tak co do zakupu produktów do barku :!:
Jest pare Restauracji Japonskich w Warszawie i jak mniemam wiele z nich było by zainteresowanych wystawieniem swojego punktu -rekalama za darmoche ceny nie sa ,aż takie wysokie a żarcie naprawde super .

A tak wogóle Lubeslkie przyjedzie napewno a przynajmiej Ja, Eektronik i jak sadze Sakura :lol:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja mam kolezanke co robi pysze jedzenie japonskie i bardzo dobrze sie na tym zna i poprosilem ja o pomoc i sie zgodzila, kupimy skladniki i ona bedzie robic moze nawet na zywo!
Sebastian

E to spoko :D
Ogólnie sam gotuje orient ( ponoc nieźle :lol: ) więc jak by potrzebna była pomoc to krzyczcie :wink:
Awatar użytkownika
yakiba

Właśnie dostałem informacje,że termin poznańskich Dni Kultury Japońskiej został przesunięty na listopad gdyż trzeba go było dopasować do ogólnopolskich Dni Kultury Japońskiej organizowanych przez Ambasadę Japonii. Myślę, że można to wykorzystać do objęcia naszej wystawy patronatem ambasady Japonii, a co za tym idzie pozyskać dotacje od władz gminy.Tylko trzeba dość szybko zadziałać.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Byłby t wysmienity zbieg kolicznosci ale ktos sie musi tym zajac.
Sebastian

Ptanie czy macie dojścia w Ambasadzie Japońskiej bo jesli nie prawdopodobnie mógłbym pomóc :)
Awatar użytkownika
yakiba

Grafie pisałeś,że w wystawie pomoże Towarzystwo Polsko Japońskie a oni napewno mają kontakt z Ambasadą . A jeśli Sebastian też coś może pomóc to świetnie tylko trzeba to skoordynować, Ja też będę próbował.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mam, problem ze w tym miesiacu jestem kompletnie zajety i nie mam czasu na zajmowanie sie niczym (sesja, praca i kilka innych spraw)
Sebastian

Ok więc w czwartek mam egzamin w sekcji będzie okazja pogadac z moim sensejem , bo ambasada miała patronat nad naszymi mistrzostwami europy które odbywały się w Warszawie w 2005r więc i kontakty pozostały :wink:
Awatar użytkownika
yakiba

Z moich informacji wynika,że ambasada Japoni aby przejąć patronat wymaga dokładnego planu finansowego oraz źródła finansowania poza standartowym opisem imprezy. Jest to związane z tym, że ostatnio kilka imprez pod patronatem ambasady odbyło się tylko na papierze i ambasada jest ostrożna .Te informacje pochodzą od szefa wielkopolskiego towarzystwa P-J, On niestety nie pomoże bo własnie wyjeżdża do Japonii i wraca dopiero we wrzesniu.
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

A czy wyświetlanie ściągnietych filmów z internetu nie będzie przeszkadzać tej amabasadzie?? xD
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Skoro sa za darmo udostepnione w internecie to puszczenie ich w celach dydakycznych rowniez za darmo nie jest zadnym lamaniem prawa.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Panie i Panowie, wchodzimy w koncowy etap oganizacji wystawy.
Jak tam z filmami o kuciu mieczy. Piszcie kto co ma i czy ma do tego tlumaczenie polskie (napisy).

Ja mam program o Yoshiharze z niemieckiej TV, niemieckiego nie znam jednak, ale pamietam, ze ktos sie oferowal z tlumaczeniem.
Mam rowniez "Katana Togishi - Japaneses traditional sword sharpner" i moge podjac sie tlumaczenia.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Otuz filmy puszczane na wystawie będa następujące:
1) 10 min reportaż po niemiecku o Yoshindo Yoshihara
2) Katana Togishi - Japaneses traditional sword sharpner" 27min.
3) filmik ukazujący calutki proces kucia miecza (pokazuje robienie mieczyw chinach ale sa dośc to dobre miecze i uczciwie wszystko ukazuje) 33min. (nie wymaga tłumaczenia gdyż nie ma w nim słów tylko muzyka w tle)
Pozostałe filmy wymagaja przetłumaczenia.

Oczywiście kazda inna propozycja jest mile widziana jednak musi przejść weryfikację, gdyz chciałbym aby była ściśle związana z robieniem mieczy.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Oto wstepny plan wydazen na wystawie.

Kazda sugestia mile widziana gdyz jest to tylko szkic.

10 otwarcie
10:00-11:30 wystawa
11:30-13:00 pierwszy blok filmowy
13:00-16:00 wystawa
16:00-17:30 drugi blok filmowy
18:00-19:00 tameshigiri
19:00-22:00 Wystawa
22:00--- niespodzianka

Oczywiscie wystawa bedzie trwac nie przerwanie caly czas a atrakcje beda dziac sie w jej tle.
Awatar użytkownika
Rjou

Post autor: Rjou »

Będzie możliwość ewentualnego przenocowania w Budojo po skończonej wystawie ?
Upadam by Powstawać
Wstaję aby Walczyć
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Niestety nie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Skoro nie ma sprzeciwów ani propozycji taki oto plan wystawy zostaje oficjalnie przyjety.

W takim raqzie do zobaczyska!!!
ODPOWIEDZ