Czyszczenie miedzi
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Czyszczenie miedzi
Rozumiem teraz juz wszystko (no moze nie wszystko ale rozjasmiles mi sporo)
jeśli chodzi o zieloną patynę na miedzi to jest ona w wyniku reakcji miedzi z dwutlenkiem węgla:)
moim zdaniem to najskuteczniej byłoby włożyć element do syfonu i rozprężyć nabój
mówię od razu że niejest to sprawdzone empirycznie tylko takie domysły
poprostu tak mnie naszła taka refleksja po wykładzie na temat metalurgii gdzie wykładowca wyjaśnił tę reakcje:)
niemam niestety juz syfonu bo zaraz bym sprawdził... jakby ktoś wypróbował to z uwagami i spostrzezeniami smiało walić do mnie:) chetnie sie dowiem jak tam działa mój pomysł (na słowa krytyki również jestem otwarty)
moim zdaniem to najskuteczniej byłoby włożyć element do syfonu i rozprężyć nabój
mówię od razu że niejest to sprawdzone empirycznie tylko takie domysły
poprostu tak mnie naszła taka refleksja po wykładzie na temat metalurgii gdzie wykładowca wyjaśnił tę reakcje:)
niemam niestety juz syfonu bo zaraz bym sprawdził... jakby ktoś wypróbował to z uwagami i spostrzezeniami smiało walić do mnie:) chetnie sie dowiem jak tam działa mój pomysł (na słowa krytyki również jestem otwarty)
niesprawdzalem jeszcze tego ale podobno działa na 100%
Ja próbowałem ze świeczką w słoiku, zgasła więc słoik wypełnił się dwutlenkiem węgla zakręciłem poleżało parę dni i prawie nic.
Zapomniałem ze wilgoć jest katalizatorem w tej reakcji więcej z tym nie próbowałem.
Miałem tez parę blaszek miedzi w jakimś kubku nie pamiętam co tam dokładnie było i te blaszki czy były czymś wcześniej pokryte ale po tygodniu pokryły się bardzo mocna zieloną patyną jak na jakimś 100 letnim dachu o.0
Zapomniałem ze wilgoć jest katalizatorem w tej reakcji więcej z tym nie próbowałem.
Miałem tez parę blaszek miedzi w jakimś kubku nie pamiętam co tam dokładnie było i te blaszki czy były czymś wcześniej pokryte ale po tygodniu pokryły się bardzo mocna zieloną patyną jak na jakimś 100 letnim dachu o.0
jak chcesz taką patynę to polecam zalewę po śledziach.Siara pisze: Miałem tez parę blaszek miedzi w jakimś kubku nie pamiętam co tam dokładnie było i te blaszki czy były czymś wcześniej pokryte ale po tygodniu pokryły się bardzo mocna zieloną patyną jak na jakimś 100 letnim dachu o.0