Pytanie kieruje do Grafa, powiedz mi proszę gdzie zaopatrywałeś się w rylce?
Chodzi mi o takie które radziły by sobie ze stalą, i niebyły po 3 użyciach do kosza
Jeżeli posiadasz linki do tych używanych prze Japończyków był bym wdzięczny za okazanie mi ów takich, jestem ciekaw jakimi oni pracują.
Ja kupiłem sobie z tąd: http://www.goldschmiedebedarf.de/catalog/
Ale można ich produkty kupić w Warszawie na ulicy Orlej (trochę drożej)
Można też zakupic (polecam uzytkownika Melonmelon http://www.knifemakers.pl/component/opt ... 1/lang,pl/ ) troche dobrej stali narzędziowej i samemu sobie zrobić.O ile jednak płaskie i szpiczaste rylce sa stosunkowo łatwe do wykonania idealnie pół okrągłe stwarzają juz wyzwanie, a tak zwane grzebieniowe bez dostępu do frezarki sa nie możliwe do wykonania. Jeśli chodzi o pracę w stali kazdy rylec na poczatku bedzie ci sie kruszył (mi sie kruszyły) ale jak sie nauczysz pracowac bedzie juz duzo latwiej. I podstawa to dobre ostrzenie (polecam na kamieniach dobre mozna kupic na www.dluta.pl)
Witam
w sklepach z narzędziami można dostac tzw. noże oprawkowe. Są to pręty ze stali HSS (najczęściej), zahartowane, oszlifowane itd. Robi sie z nich noże tokarskie, a więc twardość..... ponad 62 - 64 HRC.
Mają różny przekrój i kosztują po kilka zł za sztukę. Można tez zlecić pocięcie na szlifierce magnesowej zużytego freza tarczowego na paski. Z takiego materiału zrobiłem kiedyś komplet fantastycznych rylców. Twarde, przy odpowiednim ostrzeniu nie kruszą się (uczyłem sie na nich grawerki) a co najważniejsze, jest to stal szybkotnąca. Można więc bez większego ryzyka przegrzania szlifować je na zwykłaj szlifierce stołowej. Rylca grzebieniowego się z nich oczywiście nie zrobi, ale i na to jest rada. Pasek dobrej narzędziówki, odpuszczony i ukształtowany przejechałem kilka razy nowym (ostrym ! ! !) iglakiem wzdłuż płaszczyzny roboczej, równolegle do osi przyszłego rylca. Iglak naciął mi drobniutkie rysy - hartowanie i rylec gotowy. Pracuję nim już ładnych parę lat.
mam trochu pretów chyba fi4, z pieknym stożkiem na ok. 20mm
już zahartowane
grafie, wysłałem ci kilka, jak mozesz daj fotę, napisz jak się sprawują
mam ich kilkaset sztuk (pozostałość po pewnym projekcie, nieudanym)
moge sie na nie zamienić z kimś, oczekuję propozycji, jeśli graf napisze że się nadają
Jesli to jest ten sam Vallorbe ktrego ja znam (logo z rybka) to sa najleprze rylce na rynku. A i cena wysmienita jak na ta firme. Ale zdjecia sa za male zeby zobaczyc logo. Ale chyba to to.