Tamagoyaki (omleto rolada

)
Składniki :
6-8 jajek
pół filiżanki bulionu Dashi
łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki Mirin
łyżeczka cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Ubić jajka trzepaczką i dodać Dashi , Shoyu, Mirin, cukier i sól. Wszystko starannie zmiksować. Do przygotowania takiego omletu potrzebna jest prostokątna patelnia lub rynienka o dość grubym dnie.
Rozgrzać na patelni troche oleju i wylać 2/3 masy jajecznej. Na małym ogniu podsdmażyć lekko omlet z jednej strony i ostrożnie, pałeczkami (od bliższej nam strony patelni) zrolować omlet, odchylając jego brzeg do góry od strony usmażonej. Gdy zostanie zrolowany do końca, pozostawić roladę w jednym końcu patelni, którą cały czas trzymać na małym ogniu i od strony nam bliższej wlać reszte masy jajecznej.
Teraz zrolować omlet w odwrotnym kierunku, uważając aby nie uszkodzić pałeczkami delikatnego ciasta. Po zrolowaniu do końca zdjąć patelnie z ognia, ostrożnie "wyżucić" zrolowany omlet na bambusową mate Sudarae i uformować lekko spłaszczoną rolade. Odstawić omlet w sudarae na bok aż masa ostygnie. Następnie wyjąć rolade, krojąc ją poprzecznie na kawałki grubości 3-4 cm. Tak przygotowany omlet podawany jest jako przystawka do posiłków lub jako urozmaicenie Sushi. Przed włożeniem do ust macza się rolade w sosie sojowym.
Przepis wydobyty z jakże zacnej książki autorstwa Masaru Imamury i jego Wife Urszuli również Imamury

.
A tera przydatne informacje :
Dashi : Bulion. Daje przepis na najprostrze czyli Kombu-Dashi :
Zwilżyć ściereczką kawałek suszonego wodorostu Kombu o wadze 40 g (Kombu ni wolno myć bo traci aromat), po czym zanurzyć w wodzie (4 filiżanki) i odstawić na godzine. Podgrzać następnie do temperatury wrzenia i wyjąć wodorosty w momencie tuż przed zagotowaniem.
Potem jest jeszcze Katsuobushi-Dashi które wykonuje się identycznie z tym że po wyjęciu Kombu należy dodać 10-15 g suszonych wiurków z ryby Bonito i szczypte soli (jak coś to podam dokładniej)
Substytutem Dashi jest ponoć bardzo chudy rosół.
Shoyu - japoński jedyny i oryginalny sos sojowy

.
Mirin - gatunek wina ryżowego, uzywany jako przyprawa.
Ps. Sam jeszcze tego nie próbowałem i nie wiem czy spróbuje heheh, ale mam nadzieje że moja księga wiedzy tajemnej ("Kuchnia japońska"

) się przyda.
Edit : Tak toto wygląda
http://www.moebiuz.org/images/tamagoyaki.jpg
http://www.ozizo.jp/menu/ozizo11/tamagoyaki.jpg