Najprosciej wykonac O kashira z rogu. Wystarczy kawalek rogu bawolego o wymiarach okolo 4x2x0,8cm, i pilniczkami badz zwykla pilka do metalu wycinamy pozadany krzytalt polerujemy i mam kashira.
Mam pytanoko Graf ostatnio wpadła mi w ręce książka dotycząca wyrobu ręcznego broni myśliwskiej .Na zdjęciach widziałem coś w rodzaju inkrustowania drewna cieniutkim drutem , w wycięte szczeliny wkładany był drut .Czy coś ci wiadomo o tej technice zdobienia. Niestety książka była skąpa co do opisu tej techniki zdobienia. Głównie chodzi mi o to jakiego rodzaju przekroju może to być drut ( nie widac tego dokładnie na zdjęciu) czy podobna technike zdobienia można używać przy kashira i czy była stosowana .
Tak, robi sie specjalnym narzedziem rowek w krztalcie ogonka jaskulki i w to wklepuje sie plaska puncyna drut. Trzeba jednak idealnie dobrac grubosc rowka do grubosci drutu. To podstawa.
mógłbyś opisać dokładniej jak robisz te rowki? a najlepiej jakbys miał jakieś fotki co do narzędzia bo ciężko mi sobie wyobrazić coś co się np na stali nieuszkodzi...
Rada: zanim zaczniesz robić porób sporo prób na jakimś odpadku. Daj mi chwilkę to zeskanuje zdjęcia z książki i wrzucę je tutaj. zawsze lepiej pokazać.
ja rowki wycinam minaturowym przecinaczkiem o krawedzi około 1 mm. bijam go na skos w jedna i w druga strone. potem w taki rowek wklepuje drucik,miedziany, srebrny lu złoty.Najlawiej miedziany bo jest miekki.trudnoto wytłumacyc , najlepiej samemu popróbowac i wkoncu załapie sie o co chodzi
nio i wlasnie chodzi mi teraz o tego przecinaczka i jak masz fotke to rowek zanim wklepiesz drucik... bo ja usiłowałem zrobić jaskółczy ogon ale albo miałem zatepe narzędzie albo się kruszyło niestety niemiałem nic psredniego
ślicznie to zrobiłeś:) a powiedz mi jeszcze skąd wyrwać takie mini dłutko/przecinak czy jak to nazwać bo qurcze potrzebne mi jest dość małe... z góry dziękuje
Ja takie cos robie ze zuzytego pilniczka, poprostu na szlifirce nadaje mu żądany kształt ostrza, zreszta pewnie bedzie Ci sie kruszyc i łamac, wiec szlifirerka bedzie potrzebna czesto.
Ja ostatnio znalazłem dobra stal i nie kruszy się a wbijam druty 0,5. A kształt trzeba często poprawiać to fakt, ja używam kamieni do tego celu *już zeskanowałem książkę tylko kolega mi prześle skany i wurzucę)
jak nieznajde odpowiedniego przecinaczka to zrobie go z punktaka:) to chyba będzie stal najbardziej wytrzymała bo w końcu służy to tego żeby wbijać się w inną stal:)
Arek san, musze przyznac ze twoje fuchi/kashira zrobily na mnie wrazenie, oczywiscie aby cos wpelni ocenic trzeba miec to w reku, ale uwazam ze masz talent chlopie!
i oby ci pomyslów nie zbraklo!