http://www.katana.pl/art_03.htm
Moderator: Zarząd
GrafRamolo pisze:Z książek które czytałem mogę śmiało polecić:
Zbiór broszur wydawnictwa Hawleya
"Craft of japanese sword", znana każdemu,
"The Sword Book in Honcho Gunkiko" Arai Hakuseki
"The Book of Same", Kohi seigi by Inaba Tsuryo, Henry L. Joly, Inada Hogitaro
"The Connoisseurs Book of Japanese" Swords Kokan Nagayama
Wiecej nie mogę sobie przypomnieć tak na szybko. W każdym razie te czytałem i na nich się opieram.
Dzięki, czyli ciekawe, bo duża część się pokrywa (również z tym co ja mam).RKGalery pisze:Moja wina, przegapiłem pytanie. Opracowania na których ja się opierałem to wspomniany przez Grafa "The Craft of the Japanese Sword", oprócz tego "The Japanese Sword: A Comprehensive Guide" i oczywiście wydany u nas John Yumoto. Jeśli chodzi o metalurgię to materiały Historical Metallurgy Society, historia stosunków handlowych- głównie Turnbull i te wyrywki z Taneo które udało mi się zdobyć (zdaje się Univ. California toto wypuścił).
Jeśli mam być tak w 100% szczery to źródeł dużej ilości rzeczy które wiem po prostu nie pamiętam(nie tylko dotyczących miecza japońskiego) . Gdzieś kiedyś czegoś się nauczyłem czy przeczytałem ale wcale nie zawsze potrafię powiedzieć gdzie (jak sądzę nie tylko ja tak mam).
Do Płotkowiaka czy Lukaszczyka? i jestem ciekaw dlaczego?GrafRamolo pisze:Mam mieszane uczucia co do mieczy tego pana.
IMO wszystko ok- po prostu Graf tak jak napisał nie brał pod uwagę niskiej jakości masówki (która też jest koniec końców nihonto) i przejściowych modach na cudzoziemszczyznę, ja z kolei za dużą przykładałem do nich wagę, stąd całe nasze "niedopasowanie".Dzięki, czyli ciekawe, bo duża część się pokrywa (również z tym co ja mam).