same
Moderator: Zarząd
-
Re: same
gózki na same sa nieco plaskie szlifowales je czyms?
- Krzysztof Polak
Na starych tsukach spotkałem się ze szpachlowaniem łaczenia między drewnem i same,poza tym często wustępuje asymetryczne uwypukleniew górnej części tsuki dodatkowo eksponujące duże guzy same.
napisz cos od siebie
Te wybrzuszenia to fajna sprawa, wyglada dziwnie, ale po załozeniu tasmy wszystko staje sie jasne 

Ależ biała same... jeszcze aż tak płukanej nie widziałem, zwykle staram się mimo wszystko troszkę bardziej żółtawe dobierać.
Jasne, rozumiem
. Skoro jesteśmy przy tym temacie to wrzuciłem fotkę oprawy która dla mnie osobiście stanowi wyzwanie- chodzi o to białe wakizashi w całości pokryte samegawa ...
http://picasaweb.google.pl/RKurczewski/ ... 0964958722
Mam nadzieję że link działa

http://picasaweb.google.pl/RKurczewski/ ... 0964958722
Mam nadzieję że link działa
- Krzysztof Polak
- Krzysztof Polak
No jest.Ciekawa jedyne co mi się nie podoba to te dodatkowe ozdobasy na saya
napisz cos od siebie
- GrafRamolo
A mi sie nie podoba. Bardzo zgrzeszyłem? Za to uwielbiam oprawy Kano Natsuo.
Nie no, luz, jedni lubią blondynki a inni owieczki- nie ma się co napinać- ani grzech ani niegrzech
.

-
No witam kompa miałem zepsutego więc częśc dyskusji minie opuściło
Więc jednak mój tj, sposób który wybrałem do nakładania same nie jest taki całekiem zły
poprostu jest oszczędny
pytanko z dziedziny oprawy może ale się tu nada jak sądzę :
do same barwionego na czarno zastosowałęm białe ito tak dla kontrastu czy są zasady kolorystkiki w odniesieniu same do ito ? ( np jasnae same ciemne ito i na odwrót)

Więc jednak mój tj, sposób który wybrałem do nakładania same nie jest taki całekiem zły

pytanko z dziedziny oprawy może ale się tu nada jak sądzę :
do same barwionego na czarno zastosowałęm białe ito tak dla kontrastu czy są zasady kolorystkiki w odniesieniu same do ito ? ( np jasnae same ciemne ito i na odwrót)
- Krzysztof Polak
Dla mnie w moim osobistym odczuciu taki kontrast jest zbyt jednoznaczny.Białe ito można w miarę potrzeby ufarbować na dowolny kolor nie występujący w standartowej ofercie.
napisz cos od siebie
- GrafRamolo
Mi się wydaje że zależy to od reszt miecza. Jeśli całość utrzymana jest w takiej kontrastowej kolorystyce, to czemu nie.
Wiesz Krzysztof nie raz widzieliśmy już dość "kontrowersyjny" miecz
Tylko jeśli już powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. I całość zrobić w tym duchu. Bo jeśli tsuka będzie kontrastowa a reszta stonowana to mija się to z celem.
Wiesz Krzysztof nie raz widzieliśmy już dość "kontrowersyjny" miecz

Tylko jeśli już powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. I całość zrobić w tym duchu. Bo jeśli tsuka będzie kontrastowa a reszta stonowana to mija się to z celem.
jesli białe ito to do miecza ozdobnego, bo na trening nie polecam, w krótkim czasie bedzie wygladało fatalnie.
- Krzysztof Polak
W omawianym przypadku,jeśli to ma być miecz dekoracyjny,którym czasem sie machnie to można praktycznie zrobić wszystko byle całość była estetyczna.Masz z resztą przykład tego białego miecza,który określiłem jako ciekawy. Miałem na myśli dosyć niespotykany efekt estetyczny z ,jakim jeszcze się nie spotkałem.Jest to jakaś boczna odnoga estetyki japońskiej z ,którą niekiedy bywa różnie.Wydaje mi się że na pierwszy twór należy wybrać coś klasycznego aby zapoznać się z niuansami a dopiero w dalszych pracach przejść do działań nietypowych.
napisz cos od siebie
Mysle ze za każdym następnym mieczem uczymy sie czegos nowego. Własnie te niuanse sa ciekawe...
-
i tu się zgadzam z Arek San
powiem nie lubie ogladac moich pierwszych mieczy choć pamiętam jaki byłem wówczas z nich dumny ,że ja sam i wogóle
Terac idzie pomału coraz lepiej za 5 lat emerytura więc bedzie więcej czasu na miecze
Co do białego ito mam wakisashi oplecione taki ito czasem nim pomacham nawet często oplotek troszkę poszarzał na gdzbietach tsuka i na węzłąch ale dało to ciekawy efekt troszkę wygląda na starsza konstrukcje

powiem nie lubie ogladac moich pierwszych mieczy choć pamiętam jaki byłem wówczas z nich dumny ,że ja sam i wogóle

Terac idzie pomału coraz lepiej za 5 lat emerytura więc bedzie więcej czasu na miecze

Co do białego ito mam wakisashi oplecione taki ito czasem nim pomacham nawet często oplotek troszkę poszarzał na gdzbietach tsuka i na węzłąch ale dało to ciekawy efekt troszkę wygląda na starsza konstrukcje
Szczerze mówiąc na ile sobie przypominam oprawy z czarną same to o wiele częściej niż białe zdarzało się ito brązowe (tak naprawdę złote). Hypercafe ma bardzo ładne jedwabne oploty w tym kolorze, sam ostatnio sprowadziłem do przewinięcia tsuki z genji guruma (oryginalnie ma czarną same i brązowy oplot)- szczerze polecam.
- Orochimaru
Wiadomo, że Japończycy robili oprawy z tego co mieli pod ręką.
U nas płaszczki nie występują (poza flądrą
).
W związku z tym (i ze skąpstwem) chcę użyć zamiast same, skóry krowiej. Takiej jaką stosuje się na tapicerki samochodowe. Ma ona dość głęboką fakturę. Chyba będzie godną następczynią pierwowzoru.
U nas płaszczki nie występują (poza flądrą

W związku z tym (i ze skąpstwem) chcę użyć zamiast same, skóry krowiej. Takiej jaką stosuje się na tapicerki samochodowe. Ma ona dość głęboką fakturę. Chyba będzie godną następczynią pierwowzoru.
- GrafRamolo
Ja jak zwykle odradzę, same nie jest taka droga. Można zaszaleć 

-
Panowie w sklepach typu MAKRO ( to nie reklama ) pojawiły się ostatnio rekiny i płaszczki w całości po 38 zł za kg wobec czego przy odrobinie pomysłowości można miec i same i mięso na grila 

- Krzysztof Polak
-
Co do tych rekinów to akurat autentyczne bo dzieki uprzejmości obsługi miałem okazje podotykac sobie
.Tylko pytanie jak taka skórke wyprawić. Dostaje same oraz skórę z rekina juz wyprawione ciekawe jak jest to robione ?.Kidyś gdy byłem troszkę mniejszy pan z którym łowiłem ryby maił portfel ze skóry sandacza ale jakoś nie zapytałęm jak go wykonał.

Może się okazać że jednak warto wydać tych 60 złotych zamiast męczyć się z wyprawianiem